Welke elektrische verwarming voor je woning?

Dankzij verbeteringen aan de efficiëntie van elektrische verwarming wint deze manier van verwarming opnieuw aan populariteit. Hier bespreken we enkele voordelen en mogelijkheden van verwarming op elektriciteit.

Exacte info en prijzen van de verschillende soorten elektrische verwarming vind je op de website centraleverwarmingcv.be in het artikel Elektrische verwarming.

 

 

Waarom kiezen voor verwarming op elektriciteit?

verwarming op elektriciteitHet gebruik van elektrische verwarming heeft verschillende voordelen tegenover andere verwarmingsmethoden.

Om te beginnen zijn de investeringskosten lager indien men in elke ruimte een elektrisch verwarmingstoestel plaatst dan wanneer men gebruik maakt van centrale verwarming op gas of stookolie. Je kan echter ook gewoon kiezen voor een elektrische cv ketel. De prijs voor de installatie hiervan zal wel hoger liggen dan de kosten voor afzonderlijke elektrische verwarmingstoestellen.

Verwarmen met elektriciteit is ook zeer veilig. Er wordt geen gebruik gemaakt van brandstoffen, wat de veiligheid positief beïnvloedt en het onderhoud is veel eenvoudiger. Daarnaast is verwarming op elektriciteit ook snel: elektrische verwarmingstoestellen kunnen een kamer zeer snel opwarmen.

Het moet wel gezegd worden dat je alleen maar kan genieten van elektrische chauffage dankzij de elektriciteit die opgewekt wordt in een krachtcentrale. Momenteel draaien de meeste van deze centrales nog op fossiele brandstoffen of op kernenergie. Deze zijn zeer belastend voor het milieu, maar zijn tegenwoordig zijn er al andere manieren om elektriciteit op te wekken zoals bio-energie (uit biologisch geteelde olie), zonne-energie, wind-energie of met warmtepompen.

 

Wil je elektrische verwarming laten installeren in jouw woning of bedrijf? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele chauffagisten. Klik hier voor meer informatie.

 

elektrische verwarming

 

Elektrische verwarming: mogelijke toestellen

Op het gebied van elektrische verwarmingstoestellen zijn er veel keuzemogelijkheden.

1) Accumulatoren zijn een klassieke vorm van elektrische verwarming. De stenen die zich in deze verwarmingstoestellen bevinden worden ‘s nachts opgewarmd en geven deze warmte overdag af. Op die manier kan je dus aan het nachttarief verwarmen, tenzij de accumulatoren bij koud weer moeten bijverwarmen uiteraard. ⇒ Lees hier meer over accumulatieverwarming.

2) Elektrische radiatoren kunnen aan een centrale verwarming op elektriciteit gekoppeld worden, maar ze kunnen ook als individueel verwarmingstoestel gebruikt worden. Er bestaan tegenwoordig ook radiatoren die volgens het systeem van accumulatieverwarming werken; de radiatoren bevatten dan accumulatorstenen. ⇒ Lees hier meer over elektrische radiatoren.

3) Ook infrarood verwarming is een mogelijkheid van verwarming op elektriciteit. Dit gebeurt doorgaans met infrarood verwarmingspanelen. Deze bieden heel wat esthetische waarde. Ze worden vaak gebruikt in de badkamer, bijvoorbeeld als infrarood spiegel. ⇒ Lees hier meer over infraroodverwarming.

4) Ook vloerverwarming kan elektrisch gebeuren. Bij elektrische vloerverwarming worden de weerstanden van het verwarmingssysteem ‘s nachts opgeladen, om de opgebouwde warmte vervolgens overdag af te geven. ⇒ Lees hier meer over elektrische vloerverwarming.

5) Elektrisch bijverwarmen gebeurt vaak met de klassieke elektrische vuurtjes. Het voordeel aan deze elektrische verwarmingstoestellen is dat ze eenvoudig te verplaatsen zijn. ⇒ Lees hier meer over elektrische kachels.

 

Wil je elektrische verwarming laten plaatsen door een chauffagist? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen aanvragen bij verwarmingsspecialisten. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.