Een houtkachel kan een hele woning verwarmen
Warmte op een natuurlijke manier van kamer tot kamer laten gaan is vrij moeilijk. Het gemak waarmee de warmte zich zal verplaatsen wordt in eerste instantie bepaald door de energie efficientie van de woning en niet zozeer door de capaciteit van de kachel. Slecht geisoleerde kamers in een woning hebben zeer veel warme aangevoerde lucht nodig om op temperatuur te blijven, meer dan de hoeveelheid die kan geleverd worden door een houtkachel in een andere kamer.
Bij een goed geisoleerde woning kan een houtkachel dit wel. Het is wel zo dat het vrij lang kan duren tegen dat er een warme luchtstroom op gang komt tussen de kamers. Indien men het vuur elke avond laat uitgaan wordt deze luchtstroom onderbroken waardoor de andere kamers nooit een aangename temperatuur zullen bereiken. Woningen met verdiepingen kan men sneller opwarmen door middel van passieve convectie omdat de warme lucht makkelijk kan stijgen naar de volgende verdieping.
Bij woningen waar alles zich op het gelijkvloers bevind is dit moeilijker. Men kan proberen om de verdeling van warmte te forceren door in de muren kleine ventilators in te bouwen die op een langzame snelheid kunnen draaien. Hierdoor wordt de warmte gedwongen om zich naar aanpalende kamers te verplaatsen, maar hier zijn nadelen aan verbonden.
Een houtkachel heeft voldoende zuurstof nodig
De ventilator zal als het ware de lucht uit de kamer trekken waar de kachel staat. Hierdoor kan er bij onvoldoende toevoer van verse lucht in deze ruimte een onderdruk ontstaan die ofwel ervoor zorgt dat de kachel slechter gaat branden door te weinig zuurstof, of in de slechtste gevallen krijgt men problemen met koolstofmonoxide (CO) afvoer. Een bijkomend nadeel is dat door het aanzetten van de ventilator men een stroom van koude lucht krijgt die ervoor gaat zorgen dat de ruimte waar de kachel staat gevoelig gaat afkoelen. Ook het elektriciteitsverbruik zal de hoogte ingaan.
Een prachtig aspect van houtkachels is dat ze in alle stilte hun warmte afgeven en nog belangrijker, ze doen dit zonder gebruik te maken van elektriciteit. Dit zal u zeker op prijs stellen als u weet hoe duur elektriciteit is. Om de warmte naar andere kamers te laten gaan mag men geen gebruik maken van ventilators aangezien dit een geforceerde luchtstroom op gang brengt die eigenlijk niets bijdraagt aan de verdeling van warmte. Door warme lucht in een aanpalende kamer te blazen zal u koude lucht uit deze kamer forceren. Het gevolg is dat andere kamers in uw woning trager opwarmen of zelfs afkoelen.
Het proces van de natuurlijke warme luchtstroom kan men niet manipuleren. Een woning met 2 verdiepingen is het meest geschikt om alle kamers binnen een redelijke tijd opgewarmd te krijgen. De kachel op het gelijkvloers zal na verloop van tijd voldoende warmte afgeven om de bovenliggende kamers ook op te warmen. Deze zullen uiteraard wel kouder blijven dan de ruimte beneden, maar indien het slaapkamers betreft is dit geen probleem. De toevoer van warme lucht naar de slaapkamers zal net voldoende zijn om op koude dagen er voor te zorgen dat de temperatuur een beetje aangenamer wordt.
Uw CV haard is uit te breiden met een Solar systeem. Hierdoor geniet u ook tijdens de zomer van warm water zonder gasverbruik. Zonnepanelen op uw dak absorberen de warmte en geven deze af via een warmtewisselaar in de boiler. Zelfs zonder zon geven deze elementen al warmte. Ook hierbij geldt dat u door middel van bijverwarming altijd gegarandeerd bent van warm water.
Verwarmen met hout is CO2 neutraal. Bomen zetten CO2 om in zuurstof. De CO2 wordt opgeslagen in de boom. Wanneer een boom wordt gekapt en blijft liggen wordt door het rottingsproces de CO2 weer in de lucht vrij gelaten. Ook als u het hout verbrand komt deze CO2 weer in de lucht. De kringloop van de CO2 is dus ongeveer 20-30 jaar. Dit wordt CO2 neutraal genoemd.
Fossiele brandstoffen zoals aardgas, aardolie en steenkool, bevatten ook de opgeslagen CO2. Hiervan is de CO2 kringloop echter miljoenen jaren. Belangrijk hierbij is dat de verbranding optimaal moet zijn. Een Eco2all houtkachel zorgt hiervoor. Met een rendement van minimaal 80% is de verbranding zeer goed. Om dit te bereiken moet wel voldaan worden aan de basis eisen.
Stook alleen droog hout. Hout moet 1,5 tot 2 jaar drogen en het resterende vochtpercentage mag maximum 20% bedragen. Gebruik ook alleen schoon hout. Geen geïmpregneerd, verlijmd of geschilderd hout. Zorg voor voldoende trek in de schoorsteen en een voldoende hoge temperatuur in de branderkamer.
Al deze factoren kunt u zelf beïnvloeden. Koop schoon gedroogd hout of zorg voor voldoende ruimte om het hout te drogen. Het houtverbruik per seizoen is geheel afhankelijk van uw stookgedrag. Stookt u maar enkele avonden per week dan zal uw verbruik maar 1 tot 2 kubieke meter zijn. Uw rookkanaal moet schoon zijn en passen bij de haard die erop aangesloten is. Vraag uw dealer of schoorsteenveger naar de kwaliteit van uw rookkanaal.
Heel belangrijk is de temperatuur in uw kachel. Begin het vuur met een luchtige stapel van spaanders. Wanneer dit volledig brand kunt u iets dikker hout toevoegen. Temper de haard niet zodat de branderkamer en uw rookkanaal op temperatuur kunnen komen. Wanneer dit hout ook volledig brand kunt u normale blokken op het vuur leggen. Als deze volledig zwart geblakerd zijn dan kunt u uw haard temperen.