Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verwarming-info.be Info & advies over de verschillende soorten verwarming.
header image
Verwarming-info.be

Hoogrendementsketel

Een hoogrendementsketel of HR-ketel werkt op gas of mazout en heeft, in vergelijking met een standaard verwarmingsketel, een veel hoger rendement. Dat hoger rendement bereikt de ketel door de warmte uit de verbrandingsgassen te recupereren. Hoe werkt een hoogrendementsketel? Hoeveel kost het? Wat is het verschil met een condensatieketel en wat is de beste keuze? … Je leest het in dit artikel.

Ga snel naarPrijsHoogrendementsketel vs. condensatieketelKwaliteitslabels

 

Wat is een HR-ketel en hoe werkt het?

Hoogrendementsketels werken op gas of mazout. Om deze brandstoffen om te zetten in warmte moeten ze verbrand worden. Tijdens deze verbranding ontstaan waterdamp en verbrandingsgassen. Bij een standaard verwarmingsketel worden deze afgevoerd via de schoorsteen of afvoerpijp.

Een HR-ketel daarentegen haalt zijn hoog rendement net door de warmte uit de verbrandingsgassen te recupereren en deze warmte aan het koude retourwater toe te voegen. Het water krijgt op die manier een hogere temperatuur waardoor de ketel het minder verder moet opwarmen.

 

UPDATE: strengere wetgeving voor stookolieketels

Je mag alleen nog een nieuwe stookolieketel laten plaatsen als je een bestaande woning hebt zonder mogelijke gasaansluiting. Voor nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties zijn zulke verwarmingsketels helemaal verboden.

 

Hoeveel energie kan ik besparen?

Standaard ketels verliezen energie via de schoorsteen en hebben een laag rendement van zo’n 80%. Door de warmte uit de verbrandingsgassen te recupereren verbruiken HR-ketels tot een kwart minder energie en halen ze een rendement tot 100% of meer.

Tip: is je ketel ouder dan 15 jaar, dan verbruikt hij onnodig veel energie door oppervlakte-, opwarmings- en afkoelingsverlies. Het kan in dat geval interessant zijn om je oude verwarmingsketel te vervangen door een nieuw exemplaar met een hoog rendement. Door het lager energieverbruik kan je zo ongeveer 35% besparen op je energiefactuur.

 

Naast een ketel met hoog rendement die enkel instaat voor de centrale verwarming, kan je ook kiezen voor een HR combiketel. Zo’n combiketel combineert de cv-installatie en warmwaterproductie in 1 systeem. Dit toestel verwarmt dus water voor de verwarming én levert warm water voor gebruik in de keuken, badkamer, …

 

Hoogrendementsketel prijs

Een hoogrendementsketel is duurder dan een standaard verwarmingsketel. Reken op een gemiddelde prijs van € 1.000 à 2.900 (excl. plaatsing).

Een HR-ketel zorgt, in tegenstelling tot een standaard verwarmingsketel, wel voor een besparing op de energiefactuur door het hoger rendement en lager energieverbruik. De ketel verdient zich op die manier vanzelf weer terug, wat de investering zeker de moeite waard maakt. Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw project? Ontvang vrijblijvend offertes van erkende installateurs via de offertepagina.

 

hoogrendementsketel

Hoogrendementsketel of condensatieketel

Elke condensatieketel is een hoogrendementsketel, maar niet elke hoogrendementsketel is een condensatieketel.

Een condensatieketel gaat net zoals een hoogrendementsketel de warmte uit de verbrandingsgassen en waterdamp recupereren. Waar gewone HR-ketels daarbij hun hoge rookgastemperaturen behouden, daalt de temperatuur van de gassen bij een condensatieketel tot onder het dauwpunt. Daardoor wordt de waterdamp vloeibaar. De waterdamp gaat met andere woorden condenseren waardoor de ketel er nog meer warmte kan uithalen en een nog hoger rendement bereikt.

 

Wat is de beste keuze?

Hou er rekening mee dat gewone hoogrendementsketels vaak niet meer voldoen aan de minimumvereisten. Plaats je dus een nieuwe verwarmingsketel of wil je jouw oude ketel vervangen door een nieuwe, let er dan op dat je kiest voor een condensatieketel of een een hoogrendementsketel die toch nog aan de eisen voldoet.

Tip: schakel een erkend vakman in. Deze kan niet alleen de plaatsing van de ketel op zich nemen. Een professional kan je dankzij zijn kennis en ervaring ook gepast adviseren over het type verwarmingsketel het best past bij jouw situatie en wensen. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van erkende verwarmingsexperten via de offertepagina.

 

Let bij je keuze op het kwaliteitslabel

Er bestaan heel wat verschillende soorten HR-ketels. Het grootste verschil is er tussen de ketels die werken op gas of mazout. Binnen deze groepen herken je de kwalitatieve toestellen aan hun label.

 

Hoogrendementsketel gas

Hier maken we een onderscheid tussen:

  • HR+ ketels: dit label geeft verwarmingsketels aan met een minimumrendement van 88,6%.
  • HR TOP ketels: dit label wordt toegekend aan condensatieketels op gas. Het label geeft verwarmingsketels aan met een minimumrendement van 95% bij een nominaal vermogen en met een minimumrendement van 107% bij deellast. Het legt ook regels op voor de maximale uitstoot van de ketel.

 

Hoogrendementsketel mazout

Hier maken we een onderscheid tussen:

  • HR ketels met Optimaz-label: dit label geeft verwarmingsketels aan met een minimumrendement van 93% bij Hi of onderste verbrandingswaarde en van 87% bij Hs of bovenste verbrandingswaarde. Het legt ook regels op voor de maximale uitstoot van de ketel.
  • HR ketels met Optimaz elite-label: dit label wordt toegekend aan condensatieketels op stookolie. Het label geeft verwarmingsketels aan met een minimumrendement van 97,5% bij Hi of onderste verbrandingswaarde en van 91,2% bij Hs of bovenste verbrandingswaarde. Het legt ook regels op voor de maximale uitstoot van de ketel.

 

Nieuw Europees energielabel

Nieuwe verwarmings- en warmwatertoestellen moeten een energielabel hebben. Dit Europese energielabel deelt de installaties in volgens hun energie-efficiëntie. Er zijn 2 labels:

  • Productlabel: informeert over een bepaald verwarmingstoestel of een welbepaald warmwatertoestel.
  • Pakketlabel of systeemlabel: informeert over een samengesteld systeem (bvb. een condensatieketel in combinatie met zonnecollectoren).

Verwarmingsinstallaties kunnen een productlabel krijgen van A++ tot G. Ketels en combiketels op gas of stookolie moeten een energie-efficiëntie hebben van minstens 86%, wat overeenkomt met een B-label.

De meeste hoogrendementsketels vallen onder klasse B. Klasse A toestellen hebben het hoogste rendement. Hieronder vallen de condensatieketels.

 

Druk de kosten via premies

Voor het plaatsen van een hoogrendementsketel met label B of A kom je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie. Let op, je kan deze premie wel maar aanvragen tot en met 31 oktober 2024. Bovendien moet de eindfactuur van je gascondensatieketel voor 1 november 2023 vallen. Eindfacturen vanaf 1 november 2023 komen dus niet meer in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs