Nieuwe verwarmingsketel plaatsen

Het kopen van een nieuwe verwarmingsketel is een belangrijke investering voor je woning waarbij je beter niet bespaart op kwaliteit. Tegenwoordig is men bij het vervangen van de oude cv-ketel verplicht om te kiezen voor een condensatieketel. Men gebruikt dan doorgaans aardgas of mazout als brandstof. In dit artikel vind je meer info over het plaatsen van een nieuwe verwarmingsketel.

 

nieuwe verwarmingsketel plaatsenWaarom een condensatieketel?

Met het oog op een efficiënte verwarming is het door een Europese richtlijn bij het plaatsen van een nieuwe verwarmingsketel alleen nog toegelaten om te kiezen voor een condensatieketel. Deze kan dan op aardgas of mazout werken. Een model op aardgas heeft meestal een schonere verbranding en vraagt minder onderhoud dan een model op stookolie. Later in dit artikel vind je meer info over het onderhoud van je verwarmingsketel.

Condensatieketels kunnen met behulp van een warmtewisselaar een deel van de waterdamp in de verbrandingsgassen laten condenseren. Hierdoor kan er warmte gerecupereerd worden, en heb je dus een efficiëntere verwarming. Een van de nadelen van een condensatieketel is dat men een afvoer moet voorzien om het vrijgekomen vocht weg te laten lopen.

 

 

Prijs nieuwe verwarmingsketel

Zoals reeds gezegd zal men bij het vernieuwen van de ketel van de centrale verwarming moeten kiezen voor een condensatieketel. De prijs van een nieuwe verwarmingsinstallatie is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vermogen van de installatie, de kwaliteit van de ketel (dit wordt aangeduid met een energielabel) en de moeilijkheidsgraad van de installatiewerken.

Voor de plaatsing van een gascondensatieketel kan je je verwachten aan een startprijs van ongeveer 2.000 euro. Voor een ketel met een hoog rendement en uitstekend energielabel zullen de kosten uiteraard hoger liggen.

Wil je een nieuwe verwarmingsketel plaatsen en hiervoor een beroep doen op een vakman? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele chauffagisten. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen.
Klik hier om een prijs op maat van jouw woning te ontvangen.

 

 

Onderhoud centrale verwarming

Om een optimale werking van je verwarmingsinstallatie te verzekeren is een regelmatig onderhoud van cv-installaties verplicht. Hoe het onderhoud precies verloopt, zal afhangen van de brandstof (aardgas of mazout). Onder meer de verbranding, de afvoer en de algemene staat van het toestel worden gecontroleerd.

De gebruikte brandstof bepaalt ook de frequentie van het onderhoud. In Vlaanderen moeten cv-ketels op gas om de twee jaar een onderhoud krijgen, voor cv-ketels op stookolie (mazout) of een vaste brandstof (pellets, hout, …) moet dit jaarlijks gebeuren.

 

onderhoud verwarmingsketel

 

Ecologische alternatieven voor klassieke verwarmingsketel

De condenserende verwarmingsketel haalt weliswaar al een hoog rendement, maar er zijn enkele andere ecologischere alternatieven.

1) De warmtepomp: warmtepompen halen een groot deel van hun energie uit de omgeving (lucht, grond, water). Dit betekent dat het verbruik van deze toestellen een pak lager zal liggen dan traditionele verwarmingsketels.

2) De zonneboiler: door een zonneboiler te installeren kan je met de warmte van de zon je sanitair water verwarmen. Er bestaan zelfs zonneboilers die naast de verwarming van het sanitair water ook kunnen helpen bij de verwarming van de woning door het CV-water te verwarmen.

Hou er rekening mee dat de kosten van deze toestellen een pak hoger zullen liggen, maar ze werken wel erg efficiënt. Bovendien kom je misschien wel in aanmerking voor een premie als je zo’n ecologisch verwarmingstoestel installeert. Zo kan je al snel een deel van de kosten recupereren.

Op zoek naar een chauffagist voor het vernieuwen van je verwarmingsketel? Via de offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen voor het vernieuwen van je centrale verwarming.
Klik hier om prijzen op maat van jouw project te ontvangen.