Luchtverwarming is een technologie die men meestal niet in een particuliere woning zal terugvinden maar die meer voorkomt in kantoren of bedrijfsgebouwen. Toch heeft luchtverwarming tal van voordelen tegenover andere verwarmingstechnieken. Dit systeem verwarmt niet alleen de ruimte, maar regelt tevens ook het klimaat in de woning.

Met luchtverwarming kan u op eenvoudige wijze een constante temperatuur handhaven in uw woning. Het grote voordeel is dat er slechts 1 systeem moet geplaatst worden dat er voor zal zorgen dat zowel de temperatuur, als de hoeveelheid vocht in de lucht, kan geregeld worden. Men heeft ook geen storende elementen in de woning zoals buizen of radiators die op de verkeerde plaats staan.

Een zeer belangrijk voordeel van luchtverwarming is dat deze ook stof en schimmels uit de lucht haalt, op voorwaarde dat het systeem op regelmatige basis goed onderhouden wordt. De filters dienen tijdig gereinigd of vervangen te worden om schimmelvorming tegen te gaan.

Het systeem kan echter ook in de omgekeerde richting gebruikt worden. Wanneer de woning te warm is dan kan men koele avondlucht aanvoeren van buitenaf waardoor de woning geleidelijk zal afkoelen. Wanneer luchtverwarmingssystemen zijn uitgerust met een warmterecuperatie module, dan kan men een zeer hoog rendement behalen met een minimum aan stookkosten. Hier komt ook nog bij dat men de woning met luchtverwarming zeer snel kan opwarmen.

Door de eenvoudige maar doeltreffende techniek van luchtverwarming, heeft men een minimum aan onderhoud nodig. Defecten of storingen komen zelden voor en er is geen risico op beschadigingen door bevriezing of lekkage. Luchtverwarming kan ook eenvoudig gecombineerd worden met andere soorten verwarming. Zo kan men het kanalensysteem eveneens gebruiken om de warmte van een houtkachel in de woonkamer, naar andere kamers te brengen. Wanneer dit niet gewenst is dan kunnen de roosters eenvoudig afgesloten worden.

De meest voorkomende systemen van luchtverwarming zijn deze op gas en stookolie. Wat uitermate belangrijk is, is dat u een condenserende ketel koopt. Deze zorgt er voor dat er zoveel mogelijk warmte aan de verbrandingsgassen onttrokken zal worden door de warmtewisselaar. Hierdoor heeft men een zeer hoog rendement met een laag verbruik.

Voor privaat woningen zal het vermogen van een dergelijke ketel tussen 10 en 140 kilowatt bedragen, afhankelijk van hoe groot de woning is. U kan dit laten uitrekenen door een specialist op het gebied van luchtverwarming. De warmte zal over de woning verdeeld worden door een systeem van kanalen en roosters. Deze roosters kunnen ingebouwd worden in de muren of vloeren, afhankelijk van uw voorkeur. Luchtverwarming kan ook perfect gebruikt worden als vloerverwarming. Hiertoe worden de kanalen ingewerkt in het beton. Luchtverwarming is ten zeerste aan te raden indien u een snelle opwarming van uw woning wenst, in combinatie met een goede klimaatcontrole.