Speksteenkachel: Mogelijkheden & prijzen

Op het gebied van comfort en warmteafgifte is een speksteenkachel de beste keuze. Deze kachel houdt dan ook veel meer warmte vast dan gewone kachels die vervaardigd zijn uit gietijzer of plaatstaal. Meer over de mogelijkheden, prijzen, … van speksteenkachels lees je hier.

 

speksteenkachel kopenWerking speksteenkachel

Een speksteenkachel hoef je slechts een aantal uur aan te steken om een hele dag te genieten van warmte. Speksteen kan namelijk goed warmte opnemen en vasthouden waarna het deze langzaam afgeeft, ook nadat het vuur in de speksteenkachel uit is. Vaak volstaat het om de kachel elke 24 uur even aan te maken zodat de stenen weer warmte kunnen opnemen.

Door de constante warmteafgifte zorgen speksteenkachels ervoor dat er steeds een gelijkmatige hoeveelheid warmte vrijkomt. Hoe meer speksteen er opgewarmd wordt, hoe gelijkmatiger de warmte weer afgegeven wordt en hoe constanter de temperatuur blijft.

Wanneer een speksteenkachel gedurende een paar uur gebrand heeft, hebben de stenen een grote hoeveelheid warmte opgenomen. Het kan tot wel 12 uur duren vooraleer de stenen weer afgekoeld zijn, afhankelijk van hoe lang en hoe intensief de kachel heeft gebrand.

Een speksteenkachel voorziet wel geen onmiddellijke warmteafgifte zoals een klassieke houtkachel. Omdat de kachel omgeven zit door steen die eerst moet opwarmen kan het een tijdje duren vooraleer de kamer opgewarmd wordt. Er bestaan echter modellen die uitgerust zijn met een ventilator. De ventilator leidt de warmte die de kachel vrijgeeft om en stuurt deze rechtstreeks naar de kamer waardoor die sneller opwarmt. Nadien kan men de ventilator afzetten en kunnen de stenen de warmte van de kachel opnemen.

 

Speksteenkachel prijs

Een speksteenkachel kopen is vrij duur. De prijs is daarbij vooral afhankelijk van de uitvoering, grootte, vorm en hoeveelheid warmte die ermee geproduceerd kan worden (aantal kilowatt per uur).

Voor een massieve speksteenkachel kan je rekenen op een prijs tussen de €5.000 en €10.000 euro. Half massieve kachels zijn goedkoper en te verkrijgen vanaf €2000. Gezien het zeer hoge rendement en geringe houtverbruik kan je de investering echter wel op relatief korte termijn terugverdienen.

Op https://www.haarden-kachels.be/speksteenkachel// vind je meer info over speksteenkachels en hun prijzen.

 

speksteenkachel

 

Mogelijke uitvoeringen

Binnen het assortiment speksteenkachels is er een keuze tussen half massieve en massieve speksteenkachels. We bespreken de twee types kort:

1. Half massieve speksteenkachel

Een half massieve speksteenkachel bestaat voor een deel uit gietijzer en speksteen. Eigenlijk is het een traditionele houtkachel die bekleed is met speksteen.

Half massieve speksteenkachels worden kant-en-klaar gemaakt en hoeven in tegenstelling tot massieve speksteenkachels niet ter plaatse opgemetseld worden. Aangezien ze minder speksteen bevatten, zijn ze goedkoper dan de massieve kachels.

2. Massieve speksteenkachel

Massieve kachels worden gezien hun zware gewicht ter plaatse opgemetseld. Daardoor kunnen ze volledig op maat en naar eigen wens worden gemaakt. Door het zware gewicht dient soms wel versteviging aangebracht te worden, opdat de vloer en de onderbouw het gewicht van de kachel kunnen dragen.

Een speksteenkachel die volledig bestaat uit speksteen is logischerwijs ook duurder dan een half massieve speksteenkachel, die enkel bekleed is met speksteen.

Speksteenkachel combineren met een boiler?

Een speksteenkachel is veruit de enige houtkachel die kan voorzien worden van een boiler om water op te warmen. Dat kan doordat de enorme massa steen haar warmte afgeeft aan de boiler zonder dat de kachel hier een nadelige invloed van zal ondervinden.

Het water kan vervolgens gebruikt worden voor huishoudelijke taken. Indien de boiler en de kachel groot genoeg zijn en de hoeveelheid steen minstens 1500 kg bedraagt, kan men zelfs door middel van centrale verwarming andere kamers in de woning verwarmen met dit systeem. En dat zonder gebruik te moeten maken van fossiele brandstoffen zoals gas of stookolie.

Het voordeel van speksteen

Vooral een speksteenkachel die gestookt wordt met hout, een speksteen houtkachel, is geliefd en uitermate geschikt om een hele woning te verwarmen. Er bestaan ook speksteenkachels op gas of elektriciteit. Deze zijn gezien de hoge energieprijzen echter minder populair.

Speksteen kan, net zoals metaal, hoge temperaturen weerstaan. Ook wisselende temperaturen zijn geen probleem. In tegenstelling tot metaal kan speksteen wel veel meer warmte opnemen en dit gedurende een lange periode geleidelijk weer afgeven.

Ook de warmteafgifte van marmer en graniet is vergelijkbaar met deze van speksteen. Marmer en graniet zijn echter niet goed bestand tegen de intense hitte van een houtvuur. Ook het afwisselende afkoelen en opwarmen van het gesteente zal op termijn voor breuk zorgen. Speksteen mag gedurende onbeperkte tijd blootgesteld worden aan directe vlammen zonder dat dit enige breuk zal veroorzaken.

 

speksteenkachels