Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verwarming-info.be Info & advies over de verschillende soorten verwarming.
header image
Verwarming-info.be

Gaskachel

Genieten van een gezellig vlammenspel zonder te moeten sleuren met houtblokken of zakken pellets? Het kan met een gaskachel (ook gashaard genoemd). Zo’n kachel koppelt sfeer aan een aangenaam warmtecomfort en een groot gebruiksgemak. Hoe werkt een gashaard en welke soorten zijn er? Hoeveel kost een kwalitatieve gaskachel ongeveer? En met welke aandachtspunten moet je rekening houden bij de aankoop? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen gaskachel
Soorten gaskachels
Gaskachel prijs
Aandachtspunten bij de aankoop
Onderhoud gaskachel
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Hoe werkt een gaskachel?

De werking van een gaskachel gebeurt op basis van aardgas. Heb je geen gasaansluiting of de mogelijkheid daartoe? Sommige gashaarden kan je ook aansluiten op flessengas als propaan of butaan. Je kan kiezen uit 2 verbrandingssystemen voor een gaskachel:

  1. Gaskachel met gesloten verbranding = zuurstof van buitenaf: hierbij haalt de gaskachel de zuurstof van buitenaf via een dubbelwandig rookkanaal. De buitenste pijp voert zuurstof aan naar binnen en de binnenste pijp voert de rookgassen af naar buiten. Dit systeem is ideaal voor goed geïsoleerde woningen met mechanische ventilatie. Deze gaskachels halen ook een hoog rendement.
  2. Gaskachel met open verbranding = zuurstof uit de woonruimte: hierbij haalt de gaskachel de zuurstof uit de omringende ruimte. Dit systeem komt nog maar weinig voor. Enkel in oudere woningen zonder mechanische ventilatie is het nog een optie. Zo’n open gashaard zorgt vooral voor sfeer en veel minder voor verwarming. Het rendement ligt dus veel lager dan bij een gesloten gaskachel.

gaskachel

 

Voor- en nadelen gaskachel

Twijfel je nog tussen een gaskachel, houtkachel, pelletkachel, … voor jouw woning? Om een doordachte beslissing te kunnen nemen, is het interessant om de voor- en nadelen van zo’n moderne gaskachel tegen elkaar af te wegen. We zetten ze kort op een rij:

 

Voordelen gaskachel

  • Prachtig vlammenspel zonder blauwe vlammen: de tijd van de typische blauwe vlam gashaard is voorbij. Met moderne gaskachels kan je een prachtig, oranjegeel vlammenspel creëren dat niet te onderscheiden is van een echt houtvuur.
  • Groot gebruiksgemak: geen gedoe met aanmaakblokjes of krantenpapier. Je gaskachel aansteken en afzetten kan met 1 druk op de knop van je afstandsbediening. Sommige toestellen kan je zelfs bedienen met een app op je smartphone of tablet.
  • Snelle opwarming: moderne gasvuren zorgen voor een snellere verwarming van de ruimte dan een houtvuur. Naast die vlottere warmteafgifte moet je ook geen moeite doen om het gasvuur gaande te houden. Met een thermostaat voor je gaskachel geniet je van een constante, behaaglijke warmte.
  • Weinig onderhoud: as en verkoolde houtresten opruimen hoeft niet. Een jaarlijks onderhoud aan de binnenkant van de gaskachel volstaat. Verderop in dit artikel lees je meer over het gaskachel onderhoud.
  • Tal van uitvoeringen: ga je voor een moderne inbouw gashaard of een landelijk vrijstaand model? Een doorkijk gashaard of een frontmodel (enkel vlammen aan de voorkant)? Verkies je een houtstam- of een kiezelset van waaruit de vlammen branden? Je vindt zeker een gaskachel naar jouw wensen.
  • Brandveilig: gaskachels zijn veel brandveiliger dan houtkachels. Je komt ook nooit in contact met het vuur. Bij de meeste modellen brandt wel constant een waakvlammetje, maar dat is volstrekt onschadelijk.
  • Energiezuinig: ‘is een gaskachel zuinig?’ Het antwoord is ‘ja’, maar op voorwaarde dat je het vermogen goed afstemt op de ruimte en je energieverbruik. Kijk ook zeker naar het energielabel op de gaskachel. Wil je zeker zijn van het juiste vermogen voor jouw gaskachel? Vraag dan advies op maat aan een professionele installateur actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Nadelen gaskachel

  • Duurder dan hout- of pelletkachel: een kwalitatieve gashaard is duurder dan een hout- of pelletkachel. Ook de plaatsing kost iets meer. Verderop in dit artikel lees je meer over de gaskachel prijzen.
  • Fossiele brandstof: aardgas is een fossiele en dus geen hernieuwbare brandstof, in tegenstelling tot hout. Tijdens de verbranding komt ook CO2 vrij, waardoor aardgas dus niet milieuvriendelijk is.
  • Gasaansluiting of gastank nodig: heb je geen gasaansluiting (of de mogelijkheid daartoe)? Dan kan je geen gaskachel op aardgas plaatsen. Een andere optie is een flessengas als propaan, maar daarvoor moet je ook een gastank laten installeren.
  • Constant waakvlammetje: dankzij dit waakvlammetje kan je met een druk op de knop je gaskachel aansteken en uitzetten. Het nadeel is dat dit vlammetje ook op warme dagen gas verbruikt. Je kan eventueel kiezen voor een systeem met een elektrische ontsteking. Vraag ernaar bij je installateur.

 

Soorten gaskachels

Er bestaan 2 grote soorten gaskachels. Je kan kiezen voor een vrijstaande gaskachel die je op verschillende plekken in de ruimte kan laten plaatsen. Een andere optie is een inbouw gashaard die je laat plaatsen in een schouw of tegen een andere muur. Beide opties op een rij:

 

1. Vrijstaande gaskachel

vrijstaande gaskachel

Een vrijstaande gaskachel staat los van de muur en kan je dus plaatsen waar jij dat wil. De warmte kan ook uitstralen naar verschillende kanten, waardoor je geniet van een groot rendement. Zeker als je werkt met een gesloten verbrandingssysteem. Je hebt ook vele mogelijkheden op vlak van stijl en uitstraling: een landelijk of een modern model, een fronthaard of een 3-zijdige haard met een maximaal vuurzicht (zie foto boven), … En wil je later je gashaard vervangen? Met een vrijstaand gaskacheltje is dat eenvoudiger en goedkoper.

TIP: er bestaan ook vrijhangende gaskachels. Deze gashaarden hebben geen onderstel, waardoor ze zorgen voor een groter ruimtegevoel. Bovendien kan je ook makkelijk stofzuigen onder zo’n ‘zwevende gashaard’.

 

2. Inbouw gaskachels

inbouw gashaard

Een gaskachel of gashaard kan je ook laten inbouwen in een bestaande schouw of tegen een andere muur in je woning. In het laatste geval plaatst een professionele installateur een ombouw rond je gaskachel op maat van jouw huidige interieur en smaak: strak en modern (zie foto boven) of eerder rustiek en landelijk. In de meeste gevallen gaat het om een gesloten systeem met een rookkanaal dat zuurstof aanvoert langs het dak of de muur. Zo geniet je ook bij inbouw gashaarden van een hoog rendement.

 

Wat is voor mij de beste gaskachel?

Dat hangt vooral af van de ruimte waarin je de gaskachel wil plaatsen en je persoonlijke wensen en budget. Heb je bv. al een bestaande schouw? Dan kan je een ingebouwde gashaard vlot en zonder veel arbeidskosten laten plaatsen. Bepaal je liever zelf waar je nieuwe gaskachel komt? Of wil je breekwerken vermijden als je later je kachel wil vervangen? Dan is een vrijstaand model de betere keuze.

BELANGRIJK: een professionele installateur geeft je graag advies over de verschillende mogelijkheden van gaskachels. Zo kan je een gashaard kiezen die perfect bij jouw woning en wensen past. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij installateurs actief in jouw buurt.

 

Gaskachel prijs

De prijzen voor gaskachels hangen onder meer af van het vereiste vermogen (in kilowatt), het soort kachel (vrijstaand of inbouw), de energiezuinigheid en het merk (Dru, Bellfires, Faber, …) Voor een kwalitatieve, moderne gashaard mag je rekenen op een gemiddelde prijs van 2.500 à 10.000 euro (incl. btw en excl. plaatsing). Daarbovenop moet je de kosten rekenen om de gaskachel te installeren.  Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van die plaatsing (inbouw of vrijstaand) betaal je daarvoor gemiddeld 1.500 à 3.500 euro.

LET OP: zowel die plaatsingskosten als de prijzen voor de gaskachels zelf kunnen variëren van installateur tot installateur. Het komt er dus op aan goed te kijken en te vergelijken bij verschillende plaatsers. Zo vind je ongetwijfeld jouw gedroomde gashaard tegen een correcte prijs. Je kan gratis offertes aanvragen bij verschillende installateurs actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

gashaard

Waarop letten bij het kopen van een gaskachel?

Van plan om een nieuwe gaskachel te kopen? Voor de perfecte gashaard op jouw maat hou je best de volgende aandachtspunten in het achterhoofd als je installateurs contacteert:

  • Afvoer van de rookgassen: het is mogelijk om je gaskachel aan te sluiten op je bestaande schoorsteen (afhankelijk van de lengte, diameter, …). Naast het dak kan je de verbrandingsgassen ook afvoeren door de muur. Bij een gesloten gaskachel kan het rookkanaal zelfs horizontaal liggen, bv. via de kruipruimte. Zo kan je je gashaard plaatsen waar jij het wil (zelfs in het midden van een ruimte).
  • Verbruik gaskachel: uiteraard wil je een zo energiezuinig mogelijke gaskachel.  Om het verbruik zo laag mogelijk te houden, moet het vermogen van de gashaard afgestemd zijn op de grootte van de ruimte. Ook de isolatie speelt een rol. In een goed geïsoleerde woning volstaat een gaskachel met een lager vermogen. Ten slotte kies je best een gaskachel met een energielabel A of B (meest energiezuinige modellen).
  • Rendement gaskachel: kwalitatieve, gesloten kachels halen een rendement tot wel 85%. Zo gaat dus bijna geen geproduceerde warmte ongebruikt verloren. Met zo’n hoog rendement gaskachel kan je een ruimte dus efficiënt verwarmen met een beperkt gasverbruik. Ook de kwaliteit van de plaatsing draagt bij tot een goed rendement van je gashaard.
  • Hoofd- of bijverwarming: een gashaard dient niet langer enkel voor de sfeer. Een hedendaagse hoog rendement gaskachel met een optimale warmteafgifte kan je zelfs gebruiken als hoofdverwarming in je woning. Al gebruiken de meeste mensen een gaskachel nog altijd als bijverwarming (in combinatie met andere warmtetoestellen als radiatoren, vloerverwarming, …).
  • Prijs: je investeert beter in een hoogwaardige en dus ook duurdere gashaard. Goedkopere modellen leveren meestal niet het beloofde rendement en zo betaal je meer energiekosten door een hoger gasverbruik. Kortom, op langere termijn loont het meer om voor kwaliteit te kiezen.
  • Thermostaat: een thermostaat is zeker aangeraden. Hoe werkt zo’n thermostaat voor je gaskachel? Je kiest gewoon een temperatuur en de thermostaat zorgt ervoor dat die constante, behaaglijke temperatuur behouden blijft. Zo geniet je van een efficiënte en energiezuinige verwarming van de gaskachel.

 

Laat je adviseren door een professionele installateur

Is je schoorsteen geschikt voor je gaskachel? Kies je beter voor een afvoer van de rookgassen door het dak of de muur? Welk vermogen heeft je gashaard nodig? Op al deze en veel meer vragen kan een professionele installateur je een passend antwoord op jouw maat geven. Zo kan je een weloverwogen keuze maken en ben je zeker van een energiezuinige gaskachel op maat van jouw woning en wensen tegen een correcte prijs.

TIP: je kan vrijblijvend voorstellen op maat aanvragen bij verschillende installateurs actief in je buurt via onze offertepagina. Start je gratis aanvraag hier.

 

Onderhoud gaskachel

Gashaarden hebben weinig tot geen onderhoud nodig. Zo moet je geen verkoold hout en asresten in en rond de kachel verwijderen. Het is wel belangrijk om de binnenkant van de gaskachel minstens 1 keer per jaar schoon te maken. Vooral stof in de buurt van de waakvlam kan voor problemen zorgen. Wil je er zeker van zijn dat je gaskachel optimaal werkt? Dan laat je best je installateur jaarlijks langskomen voor het volgende onderhoud:

  • gaskachel volledig stofvrij maken
  • essentiële onderdelen controleren (thermokoppel, ontstekingsmechanisme, …)
  • opnieuw bijstellen of afregelen van de gaskachel
  • reinigen van het glas met een speciaal product
  • houtstam- of stenenset schoonmaken en controleren op verschuivingen

TIP: vaak bieden installateurs ook onderhoudscontracten aan. Zo verlies je dat jaarlijkse onderhoud niet uit het oog en kan je genieten van een gaskachel met een optimale werking en een hoog rendement. Bovendien vermijd je ook hoge reparatiekosten bij een eventueel defect. Contacteer gratis installateurs actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor haarden/kachels ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen