Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verwarming-info.be Info & advies over de verschillende soorten verwarming.
header image
Verwarming-info.be

Tegelkachels zijn zuiniger dan gewone houtkachels

Een tegelkachel geeft stralingswarmte waardoor er in de woning minder of geen microstof in beweging gebracht wordt in vergelijking met convectiewarmte (zoals bij centrale verwarming). Het warmtestralen gebeurt bij veel lagere temperaturen dan we gewend zijn bij onze cv-radiatoren en van uit een veel groter oppervlak. Door de lagere temperatuur van 70 graden celcius is er geen kans op stofschroei. Stralingswarmte van een tegelkachel bestaat uit langgolvige infraroodstraling, waardoor een gelijkmatige warmteverdeling ontstaat in de hele kamer.

IJzeren houtkachels veroorzaken kortgolvige infraroodstraling. Dit draagt minder ver, waardoor een flink temperatuurverschil kan ontstaan naarmate je verder van de kachel bent. Door deze infraroodstraling worden voorwerpen en mensen verwarmd, zonder dat de lucht hierbij wordt gebruikt als medium voor de overdracht van warmte. De gebruikelijke oorzaken voor warmteverliezen, de zogenaamde transmissieverliezen, die optreden bij een tochtende deur of een kierend raam, zijn niet meer van invloed. Alles bij elkaar stoken we 50 tot 70% zuiniger!

Bij tegelkachels gaat het om een vrij groot oppervlak, een flink volume, en een hoog gewicht. Het gaat bij tegelkachels niet alleen om de gewenste straling, maar ook om een lang vasthouden van warmte en een geleidelijke afgifte zodat de temperatuur in de kamer vrij constant blijft. Tegelkachels hebben dankzij hun grote steenmassa en het rookgaslabyrint van vuurvaste materialen, een hoger rendement per kilogram hout die men gaat verbranden. Het hout kan bij hoge temperatuur verbranden, waardoor er een vrijwel volledige verbranding ontstaat.

Tegelkachels zijn zeer veilig

Omdat tegelkachels aan de binnenzijde rook geleidingskanalen hebben die vervaardigd zijn uit steen, blijft bijna alle verbrandingswarmte in de kachel en blijft de schoorsteen schoon. Er is niet het minste gevaar voor schoorsteenbrand omdat de rookgastemperatuur bij een tegelkachel niet boven de 100 á 150 °C komt. Een tegelkachel hoeft gemiddeld slechts tweemaal per etmaal kort gestookt te worden om voor de rest van de dag voldoende warmte af te geven. Omdat de buitenkant slechts handwarm wordt is een tegelkachel ongevaarlijk voor kinderen en heerlijk om tegenaan te zitten. Er is weinig temperatuurverschil tussen vloer en plafond wat er voor zorgt dat er geen sterke luchtstromingen ontstaan. Hierdoor verminderd de curculatie van stof in de lucht. Stralingswarmte zoals bij een tegelkachel geeft eveneens minder droge lucht dan bij convectiewarmte.

Reeds meerdere eeuwen kan de mens het vuur beheersen. In ovens van steen zijn de voordelen hiervan in vrijwel alle koude landen benut. In landen als Duitsland, Finland, Oosterrijk, en in heel Oost-Europa zijn tegelkachels al eeuwenlang de meest efficiënte houtgestookte warmtebron. Het rendement van tegelkachels is de laatste jaren verder verhoogd en is dus nog milieu- en gebruiksvriendelijker geworden.

Tegelkachels worden vervaardigd uit steenachtig materiaal. De binnenkant bestaat uit chamotte. Dit is een vuurvaste kleisoort die tot stenen is gebakken. Aan de buitenkant bevinden zich tegels. Deze worden eveneens van chamotte gemaakt en hun samenstelling en productieproces werden afgestemd voor het specifieke gebruik in tegelkachels. Een mobile tegelkachel weegt al gauw 200 tot 500 kilo en het gewicht van een vaste tegelkachel varieert van 700 tot 2000 kilo.

Dat tegelkachels een zeer hoog rendement hebben komt in de eerste plaats door de grote hoeveelheid steen die verwerkt is in een dergelijke kachel. Doordat de stenen langzaam warmte op nemen ontstaat er bij het stoken in de stenen vuurhaard een temperatuur van circa 1100 °C. Bij deze temperatuur verbrandt droog en onbehandeld hout snel en goed. De rook is wit en reukloos en er komen vrijwel geen schadelijke stoffen vrij.

Het rendement van een tegelkachel is zeer hoog

Het hoge rendement van een tegelkachel is het gevolg van de doordachte constructie. De rookgassen die bij de verbranding ontstaan worden door een stenen rookkanaal geleid waardoor bijna alle warmte in de massa van de kachel kan opgenomen worden. Als na velen meters de rookgassen hun warmte hebben afgegeven aan de stenen worden ze afgevoerd door de schoorsteen. Deze techniek geeft samen met de hoge verbrandingstemperatuur een rendement van wel 90%. Dit scheelt hout daar er minder vaak gestookt hoeft te worden. Elke Tegelkachel kan worden voorzien van een warmtewisselaar om uw water van de radiatoren, vloerverwarming, en boiler te verwarmen.

Het rendement is de hoeveelheid warmte, uitgedrukt in calorieën, die uit de brandstof kan worden gehaald door de kachel. Hoe hoger het rendement, hoe meer warmte de kachel geeft en hoe minder hout er nodig is om deze temperatuur te bereiken. Een tegelkachel heeft een zeer hoog rendement van ongeveer 90%. Ter vergelijking haalt een openhaard haalt nauwelijks 10 tot 15%. Bij een open haard zal dus 85 to 90% van de energie uit het hout verdwijnen via de schoorsteen.

Bij de betere open haarden kan een rendement gehaald worden van 25%. Inzet- of inbouwhaarden met gesloten deur en moderne houtkachels hebben rendementen tot 75%. Een gewone stalen of gietijzeren houtkachel haalt een rendement van 40 á 50%.

Tegelkachels zijn minder belastend voor het milieu

Tegelkachels zijn ecologisch verantwoorde kachels. Enerzijds door het hoge rendement en anderzijds omdat door de hoge verbrandingstemperaturen schone verbrandingsgassen ontstaan met alleen CO2. Dit is ecologisch verantwoord indien men voor elke boom die men verbrand een nieuwe boom plant. In dit geval is er dus sprake van hernieuwbare energie en bij verstandig bosbeheer is dit een onuitputtelijke bron van energie.

Roemeense tegelkachelspecialisten kunnen voor u ook uw in Duitsland gekochte tweedehandse tegelkachel bouwen. Het is mogelijk om in Duitsland bij gespecialiseerde zaken tweedehands tegelkachels te kopen, u krijgt dan alleen de buitenste afwerktegels en de vuldeur. Het binnenwerk bestaat uit chamottesteen en vuurvaste stenen die verkrijgbaar zijn op de Nederlandse markt, die vormen de basis van de tegelkachel waar omheen uiteindelijk weer de afwerktegels gebouwd worden.

Het bouwen van een tegelkachel is specialistisch werk omdat het verschillend is per vorm van de kachel hoe het schoorsteenkanaal door de kachel loopt. Het specialisme zit bij de bouwers in het hoofd en staat niet op één of andere tekening, het wordt ter plekke bij het bouwen van de kachel bepaalt.

 

Offertes voor haarden/kachels ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen