Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verwarming-info.be Info & advies over de verschillende soorten verwarming.
header image
Verwarming-info.be

Radiatoren ontluchten

Centrale verwarming is gevoelig voor roest. Deze roestvorming kan echter geminimaliseerd worden. Ontlucht daarom minstens een keer per jaar je radiatoren. Dit zorgt er voor dat je radiatoren efficiënt opwarmen en je verwarmingsbuizen niet gaan oxideren.

 

Wanneer ontlucht je best de radiatoren?

Normaal gezien moet je de centrale verwarming eenmaal per jaar ontluchten. Tip: combineer het ontluchten van je radiatoren met een onderhoud van je centrale verwarmingsinstallatie. Centrale verwarming op gas dient tweejaarlijks gecontroleerd te worden, verwarming op mazout of stookolie zelfs jaarlijks. Plan dit zeker tijdig in Indien je dit niet doet, komt de verzekering niet tussen bij brandschade. Een onderhoud kost je zo’n € 150.

Vraag hier je onderhoud aan bij een erkende installateur.

 

 

Kan ik ook zelf mijn radiatoren ontluchten?

Stap 1: draai alle radiatoren open
Draai eerste alle radiatoren volledig open en zorg dat de verwarmingsketel aangaat. Op deze manier wordt het water en de lucht in de leidingen en radiatoren verwarmd.

 

Stap 2: schakel de installatie uit
Verlaag daarna de thermostaat naar de laagste stand en schakel de verwarmingsinstallatie uit door de stekker uit het stopcontact te halen. Wanneer je de installatie uitzet, wordt het water en dus ook de lucht niet meer rondgepompt in je installatie.

 

Stap 3: ontluchtingsventiel opendraaien
Draai nu bij elke radiator het ontluchtingsventiel open tot wanneer er water uitkomt. Als je merkt dat er veel lucht in de radiators zit, dan zal je na het ontluchten de druk weer moeten opvoeren in het systeem.

 

Stap 4: voeg water toe aan je verwarmingssysteem
Ergens aan de boiler bevindt zich een kraantje waarmee je water aan het systeem kan toevoegen waardoor de druk weer stijgt. Kijk in elk geval goed naar de drukmeter van de boiler. Op deze drukmeter staat het maximum drukniveau aangeduid. Overschrijd dit niet! Anders loop je het risico dat door de te hoge druk je ergens een lek krijgt.

 

Een vakman inschakelen om je radiatoren te ontluchten of weer optimaal te laten werken?
Ontvang vrijblijvend offertes via onze offertedienst.

 

Terugkerende problemen met je radiatoren?

  • De radiatoren maken ongewone geluiden

Als je het water hoort stromen in de radiatoren, of als deze lawaai maken, betekent dit meestal dat er zich lucht in het circuit bevind. Dit kan je oplossen door alle radiatoren te ontluchten en daarna de druk in het circuit weer op te voeren. Een zoemend of zingend geluid in de radiatoren betekent meestal dat de circulatiepomp te snel draait. Je kan de snelheid waarmee deze het water door de buizen stuwt, aanpassen. Als je niet zeker weet hoe dit te doen, neem je best contact op met een specialist.

Indien je krakende geluiden hoort tijdens het opwarmen of afkoelen van de radiators en buizen, dan komt dit doordat er niet genoeg ruimte voorzien is voor de buizen om uit te zetten onder invloed van de temperatuur van het water. Vooral daar waar buizen door de vloer gaan, kan dit een probleem zijn. De opening rondom de buis groter maken, zal het probleem verhelpen. Als de boiler lawaai maakt, duid dit op een ernstig probleem met de boiler zelf. Hiervoor kan je best de hulp van een vakman inroepen.

 

Als je meerdere keren per jaar moet ontluchten dan heb je een probleem met je centrale verwarming. Je kan dan best een vakman de installatie laten controleren.

 

  • Sommige radiatoren zijn kouder dan andere

Indien je meerdere radiatoren tegelijkertijd opendraait op een koude dag, dan zullen de radiatoren die zich het kortste bij de boiler bevinden sneller warm worden en bovendien ook heter worden dan deze die verder weg zijn. Je kan dit verhelpen door de regelknop op de radiator het kortst bij de boiler niet te ver open te draaien. Hierdoor warmt deze trager op en is er nog voldoende warm water over om de verder gelegen radiatoren ook op te warmen.

Indien een radiator op de bovenverdieping helemaal koud blijft, gaat het hier waarschijnlijk om te weinig water in je verwarmingssysteem. Probeer eerst om deze radiator te ontluchten en de waterdruk weer op te voeren alvorens de radiator los te koppelen.

 

  • De bovenkant van de radiator is koud, de onderkant warm

Indien de bovenzijde van de radiator koud is en de onderkant warm, dan bevind zich in deze radiator een grote hoeveelheid lucht. Draai het ontluchtingsventiel open tot wanneer er water uitkomt. Let op! Dit water kan heet zijn. Kijk nadien even of de druk niet terug moet opgevoerd worden in het systeem.

 

  • De onderkant van de radiator is koud

Als de onderzijde van de radiator koud blijft kan dit te wijten zijn aan een ophoping van roest of vuil. De enige manier om dit te verhelpen is door de radiator los te koppelen en deze door te spoelen. Dit is een omslachtige klus die je beter laat uitvoeren door een expert.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs