Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verwarming-info.be Info & advies over de verschillende soorten verwarming.
header image
Verwarming-info.be

Vloerverwarming warmtepomp

Zowel bij nieuwbouw als ingrijpende energetische renovaties vormt vloerverwarming met een warmtepomp een ideale combinatie. Met zo’n cv-installatie ben je zeker van de meest energiezuinige en milieuvriendelijke manier van verwarmen. Uit welke types vloerverwarming kan je kiezen in combinatie met een warmtepomp? Wat met de prijs? En met welke aandachtspunten moet je zeker rekening houden? Ontdek het in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen vloerverwarming met warmtepomp
Welke vloerverwarming voor warmtepomp?
Prijs vloerverwarming voor warmtepomp
Enkele belangrijke aandachtspunten
FAQ vloerverwarming op warmtepomp
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan

 

 

Wanneer is vloerverwarming met warmtepomp een goede keuze?

Vloerverwarming werkt op een lagere watertemperatuur dan klassieke radiatoren (ongeveer 35°C). En net met zo’n lage temperatuurverwarming haalt een warmtepomp zijn beste rendement. Toch kan je deze duurzame verwarmingsinstallatie niet zomaar in elke woning plaatsen. Een warmtepomp met vloerverwarming is enkel aangewezen bij…

 • Nieuwbouw: in Vlaanderen is een hybride warmtepomp (combinatie van warmtepomp met condensatieketel) nu de minimale norm bij elke nieuwbouwwoning. Wil je zo energiezuinig mogelijk verwarmen en genieten van een optimaal wooncomfort? Dan combineer je die warmtepomp het best met vloerverwarming.
 • Ingrijpende energetische renovatie: bij een kleine renovatie is een warmtepomp met vloerverwarming geen optie. Daarvoor zijn de werken simpelweg te arbeidsintensief. Laat je je woning echter ingrijpend energetisch renoveren (isolatie, zonnepanelen, …)? Dan zijn die grote werken wel het uitgelezen moment om ook vloerverwarming op een warmtepomp te plaatsen.

Advies op maat voor jouw project? Een ervaren installateur van vloerverwarming analyseert jouw situatie en geeft je gericht advies op maat. Contacteer vrijblijvend installateurs in je buurt!

vloerverwarming warmtepomp

 

Voordelen vloerverwarming met warmtepomp

Je kan vloerverwarming aansluiten op een condensatieketel, maar het meest energiezuinige resultaat behaal je met een warmtepomp. Zowel vloerverwarming als zo’n warmtepomp werken namelijk het best bij lage temperaturen. De belangrijkste voordelen van deze perfecte combinatie op een rij:

 • Meest energiezuinige cv-installatie: vloerverwarming warmt je woning gelijkmatig op met een lagere watertemperatuur dan bij radiatoren. Op die manier moet de warmtepomp minder hard werken om warmte op te wekken. Zo bespaar je op het stroomverbruik. Zo’n warmtepomp haalt zijn warmte namelijk voor 80% uit een omgevingsbron (buitenlucht, bodem of grondwater) en voor 20% uit stroom.
 • Groot woon- en warmtecomfort: dankzij vloerverwarming geniet je van een aangename, gelijkmatige stralingswarmte en heb je nooit meer last van koude voeten. Het blijft ook langer lekker warm in de hele ruimte. Dat is bij klassieke radiatoren niet het geval.
 • Ook koeling van je woning: met vloerverwarming en een warmtepomp kan je je woning naast verwarmen ook koelen. Daarbij stroomt dan koel water door de buizen van je vloerverwarming om zo de warmte uit je woning te absorberen. De warmtepomp geeft die opgenomen warmte dan af aan de buitenlucht, de aardbodem of het grondwater.
 • Minder lucht- en stofcirculatie: door de gelijkmatige opwarming van de hele ruimte heb je met vloerverwarming op een warmtepomp geen last van luchtstromen zoals bij radiatoren. En dat betekent ook minder op- en neerdwarrelend stof.
 • Geen plaatsverlies: in tegenstelling tot radiatoren neemt vloerverwarming geen extra plaats in. Het hele systeem is volledig onzichtbaar, waardoor je extra ruimte hebt om je interieur vorm te geven.

 

Zijn er ook nadelen aan vloerverwarming met een warmtepomp?

Het grootste nadeel aan vloerverwarming op een warmtepomp is de kostprijs en de complexiteit van de werken. Bij een kleine renovatie is dit systeem daarom vaak niet haalbaar. Bij nieuwbouw en een ingrijpende energetische renovatie is zo’n cv-installatie met vloerverwarming en een warmtepomp echter duidelijk de beste keuze. De kosten voor je project verdien je trouwens terug door de veel lagere energiekosten.

TIP: een installateur vertelt je graag meer over de mogelijkheden van vloerverwarming op een warmtepomp in jouw woning. Ontvang gratis advies op maat bij meerdere experts!

 

Welke vloerverwarming voor mijn warmtepomp?

Als het om hoofdverwarming voor je woning gaat, is elektrische vloerverwarming geen goed idee. Je stroomfactuur zou namelijk te hoog liggen. Welk type vloerverwarming dan wel de beste keuze is in combinatie met een warmtepomp? Dat hangt vooral af van je project. Een kort overzicht:

 

1. Natte vloerverwarming

Bij dit systeem liggen de verwarmingsbuizen van de vloerverwarming rechtstreeks in de natte chapelaag (een cement dekvloer of een anhydrietchape). Onder die chape ligt dan een isolatielaag om warmteverlies naar onder te voorkomen. Let op: bij natte vloerverwarming is het hele pakket ongeveer 18 à 20 cm dik.

Een goede keuze bij… nieuwbouw of ingrijpende renovaties met voldoende opbouwhoogte.
Richtprijs: 30 à 50 euro per m², excl. btw, plaatsing & eindvloer. Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Droge vloerverwarming

Bij droge vloerverwarming liggen de buizen niet in de chape, maar in voorgevormde isolatieplaten. In tegenstelling tot bij het natte systeem liggen die leidingen dus niet bovenop de vloerisolatie, maar in de vloerisolatie. Zo ligt de totale dikte van het systeem ook lager: 13 à 18 cm. Bovenop de isolatieplaten komt namelijk enkel nog een dunne chapelaag en een vloerafwerking.

Een goede keuze bij… renovaties van bestaande woningen, locaties met een beperktere opbouwhoogte, …
Richtprijs: 30 à 65 euro per m², excl. btw, plaatsing & eindvloer. Ontvang gratis offertes op maat.

 

3. Ingefreesde vloerverwarming

Bij dit type vloerverwarming freest een vakman sleuven in je huidige chape. Daarin komen dan de verwarmingsbuizen te liggen. Zo moet je je volledige vloer niet uitbreken. Omdat je dekvloer gewoon blijft liggen, verandert de opbouwhoogte van je vloer ook niet. Je moet enkel nog je chape met de leidingen laten afwerken met een nieuwe dunne eindvloer.

Een goede keuze bij… renovaties van bestaande woningen, locaties met een beperktere opbouwhoogte, …
Richtprijs: 30 à 65 euro per m², excl. btw, plaatsing & eindvloer. Ontvang gratis offertes op maat.

 

BELANGRIJK: laat je adviseren door een ervaren vakman!

Kies je best voor natte vloerverwarming of is het droge systeem met voorgevormde isolatieplaten meer aangewezen? Of is in jouw situatie ingefreesde vloerverwarming duidelijk de beste keuze? Je laat je best grondig adviseren door een professionele installateur. Die bekijkt hoeveel opbouwhoogte je hebt, of je dekvloer moet worden uitgebroken of niet, … En dat is niet alles: naast advies op maat zorgt zo’n vakman ook voor een optimale plaatsing!

Vrijblijvend vakmannen contacteren? Dat kan snel en eenvoudig via onze offerteservice.

 

Prijs vloerverwarming voor warmtepomp

Wil je een warmtepomp aansluiten op vloerverwarming? Voor het plaatsen van die vloerverwarming mag je rekenen op een gemiddelde kostprijs van € 30 à 65 per m², excl. btw, plaatsing en eindvloer. Wat de eindprijs van je project zal zijn, hangt vooral af van de oppervlakte. Enkele richtprijzen:

OppervlakteAantal groepenPrijs (excl. btw, plaatsing & eindvloer)
Tot 20 m²2€ 850 à 1.100
Tot 40 m²4€ 1.200 à 1.400
Tot 60 m²6€ 1.500 à 1.700
Tot 80 m²8€ 1.800 à 2.100
Tot 100 m²10€ 2.200 à 2.400

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen, exclusief de arbeidskosten en je nieuwe eindvloer. Ben je benieuwd naar een totale eindprijs voor jouw project? En wil je graag ook adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan vrijblijvend voorstellen aan bij 2 à 3 vakmannen in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier!

Druk de kosten met premies en subsidies! Wist je dat je voor het plaatsen van vloerverwarming en een warmtepomp premies kan aanvragen? Lees hier meer over de subsidies voor verwarming.

 

vloerverwarming met warmtepomp

 

Enkele belangrijke aandachtspunten

Wil je graag je vloerverwarming aansluiten op een duurzame warmteopwekker als een warmtepomp? Voor een optimaal rendement en een zalig wooncomfort moet je rekening houden met de volgende aandachtspunten:

 • Isolatieniveau van je woning: een warmtepomp met vloerverwarming is enkel aangewezen in goed geïsoleerde woningen (nieuwbouw of ingrijpende renovatie). Anders is het warmteverlies te groot en moet de warmtepomp harder werken dan nodig.
 • Type warmtepomp: elk type warmtepomp dat je cv-water duurzaam opwarmt, kan je aansluiten op je vloerverwarming. Welk type je best kiest, hangt vooral af van jouw situatie. Bij nieuwbouw is een geothermische warmtepomp een goede en rendabele keuze, maar bij renovaties zijn hybride warmtepompen en lucht-water warmtepompen vaak meer aangewezen.
 • Afstand tussen de buizen: een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming fungeert doorgaans als hoofdverwarming. In dat geval moet de afstand tussen de buizen ongeveer 10 cm zijn. Anders is de warmteafgifte niet optimaal. Bij vloerverwarming als bijverwarming mag die afstand tussen de buizen iets groter zijn (15 à 20 cm).
 • Juiste capaciteit van de vloerverwarming: je laat best de meest aangewezen capaciteit van je vloerverwarming berekenen door een ervaren installateur. Die houdt daarbij rekening met de isolatiegraad van je woning, het aantal kubieke meter per ruimte, … Dat is belangrijk met het oog op een zo energiezuinig mogelijke werking van je systeem.
 • Combinatie met zonnepanelen: heb je zonnepanelen of wil je er aanschaffen? Dan bespaar je nog extra op je energiefactuur als je je woning verwarmt met vloerverwarming en een warmtepomp. In dat geval kan je cv-installatie namelijk gebruik maken van de groene energie van je panelen om je woning nog duurzamer en ecologischer te verwarmen.
 • Type eindvloer: laat je vloerverwarming plaatsen? Dan kies je best voor een vloerafwerking met een lage warmteweerstand. Zo verspreidt de warmte zich optimaal en gelijkmatig in de ruimte. Daarnaast moet je eindvloer ook goed bestand zijn tegen uitzetting en inkrimping door het opwarmen en afkoelen. Vloertegels (keramisch of natuursteen), betonvloeren en gietvloeren (behalve epoxy) zijn ideaal. Ook houten vloeren zijn een optie, maar onder bepaalde voorwaarden.
 • Extra radiator in bepaalde kamer(s): wil je bepaalde ruimtes in je woning sneller opwarmen, bv. je badkamer? Dan is het altijd mogelijk om daar een extra elektrische radiator te plaatsen. Ook als je bv. een erg grote woonkamer hebt, kunnen extra radiatoren soms nodig zijn.

Hoe maak ik de juiste keuzes? Simpel, door samen te werken met een ervaren, betrouwbare vakman. Die informeert je over de mogelijkheden voor jouw woning en plaatst je vloerverwarming volgens de regels van de kunst. Ontvang gratis voorstellen van erkende installateurs actief in je buurt!

 

FAQ vloerverwarming met warmtepomp

Wil je graag vloerverwarming koppelen aan een warmtepomp voor jouw woning? Met al je vragen kan je terecht bij een professionele installateur actief in je buurt. Ook hieronder vind je al de antwoorden op enkele veelgestelde vragen: • Wat is de beste warmtepomp voor mijn vloerverwarming?
  Dat hangt vooral van jouw project af. Bij een nieuwbouw of totaalrenovatie is een geothermische warmtepomp  een uitstekende keuze. Die haalt namelijk een optimaal rendement door de constantere temperatuur van het grondwater of de aardbodem. Bij een kleinere renovatie is het plaatsen van zo’n warmtepomp echter minder vanzelfsprekend. In dat geval is een lucht-water warmtepomp of een hybride warmtepomp meer aangewezen.


 • Is ook een warmtepomp zonder vloerverwarming mogelijk?
  Ja, naast vloerverwarming kan je je warmtepomp eventueel ook aansluiten op lage temperatuur radiatoren. Klassieke radiatoren zijn dan weer minder aangewezen. Die werken niet op lage temperatuur zoals vloerverwarming en zijn meer geschikt om je woning snel op te warmen (in combinatie met een condensatieketel).


 • Is een lucht-lucht warmtepomp mogelijk met vloerverwarming?
  Neen. Zo’n lucht-lucht warmtepomp verwarmt namelijk niet je cv-water, maar de lucht in je woning. Daardoor kan je dit type warmtepomp niet combineren met je vloerverwarming. Deze warmtepomp is eerder aangewezen als airco in de zomer en extra bijverwarming in de winter.

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs