Een gaskachel is zuinig en geeft snel warmte

Gaskachels zijn de laatste jaren veel veranderd en verbeterd. Bij sommige modellen kan men zelfs moeilijk zien of het nu een gaskachel of een houtkachel is, wat natuurlijk ten goede komt aan de sfeer in de woonkamer. Een gaskachel heeft meer voordelen dan een houtkachel. Het is alleen interessant om een houtkachel te kopen indien u bereid bent om zelf uw hout te zagen en te klieven, en indien u uw hout gratis ergens kan krijgen.

Indien dit niet het geval is en indien u er niets voor voelt om zelf hout te verwerken, of indien u niet de plaats hebt om voldoende hout te bewaren, dan is een gaskachel beter geschikt. De voordelen zijn: snelle wamteafgifte zonder problemen om het vuur harder te laten branden, men hoeft zich geen zorgen te maken over de houtvoorraad, er is weinig of geen onderhoud nodig aan een gaskachel en aan de schoorsteen, en moderne kachels halen een heel hoog rendement.

Er zijn een paar zaken waar men moet op letten als men een nieuwe gaskachel gaat kopen. Probeer een kachel te kopen die de verbrandingsgassen rechtstreeks door de muur kan afvoeren. Hierdoor hebt u geen schoorsteen nodig. Koop ook een kachels met een venster in keramisch glas. Dit zal meer hitte doorlaten dan ander glas.

Koop indien mogelijk een model met ventilator. Dit is zeker zo voor een inbouwcasette. Vraag of de zijkanten en bovenkant van de inbouwcasette voldoende geisoleerd zijn zodat u niet te veel van de warmte verliest aan het metselwerk rondom de kachel.

Een thermostaat is noodzakelijk. Maar informeer of de kachel ook kan branden met grotere vlammen zodat men de indruk krijgt dat men een houtvuur heeft. Dit heeft niets te maken met zuinigheid, maar wel met het gevoel van gezelligheid en comfort.

Let er ook op dat u geen gaskachel koopt die teveel of te weinig vermogen heeft. In een speciaalzaak zal men aan de hand van de afmetingen die u opgeeft van een bepaalde kamer kunnen uitrekenen welke kachel geschikt is.

Gaskachels vragen weinig onderhoud

Een gaskachel kan men meestal aansluiten op zowel stadsgas of propaangas. Wel even vragen aan de leverancier of de kachel die u hebt of wenst te kopen dit kan. Meestal is er hiervoor een aanpassing aan de brander nodig. Sommige gaskachels zijn uitgerust met een ventilator om de warmte sneller te laten circuleren. Door dergelijke ventilator te gebruiken krijgt men sneller het gevoel dat het warmer wordt in de kamer, maar dit is niet echt het geval.

Een ventilator heeft geen opwarmende eigenschappen, het is enkel de kachel die de lucht opwarmt, maar door het opwekken van een geforceerde luchtstroom krijgt men de indruk dat het sneller warm wordt. Het gebruik van dergelijke ventilator zal een meerkost meebrengen op uw elektriciteitsrekening. Oudere gaskachels halen een rendement van 60 tot 70%. De nieuwere modellen kunnen een rendement halen tot wel 85%.

Gaskachels hebben zeer weinig onderhoud nodig. Het is voldoende om 1 maal per jaar de binnenzijde van de kachel stofvrij te maken. De hoeveelheid stof die een kachel verzameld op een jaar is natuurlijk afhankelijk van de plaats waar deze staat. Indien u vast tapijt hebt zal de kachel meer stof opnemen dan wanneer u een tegelvloer of parket hebt.

Men mag op geen enkel moment sporen van roet of waterdruppels aantreffen in de kachel. Dit kan duiden op een slechte verbranding wat betekent dat uw kachel niet naar behoren werkt. Laat een vakman dit nakijken. Een gaskachel is, net zoals alle andere kachels trouwens, geen apparaat dat op zichzelf kan werken. Een kachel maakt deel uit van een systeem. Het is de kwaliteit van dit systeem dat zal bepalen hoe goed of slecht uw gaskachel werkt. Hierbij denken we dan in de eerste plaats aan de schoorsteen.

Het is uitermate belangrijk dat uw schoorsteen geschikt is om een gaskachel op aan te sluiten. Ook de installatie is belangrijk. Sommige kachels moeten bijgesteld of afgeregeld worden na de installatie. Deze taak is meestal weggelegd voor vakmensen die weten waar ze mee bezig zijn. Een goed rendement halen begint bij een goede installatie. Hoe beter de gaskachel is en hoe beter de installatie werd gedaan, hoe hoger het rendement.

Gas is een fossiele brandstof

Aardgas is een kleurloos natuurlijk voorkomend product. Het is samengesteld uit methaan en een klein percentage andere gassen. Het is een zuivere brandstof. Onbehandeld gas kan moeilijk te ruiken zijn. Om deze reden wordt er een kunstmatig geurmiddel aan toegevoegd zodat in het geval er een gaslek is men dit meestal zeer snel opmerkt.

De uitstoot van schadelijke stofdeeltjes is bij een gaskachel veel minder dan bij een houtkachel. Het nadeel aan gaskachels tegenover houtkachels is dat gas geen vernieuwbare energiebron is en hout wel. Gas werd gevormd tussen de 50 en 300 miljoen jaar geleden, en als de voorraad opgebruikt is dan moeten we overstappen naar een andere energiebron.

Een gaskachel verwarmd een woning op 2 manieren. Ten eerste door stralingswarmte en ten tweede door convectiewarmte. Stralingswarmte verwarmd niet de lucht maar objecten die door de straling geraakt worden, zoals meubels of muren. Deze objecten geven op hun beurt weer de stralingswarmte door aan andere objecten in de kamer. Convectiewarmte is warme lucht die stijgt naar het plafond en koude lucht die naar beneden gaat en die door de kachel weer opgewarmd wordt.

Dit is een cyclus die blijft duren zolang de kachel aanstaat. Zo zal een open haard alleen maar stralingswarmte afgeven omdat deze alleen maar lucht aantrekt en niet weer afgeeft aan de kamer. Objecten worden wel verwarmd. Kachels daarentegen geven zowel stralingswarmte als convectiewarmte.

Decoratieve gashaarden kan men niet gebruiken als primaire verwarming. Ze dienen alleen maar als aanvulling op uw interieur. Wel geven ze een kleine hoeveelheid stralingswarmte en convectiewarmte af, maar niet genoeg om tijdens de winter uw woning te verwarmen. Hiervoor heeft men een hoog rendement gaskachel nodig die specifiek ontwikkeld werd met het oog op een optimaal rendement en een zo groot mogelijke warmteafgifte, zowel op het gebied van stralingswarmte als van convectiewarmte.

Terwijl het correct is om te stellen dat het vuur in gastoestellen steeds met een blauwe vlam moet branden, vormen gaskachels hierin een uitzondering. Een blauwe vlam duid op een propere verbranding, maar de hedendaagse technologie laat toe dat gaskachels omwille van de sfeer met een gele vlam kunnen branden en toch weinig schadelijke stoffen afgeven.

Tijdens de verbranding van gas komen er bepaalde stoffen vrij, hoofdzakelijk waterdamp en CO2 (koolstofdioxide). Deze stoffen moeten naar buiten afgevoerd worden langs ofwel, een klassieke schoorsteen die voorzien is van een roestvast stalen buis, ofwel rechtstreeks door de muur naar buiten toe.

Een gaskachel kopen, waar op letten?

De aankoop van een goede gaskachel kan een vrij grote investering betekenen. Algemeen kan men er vanuit gaan dat hoe duurder een gaskachel is, hoe beter hij is. Goedkope kachels leveren meestal niet het beloofde rendement waardoor u meer gas moet verbruiken om dezelfde hoeveelheid warmte te verkrijgen. Uw goedkopere aankoop zal u dus op langere termijn meer kosten aan verbruik.

Stel uzelf een paar vragen voordat u naar een showroom gaat. Moet uw gaskachel dienen als decoratie? Verwarming? Of beide? In welke stijl is uw huis ingericht? En welke stijl van kachel past hier bij? Waar moet de kachel komen? Hoe groot is deze ruimte? Hoe hoog zijn de plafonds? Hoe dikwijls zal u de kachel gebruiken? Moet hij dienen als primaire verwarming? Wat is uw budget voor uw aankoop? Is de installatie in de prijs ingegrepen?

De meeste gaskachels zijn uitgerust met een waakvlam. Dit systeem heeft als voordeel dat men op gelijk welk moment de kachel kan laten ontbranden zonder afhankelijk te zijn van elektriciteit. De waakvlam geeft een constante warmte af die reeds voldoende kan zijn om uw woning op een aangename temperatuur te houden op minder koude dagen.

Het nadeel is wel dat men op dagen dat het warm genoeg is, men verlies heeft doordat de waakvlam ook gas verbruik. Een tweede systeem bestaat uit een automatische elektronische ontsteking. Het voordeel is dat men geen verbruik van gas heeft door een waakvlam, het nadeel is dat men elektriciteit nodig heeft om de ontsteking te bedienen.

De thermostaat in een gaskachel zorgt er voor dat de temperatuur in de ruimte redelijk gelijk blijft. De kachel zal bijgevolg niet onnodig lang aanliggen wat het verbruik ten goede komt. Gaskachels die zijn uitgerust met sierhoutblokken kan men ook zonder thermostaat laten werken. Hiertoe hebben deze kachels meestal een andere set van branders dewelke niet werken op de thermostaat maar dewelke men zeer laag kan laten branden met weinig verbruik.

Dit systeem geeft een constante warmte zonder de schommelingen die men heeft bij het gebruik met een thermostaat. Het algemeen uitzicht is ook mooier aangezien de sierhoutblokken steeds verwarmd worden door de vlammen en ze rood beginnen te gloeien. Het gebruik van de thermostaat zal vrijwel steeds een kleiner verbruik geven.

Een gaskachel is eenvoudig en gebruiksvriendelijk

De meeste gaskachels zijn uitgerust met een waakvlam. Dit systeem heeft als voordeel dat men op gelijk welk moment de kachel kan laten ontbranden zonder afhankelijk te zijn van elektriciteit. De waakvlam geeft een konstante warmte af die reeds voldoende kan zijn om uw woning op een aangename temperatuur te houden op minder koude dagen.

Het nadeel is wel dat men op dagen dat het warm genoeg is, men verlies heeft doordat de waakvlam ook gas verbruik. Een tweede systeem bestaat uit een elektronische ontsteking. Het voordeel is dat men geen verbruik van gas heeft door een waakvlam, het nadeel is dat men elektriciteit nodig heeft om de ontsteking te bedienen.

De thermostaat in een gaskachel zorgt er voor dat de temperatuur in de ruimte redelijk gelijk blijft. De kachel zal bijgevolg niet onnodig lang aanliggen wat het verbruik ten goede komt. Gaskachels die zijn uitgerust met sierhoutblokken kan men ook zonder thermostaat laten werken. Hiertoe hebben deze kachels meestal een andere set van branders dewelke niet werken op de thermostaat maar dewelke men zeer laag kan laten branden met weinig verbruik.