Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verwarming-info.be Info & advies over de verschillende soorten verwarming.
header image
Verwarming-info.be

Een zwembad verwarmen is duur, of niet?

Iedereen die wel eens een zwembad in de tuin heeft opgezet doet dit in de eerste plaats voor de kinderen. Ondertussen zijn er echter ook grotere zwembaden verkrijgbaar die ook volwassenen toelaten om een frisse duik te nemen. Deze zwembaden zijn voor vrijwel iedereen betaalbaar geworden.

Een bovengronds zwembad opzetten is zeer eenvoudig en gaat snel. Sommige hebben een ingebouwd zwembad, al dan niet overdekt. Een kleiner bovengronds zwembad bevat tussen de 5.000 en 10.000 liter water terwijl de grotere modellen al snel 35.000 liter of meer bevatten. Ingebouwde zwembaden zijn nog groter en kunnen 150.000 liter water bevatten of meer.

Het spreekt voor zich dat een dergelijke massa water opwarmen niet zo eenvoudig is. Er bestaan verschillende systemen om deze grote hoeveelheid water op te warmen, maar ze zijn niet allemaal even economisch. Belangrijk bij de keuze van het systeem is dat u zichzelf vooraf een paar vragen stelt zoals: Hoe snel moet het water opgewarmd kunnen worden? Wil u reeds kunnen zwemmen in de vroege lente en tot laat in de herfst? Welke watertemperatuur wil u bereiken?

Indien u het zwembad snel op temperatuur wenst te krijgen dan kan u beter kiezen voor een systeem met boiler en gasbrander. Deze zijn niet zo duur in aankoop maar wel in verbruik, vooral indien u vroeg op het seizoen wenst gebruik te maken van het zwembad. Dit systeem is het meest flexibele wat betreft de snelheid waarmee het water warm wordt en ook de uiteindelijke temperatuur die u wenst te bereiken. Dit gemak heeft uiteraard als grootste nadeel dat hoe warmer het water moet zijn de kosten voor gas ook snel hoog oplopen.

Als u een meer economische keuze wil maken en vooral, een milieuvriendelijkere keuze, dan kan u kiezen voor de warmtepomp of kan u gebruik maken van zonnecollectoren. Deze systemen zijn duurder in de aanschaf, maar verbruiken slechts een fractie van wat een gasboiler verbruikt. Zonnecollectoren verbruiken zelfs helemaal niets, alleen een kleine hoeveelheid elektriciteit om de pomp te laten draaien.

Warmtepomp : goedkoop een zwembad verwarmen

Na zonnecollectoren is dit de goedkoopste manier om een zwembad te verwarmen. Een warmtepomp maakt gebruik van elektriciteit om warmte te onttrekken aan de buitenlucht en deze af te geven aan het water.

Het principe is hetzelfde als bij een koelkast, maar dan met een omgekeerde werking. Buitenlucht wordt aangezogen door een ventilator en gaat door een warmtewisselaar die gevuld is met hetzelfde gas als bij een koelkast. Dit gas wordt opgewarmd door de lucht en gaat naar een compressor. Door het samendrukken van het gas wordt het nog verder opgewarmd waardoor het zeer heet wordt. Een pomp laat het hete gas doorheen buizen circuleren waarlangs het zwembadwater gepompt wordt waardoor dit opwarmt.

Zolang de buitentemperatuur boven de 10 graden Celsius ligt kan men deze toestellen gebruiken zonder dat ze teveel elektriciteit gebruiken. Bij koudere temperaturen gaat het energieverbruik zeer snel toenemen. Gedurende een koude nacht kan men deze toestellen best uitschakelen aangezien ze op dit moment zeer veel energie gaan verbruiken. Het is beter om de hittepomp aan te zetten van zodra de buitentemperatuur hoger is dan 10 graden Celsius.

De aankoopprijs van een warmtepomp ligt meestal hoger dan deze van een gasboiler, maar de jaarlijkse kosten voor verbruik liggen lager dankzij een hogere efficiëntie. Met een correct onderhoud is de levensduur van een warmtepomp langer dan deze van een gasboiler. Dus algemeen kan men stellen dat een warmtepomp op lange termijn een betere investering is voor de verwarming van uw zwembad.

Dit systeem levert per verbruikte eenheid aan elektriciteit, 4 tot 6 eenheden aan warmte in het zwembad. In vergelijking met het volledig elektrisch verwarmen van het water, waarbij de verhouding slechts 1 op 1 is, is een hitte pomp dus meer geschikt om grotere baden te verwarmen. De duurdere aankoopprijs zit in de technologie die nodig is om de warmte aan de lucht te onttrekken en vervolgens af te geven aan het water. Dit type van verwarming kan zowel gebruikt worden voor bovengrondse als ingebouwde zwembaden.

Voor grotere zwembaden is dit het meest economische en compacte systeem. In tegenstelling tot systemen die werken met de stralingswarmte van de zon kan men de warmtepomp reeds in werking zetten van zodra de buitentemperatuur hoger is dan 10 graden. Het water wordt langzaam opgewarmd waardoor men reeds vroeg in het seizoen een aangename temperatuur van het zwembadwater kan bekomen.

Vrijwel alle warmtepompen zijn uitgerust met een display en controle paneel waarmee men het apparaat kan instellen. De behuizing is gemaakt van roestvrij staal of gewoon staal dat behandeld werd met een roestwerend middel. Dankzij een geruisloze compressor technologie zijn deze toestellen zeer stil in hun werking. Alle apparaten zijn beveiligd tegen kortsluiting en overdruk.

De meeste toestellen werken op 220 volt. Voor de zwaardere modellen kan het nodig zijn dat men de beschikking heeft over drijfkracht. Ze zijn geschikt voor zwembaden van 50.000 tot 150.000 liter water en het gewicht varieert van 80 tot 150 kilogram. In principe zijn alle toestellen in staat om de temperatuur van het water met 4 a 5 graden op te warmen in verhouding tot de buitentemperatuur. Dit is natuurlijk zeer afhankelijk van de omgevingsfactoren.

Zo maakt het een groot verschil indien u uw zwembad afdekt met een isolerende folie die de warmte zal vasthouden wanneer er niet gezwommen wordt. Hierdoor kan men de temperatuur tot wel 7 of 8 graden hoger krijgen. Ook de kwaliteit van deze folie is van belang. Ook zwembaden die onderaan geïsoleerd zijn, bv door ze op een laag piepschuim of polystyreen te plaatsen, warmen makkelijker en sneller op. Zwembaden die in de grond zitten zijn moeilijker op te warmen.

Besparen op de verwarmingskosten

De kosten voor de verwarming van uw zwembad zijn in de eerste plaats afhankelijk van de temperatuur die u wenst te bereiken. Indien u graag warm water heeft in het zwembad dan dient u er voor te zorgen dat het verwarmingstoestel dit ook kan bereiken. Uiteraard zullen de kosten voor verwarming hierdoor hoog oplopen, vooral wanneer u gebruik maakt van verwarming met fossiele brandstoffen zoals gas of stookolie.

Per graad dat u het water warmer wil maken mag u rekenen dat u tussen de 10 en 30% meer energie verbruikt. Wanneer het zwembad meerdere dagen niet gebruikt wordt is het aan te bevelen om de verwarming uit te zetten en het zwembad af te dekken met een zeil.

Indien u werkt met zonnecollectoren is het belangrijk om indien mogelijk de collectoren op een schuin oppervlak te monteren dat naar het zuiden gericht is onder een hoek die toelaat om de zon op het warmste moment van de dag recht op de collectoren te laten schijnen.

Indien dit mogelijk is dan kan u minder collectoren installeren aangezien de energie die opgenomen wordt door deze collectoren veel groter is dan bij collectoren die anders geplaatst worden. Ook indien u graag in de lente en de herfst gebruik maakt van het zwembad is dit mogelijk indien de collectoren naar het zuiden gericht zijn. U zal dan wel meer collectoren moeten installeren om het water nog op een aangename temperatuur te krijgen omdat de zon gedurende deze seizoenen gevoelig minder energie geeft.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs