Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verwarming-info.be Info & advies over de verschillende soorten verwarming.
header image
Verwarming-info.be

Badkamer verwarming moet plaatsbesparend zijn

Verwarming voor de badkamer kan vele vormen aannemen. Wat echter niet kan in de badkamer zijn verwarmingssystemen die werken met een open vlam zoals houtkachels, gaskachels, en stookolie kachels. Ook het gebruik van draagbare petroleumkachels en verrijdbare gasstralers moet men vermijden. Toestellen die werken met een open vlam en die geplaatst worden in een gesloten ruimte zoals de badkamer kunnen aanleiding geven tot CO vergiftiging met zeer ernstige gevolgen voor de gezondheid.

Om uw badkamer doeltreffend te verwarmen kan u gebruik maken van radiatoren die aangesloten worden op de bestaande centrale verwarming. Radiatoren zijn verkrijgbaar in talloze designs. U kan kiezen voor de klassieke modellen die liggend gemonteerd worden, maar er zijn ook rechtopstaande modellen.

Deze radiatoren kunnen uitgerust worden met een ophangsysteem zodat u meerdere handdoeken tegelijkertijd kan laten drogen. Hierdoor koppelt men het aangename aan het functionele en bespaart u plaats doordat u geen extra droogrek voor handdoeken moet voorzien. Hou er wel rekening mee dat u voor een design radiator al snel tussen de 200 en 600 euro betaald.

Ook vloerverwarming en muurverwarming zijn perfect mogelijk in de badkamer. Om deze verwarming zo doeltreffend mogelijk te kunnen gebruiken in de badkamer is het nodig dat u op voorhand weet hoe de indeling van de ruimte zal zijn. Dit wil zeggen dat u nu reeds zal moeten beslissen waar het bad en badkamermeubel gaat geplaatst worden.

Het spreekt voor zich dat wanneer de vloerverwarming onder het bad of onder het badkamermeubel zit, u hier niet veel rendement zal uithalen. Ook bij muurverwarming is dit het geval. Een kast die geplaatst wordt voor een verwarmde muur gaat de warmteafgifte tegenwerken. Deze systemen zijn plaatsbesparend, maar de installatiekosten liggen hoger en het zal langer duren om de badkamer op te warmen.

Indien u niet over centrale verwarming beschikt, dan zal u de badkamer elektrisch moeten verwarmen. Voor kleinere badkamers (tot 12 vierkante meter) volstaat het om een elektrische kachel te plaatsen met een vermogen tot 2000 Watt. Dit zijn compacte toestellen die eenvoudig tegen de muur kunnen gemonteerd worden en die voorzien zijn van een thermostaat en/of tijdsklok. Dankzij de ingebouwde ventilator zal de warmte snel en gelijkmatig verdeeld worden in de badkamer.

Er bestaat weinig kans op oververhitting van het toestel omdat de timer in de meeste gevallen maximum op 30 minuten kan ingesteld worden. Koop een toestel dat geschikt is voor de badkamer. Deze zijn extra beveiligd zodat de vochtige omgeving geen gevaar voor elektrocutie met zich meebrengt. U moet uiteraard wel steeds vermijden om het toestel met natte handen aan te raken.

Voor een grote badkamer kan men een elektrische paneelradiator kopen. Deze zijn dan gevuld met een vloeistof (meestal olie) die langzaam gaat opwarmen. De warmteafgifte gaat minder snel dan bij de elektrische verwarming met ventilator maar een met olie gevulde paneelradiator zal nog lange tijd warmte afgeven nadat het toestel is uitgeschakeld.

Er bestaan nog andere systemen, zoals verwarming met zonne-energie of warmtepompen. Maar deze systemen zijn meer geschikt om gebruikt te worden doorheen heel de woning en niet alleen voor de badkamer omdat de investeringskosten veel te hoog zijn om slechts 1 ruimte op te warmen.

 

Combi ketels: verwarming en warm water

De plaats in de woning waar het meeste warm water verbruikt wordt is ongetwijfeld de badkamer. Hier is een combi ketel dan ook sterk in. Een combi ketel zorgt enerzijds voor de verwarming van uw woning via centrale verwarming, en anderzijds zorgt hij voor de productie van warm water. De combi ketel is voorzien van een geïsoleerd reservoir waarin het warme water wordt bewaard tot wanneer u dit nodig hebt. De inhoud van dit reservoir zal bepalen hoeveel warm water u continu in 1 keer kan gebruiken.

Indien het reservoir te klein is, dan is het niet mogelijk om grote hoeveelheden warm water te gebruiken zoals voor het vullen van een bad. Een douche nemen is dan weer wel perfect mogelijk. Het kiezen van de inhoud van het reservoir zal dus afhangen van hoeveel warm water u denkt te gaan verbruiken.

Een tweede systeem werkt volgens het doorstroom principe. In dit geval wordt er geen gebruik gemaakt van een reservoir voor warm water, maar zal het water op dezelfde manier verwarmd worden zoals met een geiser. Als u dus de warmwaterkraan openzet, zal het water opgewarmd worden tot wanneer u de kraan weer dichtzet. Het voordeel van dit systeem is dat u in principe een onbeperkte hoeveelheid warm water ter uwer beschikking heeft.

Dankzij het samenwerken van centrale verwarming en de productie van warm water, hebt u met een combi ketel maar 1 toestel nodig. Het voordeel is dat er slechts 1 toestel moet onderhouden worden. Een combi ketel werkt ook plaatsbesparend omdat u geen extra geiser of boiler moet installeren voor warm tapwater. Het nadeel is echter dat in geval van storing u niet alleen zonder centrale verwarming valt, maar dat ook de productie van warm tapwater stilvalt.

Combi ketels kan men, net zoals gewone cv ketels, ook krijgen in een hoog rendement uitvoering. Deze zijn in aankoop duurder, maar deze meerprijs kan men over een periode van 2 tot 3 jaar terugverdienen. De hoog rendement combi ketels zijn ook minder belastend voor het milieu omdat ruim 90 tot 95% van de vrijgekomen energie omgezet zal worden in warmte waardoor er minder brandstof zal verbruikt worden. Bij gewone ketels bedraagt dit slechts 75 tot 80%.

Samengevat kan men stellen dat een hoog rendement combi ketel een goede investering is. Hou rekening met uw warm tapwater vereisten zodat u de juiste keuze maakt tussen een model met boiler of met doorstroomverwarming. Bedenk ook dat gas minder vervuilend is voor het milieu dan stookolie.

 

Koolstofmonoxide is een dodelijk gas

Koolstofmonoxide is een uiterst gevaarlijk, kleurloos, reukloos en giftig gas dat vrijkomt door de onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen zoals kolen, gas en stookolie, en bij de onvolledige verbranding van hout. In de kachel wordt er voor de verbranding van deze brandstoffen zuurstof (O) verbruikt. Bij een volledige verbranding bestaan de restgassen voor het grootste deel uit koolstofdioxide (CO2) en waterdamp.

Indien de kachel, om gelijk welke reden dan ook, niet voldoende zuurstof kan aantrekken om tot een volledige verbranding te komen dan bestaan de restgassen uit koolstofmonoxide (CO) en waterdamp. Net omdat er te weinig zuurstof aanwezig is worden er in plaats van 2 zuurstof atomen maar 1 zuurstof atoom aan het koolstof atoom gebonden.

Op zich zou dit niet zo erg zijn. Het probleem is echter dat het hemoglobine in ons bloed (de cellen verantwoordelijk voor het transport van zuurstof) zich makkelijker bind aan het koolstofmonoxide en niet aan datgene wat we echt nodig hebben, namelijk zuurstof. Hierdoor wordt de zuurstof die zich in de cellen in ons lichaam bevind langzaam aan vervangen door koolstofmonoxide.

Hoe langer de blootstelling aan het giftige CO gas, hoe meer schadelijke gevolgen ons lichaam daar van ondervind. De enige remedie is om zo snel mogelijk de woning te verlaten en de frisse buitenlucht opzoeken.

De symptomen in toenemende mate van CO vergiftiging zijn:
1) Hoofdpijn, algemeen beklemmend gevoel in de borst.
2) Ernstige hoofdpijn, misselijkheid, moeite met concentreren.
3) Duizeligheid, vermoeidheid, verwarring.
4) Versnelde ademhaling en hartslag, bewustzijnsverlies.
5) Stokkende ademhaling , spasmen.
6) Gestopte ademhaling, lage bloeddruk, coma.

Het is zeer belangrijk deze symptomen in een vroeg stadium te herkennen. Na stadium 3 kan het moeilijk zijn om de woning nog te verlaten waardoor het een levensbedreigende situatie wordt.

Waarom komt er meer en meer CO vergiftiging voor?
De hoofdreden is dat moderne woning steeds beter geïsoleerd zijn met het oog op energiebesparing. Hierdoor kan er ook veel minder zuurstof in de woning komen wat een slechte verbranding tot gevolg kan hebben.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs