Passieve ventilatie : goedkoop en doeltreffend

Het systeem van de “passieve schoorsteen ventilatie” bestaat uit verluchtingsroosters die geplaatst worden in het plafond van de vochtigste plaatsen zoals de keuken en de badkamer. Deze roosters worden met vertikale kanalen verbonden met roosters die zich op het dak bevinden. De warme vochtige lucht wordt opgezogen langs de roosters dankzij het schoorsteeneffect en door de wind die over de dakroosters waait. Tegelijkertijd zal er verse lucht aangezogen worden vanop andere plaatsen in de woning. De roosters en kanalen kan men zowel in vierkante als ronde uitvoering krijgen en kunnen afgesloten worden.

Meestal zijn de roosters gewone plastic schijfjes waarbij men de hoeveelheid afgevoerde lucht kan regelen door het rooster te verdraaien. Hierdoor kan men de opening groter of kleiner maken. Men kan ook elektronische roosters kopen die reageren op de hoeveelheid vochtigheid in de lucht. Deze openen zich automatisch wanneer er teveel vochtigheid in de lucht is en daarna sluiten ze zich weer. Deze laatste springen zuiniger met energie om daar ze alleen maar ventileren wanneer dit nodig is.

Hoe goed dit systeem werkt is afhankelijk van hoe goed het geïnstalleerd werd omdat het zeer afhankelijk is van een natuurlijke opwaartse luchtstroom. Men moet vooral goed opletten dat de afvoerkanalen zo vertikaal mogelijk geplaatst worden. Probeer er ook voor te zorgen dat er zo weinig mogelijk bochten (maximum 2) in het kanaal zitten. Deze mogen maximum een hoek van 45 graden maken. De roosters moeten goed bevestigd worden aan het kanaal zodat deze niet los kunnen komen want hierdoor kan men een valse luchtstroom krijgen.

Ventilatiekanalen die door een onverwarmde ruimte lopen (bv een zolder) moeten goed geïsoleerd worden om de vorming van condensatie op de binnenzijde van de buis te voorkomen.

De voordelen van dit systeem zijn:
– Het is eenvoudig te integreren in elke nieuwbouw
– Bestaande woningen kunnen snel voorzien worden van deze ventilatie
– Er wordt geen stroom verbruikt
– Geen kans op slijtage door een gebrek aan bewegende delen
– Geen elektrische aansluiting nodig
– Stille werking

Onder normale omstandigheden heeft een dergelijk systeem geen tot weinig onderhoud nodig. Het is voldoende om af en toe de kanalen en roosters te controleren op obstructies. Ook de roosters op het dak moeten regelmatig nagekeken worden, vooral wanneer er veel bomen in de omgeving staan. Afgevallen bladeren kunnen de roosters bedekken en de goede werking van het ventilatiesysteem in het gedrang brengen.

Het grootste nadeel aan dit systeem is dat men niets van de warmte die de woning verlaat kan terugwinnen. Ook kan het gebeuren dat tijdens warm weer de ventilatie in omgekeerde richting werkt en er warme buitenlucht in de woning getrokken wordt. Dit kan men oplossen door het rooster te voorzien van een ventilator. In dit geval verbruikt het systeem wel stroom en moet men een aansluitpunt voor elektriciteit voorzien.