Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verwarming-info.be Info & advies over de verschillende soorten verwarming.
header image
Verwarming-info.be

Condensatieketel gas

Een gascondensatieketel is een energiezuinige ketel op gas. Hij verbruikt erg weinig en heeft een hoog rendement. Dat maakt het een goede keuze voor het milieu én je portemonnee. Informatie over de
werking van een gascondensatieketel, de prijs, premies en het onderhoud krijg je in dit artikel.

Ga snel naar: PrijsPremiesOnderhoudVoor- en nadelenDoe-het-zelven

 

 

Werking condensatieketel gas

Bij een normale werking van een cv-ketel verdwijnen de rookgassen door de schoorsteen. Deze gassen bestaan voor een groot deel uit waterdamp. Een condenserende gaswandketel recupereert energie uit de rookgassen van zijn eigen verbranding. Dat doet de installatie via het principe van condensatie. De extra energie wordt dan gebruikt voor het verwarmen van de woning.

Het rendement van een niet-condenserende gasketel ligt gemiddeld op 92%. Je mag er vanuit gaan dat het rendement van een condensatieketel tot 109% kan bedragen. Vroeger werd een oude berekeningsmethode gebruikt om het rendement te berekenen, vandaar dat een rendement boven de 100% mogelijk is.

 

 

Prijs condensatieketel gas

Er zijn nogal wat factoren die de prijs van een condensatieketel op gas beïnvloeden. Het vermogen van de condenserende gaswandketel bijvoorbeeld. Hoe groter het vermogen van de condensatieketel op gas is, hoe duurder. Een vakman kan precies berekenen welk vermogen jouw gascondensatieketel nodig heeft en wat de kosten zijn. De installatie van de ketel, inclusief voorrij- en materiaalkosten, is ook een belangrijke kostenpost.

Afhankelijk van het vermogen kost een condensatieketel op gas tussen de 1.500 en 4.000 euro. Dit is inclusief btw en exclusief plaatsing. De kosten van de montage verschillen per vakman en liggen tussen 250 tot 500 euro.

We benadrukken dat dit richtprijzen zijn en dat de actuele prijzen anders kunnen liggen. Het is aangeraden prijzen aan te vragen bij verschillende vakmannen. Zo kan je makkelijk voorstellen vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van erkende installateurs via de offertepagina.

 

 

Druk de kosten via premies

De prijs van een condensatieketel op gas kan dalen doordat je recht hebt op bepaalde premies van de overheid. Er zijn in ieder geval 3 premies die je kan aanvragen:

 

1. Renovatiepremie

Je kunt 20% tot 30% van je factuur terugkrijgen met de renovatiepremie. Het factuurbedrag moet minimaal 2.500 euro bedragen en je kan ook niet meer terugkrijgen dan 7.500 euro.

 

2. Vlaamse verbeteringspremie

Als je een traditionele cv-ketel vervangt door een gascondensatieketel, kan je een premie van 250
euro krijgen. Voorwaarde is wel dat de ketel een van de volgende labels moet dragen: HR+,
HR Top, Optimaz of Optimaz Elite.

 

3. Premie netbeheerder

Beschermde afnemers kunnen 1.800 euro (met een max. van 40% van het factuurbedrag) terugkrijgen van de netbeheerder als ze hun traditionele cv-ketel vervangen door een condenserende gasketel.

 

4. Overige premies en subsidies

Het is best mogelijk dat regionale overheden (gemeentes, provincies en gewesten) nog andere subsidieregelingen hebben. Informeer je dus bij je eigen gemeente om na te gaan of er extra premies zijn waarop je een beroep kan doen. Tip: Een vakman is vrijwel altijd op de hoogte van alle mogelijke subsidies en kan deze eventueel ook voor je aanvragen zodat je dat zelf niet moet doen.

» Meer over deze premies en de voorwaarden lees je in dit artikel.

 

condensatieketel gas

 

Onderhoud gascondensatieketel

In bepaalde gevallen is een regelmatig onderhoud van de centrale verwarmingsinstallatie verplicht.

In Vlaanderen is onderhoud voor gasketels met een vermogen van 20 kilowatt en hoger verplicht. Deze onderhoudsbeurt moet om de 2 jaar gebeuren en mag alleen uitgevoerd worden door een erkend installateur. Tijdens een onderhoudsbeurt zal de vakman de uitstoot van de verbrandingsgassen controleren en de brander reinigen en eventueel opnieuw instellen.

Een onderhoudsbeurt kost gemiddeld tussen de €70 en €90. Tip: Het is ook mogelijk om een onderhoudscontract te nemen. Het is goedkoper dan afzonderlijke onderhoudsbeurten én je bent verzekerd van een regelmatig en tijdig onderhoud van jouw gascondensatieketel.

Benieuwd naar de prijs voor een eenmalig onderhoud van jouw gascondensatieketel of een onderhoudscontract? Ontvang vrijblijvend offertes op maat van vakmannen via de offertepagina.

 

 

Voor- en nadelen van een condenserende gasketel

1. Voordelen

  • Milieuvriendelijk: veel minder uitstoot van CO2 en andere gassen.
  • Laag verbruik: een gascondensatieketel verbruikt 35 procent minder energie dan een traditionele cv-ketel.
  • Hoog rendement: het rendement van een condensatieketel op gas kan oplopen tot 109% (tov 92% bij een gewone gasketel).
  • Neemt weinig plaats in: sommige condenserende gaswandketels passen al in een keukenkast.
  • Snelle plaatsing
  • Premies: door de premies kun je de aanschafkosten (sneller) terugverdienen.
  • Combineerbaar met andere toestellen: je kunt een condenserende gaswandketel combineren met onder andere zonnepanelen, warmtepompen, buffertanks en thermostaten, wat ook weer extra voordelen oplevert.

 

2. Nadelen

  • Relatief duur: de prijs van een condensatieketel op gas is hoger dan die van andere verwarmingsketels.
  • Je bent afhankelijk van de aardgasprijzen.
  • Extra werkzaamheden zijn soms nodig: in sommige gevallen moet er een extra afvoerpijp geplaatst worden.

 

 

Condensatieketel op gas met boiler

Het is ook mogelijk om een gascondensatieketel aan te schaffen met een boiler. Het voordeel hiervan is dat je vrijwel nooit te maken krijgt met een tekort aan warm water.

Als je een aparte boiler hebt kan het zijn dat deze bij intensief gebruik leeg raakt waardoor je moet wachten tot dat de ketel weer nieuw water heeft opgewarmd. De vakman kan je precies vertellen of een gascondensatieketel met boiler geschikt is voor jouw situatie.

 

 

Zelf plaatsen of laten doen?

Ook al ben je een handige doe-het-zelver, als je geen specialist bent, kan je het plaatsen van een verwarmingsketel beter aan een vakman overlaten. Een verwarmingsinstallateur plaatst een gascondensatieketel binnen een dag en je speelt ook nog eens op zeker op vlak van garantie.

Het is trouwens verstandig om bij meerdere installateurs van condenserende gasketels een offerte op te vragen. Vergelijken loont altijd en dit kan je zomaar een besparing opleveren van enkele honderden euro’s.

 

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs