Luchtverwarming: werking, types & prijzen
Luchtverwarming zie je nu vooral toegepast in scholen, kantoren en ziekenhuizen, maar je kan dit type verwarming ook vinden in woningen. Zo’n installatie transporteert hete lucht door je huis via roosters en buizen. Je kan het ook combineren met ventilatie en airconditioning. Wil je meer weten over de prijs, werking en uitvoeringen? Dit artikel bespreekt alles wat je wil weten over warme lucht verwarming.
Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Gemiddelde prijs luchtverwarming
Soorten uitvoeringen en alternatieven
CONCLUSIE: wanneer kies ik voor luchtverwarming?
Ontvang offertes voor luchtverwarming
Wat is luchtverwarming en hoe werkt het?
Luchtverwarming is een verwarmingssysteem dat gebruikmaakt van lucht om warmte te verspreiden. In veel gevallen kan het ook dienen als koeling en ventilatie. Deze installatie warmt de lucht van je woning op en zorgt voor een constante luchtcirculatie. Bij vochtige kamers is het ook mogelijk om de lucht uit de kamer weg te voeren. Zo’n luchtverwarmingsinstallatie bestaat uit 3 onderdelen: een ventilator, een buizensysteem (luchtkanalen) en een verwarmingselement. Het verwarmingselement kan direct en indirect zijn:
- Met een direct verwarmingselement: direct betekent dat de luchtverwarmingsinstallatie de lucht zelf opwarmt via gas of elektriciteit.
- Met een indirect verwarmingselement: een indirecte luchtverwarming haalt zijn warmte van een andere bron zoals centrale verwarming, een warmtepomp of zonneboiler. De ventilator verspreidt de warme lucht door het buizensysteem in de muren of vloeren van je woning. Deze monden uit in roosters in je vloer of wand en brengen de warme lucht naar alle kamers.
Wil je ook luchtverwarming in jouw woning? Elke installateur heeft een ander aanbod en biedt persoonlijk advies. Kijk welke bij jou past! Kom in contact met 2 à 3 installateurs via ons offerteformulier.
Voordelen en nadelen van luchtverwarming
Heb je nog twijfels of luchtverwarming juist is voor jouw woning? Wij zetten de voor- en nadelen van hete lucht verwarming nog eens op een rijtje:
Voordelen luchtverwarming
- Ventilatie: door de constante circulatie van de warme lucht verwarming, kan ze ook als ventilatie dienen. Het is een kostenbesparende optie als je bij een nieuwbouwproject nog geen ventilatie voorzien hebt.
- Airco: je kan als extra uitbreiding je luchtverwarming ook als koeling laten dienen. De buizen die je hebt laten installeren voor je verwarming, kan je in de zomer ook nuttig maken.
- Comfort: je geniet van een constante temperatuur, je kan verluchten zonder een raam te openen, dampen en geuren uit de keuken en badkamer zijn zo weggewerkt, …
- Gezondere lucht: door de filters in de installatie heb je geen last van fijn stof. Hiernaast bestaan er ook extra filters die pollen uitfilteren voor mensen met allergieën. Over het algemeen is gefilterde lucht goed voor mensen met astma.
- Fluisterstil: anders dan de meeste ventilatiesystemen maakt heteluchtverwarming nagenoeg geen geluid.
- Compact: de installatie neemt weinig plaats in je huis in. Je zal in je kamers enkel de roosters merken, die je ook zou hebben bij een ventilatiesysteem. Terwijl centrale verwarmingselementen nogal in de weg kunnen staan voor inrichting van je kamers is dat bij warme lucht verwarming niet het geval.
Nadelen luchtverwarming
- Onderhoud: om goed te zijn, moet je een jaarlijks onderhoud laten doen en minstens 2 keer per jaar de filters reinigen. Ook de filters vervangen moet af en toe gebeuren. Zonder onderhoud zal de luchtverwarming harder moeten werken en als gevolg meer energie verbruiken.
- Voor nieuwbouw of volledige renovatie: in een bestaand gebouw luchtverwarming zetten is moeilijk en duur. Je moet veel buizen aanleggen en roosters in de muren of vloeren installeren.
- Goede isolatie vereist: het is vooral een systeem voor goed geïsoleerde huizen. Zodat de warme lucht niet onnodig afkoelt of ontsnapt moet de isolatie van je huis vrij goed zijn.
Laat offertes opmaken door professionals en kom te weten wat de opties zijn voor jouw woning! Via onze offerteservice kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen. Vergelijk op die manier hun aanbod, advies en prijs. Kom in contact met 2 à 3 installateurs!
Hoeveel kost luchtverwarming?
De prijs voor luchtverwarming is afhankelijk van veel factoren zoals de uitvoering, de grootte van je huis, extra opties, … Voor een gemiddelde woning ligt de prijs van een hete lucht verwarming met airconditioning tussen de 10.000 en 15.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing).
Heb je al een buizensysteem in je huis en ben je op zoek naar een nieuwere installatie? Voor enkel het verwarmingselement betaal je gemiddeld 5.000 euro.
TIP: omdat prijzen zo verschillend zijn, vergelijk je best de offertes van enkele experts. Sommige zullen andere apparaten in hun aanbod hebben met dan ook een verschillend prijskaartje. Wil je gratis meerdere offertes aanvragen? Dan kan via ons offerteformulier.
Soorten uitvoeringen van warme lucht verwarming
Wanneer je kiest voor luchtverwarming krijg je enkele opties. De installaties blijven op hetzelfde principe werken. Ze verwarmen lucht (direct of indirect) afkomstig van binnenshuis, en een ventilator gaat die vervolgens verspreiden door een buizensysteem. Dit buizensysteem is verbonden met de roosters in je aangesloten kamers. Maar wat zijn de verschillende opties qua uitvoering?
OPTIE 1: directe verwarming
Wanneer luchtverwarming zelf de lucht opwarmt, noemen we dit directe verwarming. De installatie werkt op gas, elektriciteit of zelfs stookolie om de lucht te verwarmen. De installatie zorgt zelf voor verwarming en moet dus niet aangesloten worden op een extra warmte element.
OPTIE 2: indirecte verwarming
Over het algemeen is de indirecte luchtverwarming een watergevoede verwarming. We spreken van water dat opgewarmd is door centrale verwarming, een warmtepomp, een zonneboiler, … Het warme water zal op zijn beurt de lucht verwarmen. Een van de meest populaire combinaties is een heteluchtverwarming met warmtepomp. Dit is ook meteen een duurzame keuze.
OPTIE 3: lucht-lucht warmtepomp (alternatief)
Dit soort verwarming is niet echt een luchtverwarming, maar een erg gelijkaardig alternatief. Een lucht-lucht warmtepomp is iets opzichtiger. Het ziet er uit als een airco, maar fungeert ook als verwarming. Net zoals een airco heb je ook een buitenunit nodig, die met buizen verbonden is met een of meerdere binnenunits.
Welke extra uitvoeringen voor dit type verwarming?
Met luchtverwarming kan je meer dan alleen verwarmen. Airconditioning, ventilatie, extra filters voor gezonde binnenlucht, een bevochtiger, …: het zijn allemaal extra opties en aanpassingen waarvoor je kan kiezen. Weet je niet waar te beginnen? Een installateur kan je het beste advies geven gebaseerd op jouw situatie. Op zoek naar een professional die je wegwijs kan maken? Kom in contact met installateurs in jouw buurt!
CONCLUSIE: wanneer kies ik voor luchtverwarming?
Deze verwarming is niet bepaald ideaal voor elke soort woning, maar heeft ook grote voordelen voor je levenskwaliteit. Hier zijn enkele factoren om op te letten wanneer je je beslissing neemt:
- Voornamelijk bij nieuwbouw: het is nogal een karwei om een buizensysteem in je muren of vloeren te installeren. Daarom is zo’n installatie vooral aangeraden bij nieuwbouw of bij grote renovaties. Het is geen verwarming die je zo maar kan aansluiten in je bestaande woning.
- Ventilatie en airco: bij nieuwbouwhuizen zijn ook bepaalde verplichtingen rond ventilatie. Je kan kiezen om meteen een combinatie te nemen tussen ventilatie en verwarming in één installatie. Hiernaast is koeling ook optioneel. Dan heb je een mooie 3-in-1 oplossing voor verwarming, ventilatie en airconditioning.
- Allergieën of astma: mensen met hooikoorts of astma hebben absoluut baat bij een luchtverwarmingsinstallatie. Een extra fijnstof filter haalt alle oneffenheden uit de lucht zoals pollen, stuifmeel, huisstofmijt, schimmels en bacteriën. Zo zorg je voor propere en gezonde lucht voor je woning.
Klinkt luchtverwarming als iets voor jouw woning? Je kan gratis meerdere experts vergelijken qua aanbod en prijzen via onze offerteservice. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan in het formulier hieronder: