Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verwarming-info.be Info & advies over de verschillende soorten verwarming.
header image
Verwarming-info.be

Problemen met vloerverwarming herkennen en oplossen

De garantieperiode die u krijgt op vloerverwarming varieerd van fabrikant tot fabrikant en kan gaan van 10 tot 25 jaar. De meeste systemen werken uiteraard langer dan dit zonder problemen. Er zijn zelfs bedrijven die tot 50 jaar garantie geven op het geinstalleerde netwerk van buizen. Dit kan men doen omdat tests hebben uitgewezen dat de nieuwste generatie van kunststof buizen een langdurige waterdruk van 14 bar aankunnen met een watertemperatuur van 60 graden. In de praktijk bedraagt de waterdruk slechts 1,5 tot 2,5 bar bij een temperatuur tussen 40 en 60 graden.

Als u opmerkt dat het systeem regelmatig aan druk verliest dan hebt u wellicht ergens een lek. Dit kan men alleen maar vinden door de verwarming aan te leggen en met een infrarood camera de vloer te laten onderzoeken. Op deze manier kan een lek snel gevonden en hersteld worden. Deze techniek is niet goedkoop, maar in elke geval goedkoper dan heel de vloer uit te moeten breken om het lek te vinden. Als u te lang wacht om een lek te herstellen dan kunnen de problemen zich snel opstapelen, zoals houten vloeren die vervormen of schimmelvorming vertonen. Bij tegelvloeren komen tegels los te liggen. Hoe sneller het lek hersteld is hoe beter.

Bovengrondse vloerverwarming kan alleen onder een parket vloer liggen en geeft minder warmte, maar is makkelijker bereikbaar in geval van problemen. Meestal kan men langs de kelder perfekt alle buizen bereiken waardoor herstellingen zeer makkelijk worden. Bij dit systeem worden de kunststof buizen tegen de onderzijde van de houten vloer bevestigd. Om een betere warmte verdeling te krijgen wordt de vloer eerst aan de onderzijde voorzien van aluminium strips van 10 tot 15cm breed die over de hele lengte van de buis lopen. Dit is duur, maar zorgt voor een betere warmteverdeling.

Het is ook belangrijk om op voorhand te weten op welke manier de vloer afgewerkt zal worden. Een vloer afgewerkt met tegels kan een hogere temperatuur verdragen dan een vloer die afgewerkt wordt met hout. Bij een te hoge vloertemperatuur zal het hout zeer droog worden waardoor het kan splitsen, tenzij dit uitermate goed behandeld is. Laat de installateur van uw installatie weten welke vloeren in welke kamers u gaat gebruiken. Hij kan hier dan rekening mee houden bij het instellen van de boiler temperatuur.

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs