Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verwarming-info.be Info & advies over de verschillende soorten verwarming.
header image
Verwarming-info.be

Een stookolietank plaatsen is niet eenvoudig

Indien de tank voor stookolie zich boven de grond bevind heeft men geen elektriciteit nodig om de kachel te laten werken. Bij een ondergrondse tank heeft men een pomp nodig die de stookolie naar de kachel pompt.

Als de tank met stookolie zich buiten en boven de grond bevind moet u er rekening mee houden dat tijdens een strenge winter de stookolie kan verdikken of zelfs bevriezen door de koude. De kachel zal dan niet voldoende brandstof krijgen om te kunnen werken. Men kan speciale stookolie krijgen die tegen koudere temperaturen kan en die vloeibaar blijft. Deze soort heeft geen enkele invloed op de werking van uw kachel.

Het is niet aan te raden om een tweedehands stookolietank te kopen. Tenzij men deze eerst grondig kan uitspoelen en de binnenzijde door middel van een camera kan controleren op roestvorming. De meeste oudere tanks bevatten veel bezinksel door de jaren van gebruik en het reinigen van dergelijke tank is noodzakelijk om een goede werking van uw kachel te garanderen.

Deze reiniging moet uitgevoerd worden door een gespecialiseerd bedrijf omdat de vrijgekomen afvalstoffen schadelijk zijn voor het milieu en op een gecontroleerde manier moeten opgevangen en vernietigd worden. Hou er wel rekening mee dat zo een reiniging veel geld kost. Het is beter om een nieuwe tank te kopen. Hierbij hebt u de keuze uit een tank in staal of kunststof. Staal zal vroeg of laat moeten behandeld worden tegen roestvorming terwijl kunststof nagenoeg onderhoudsvrij is.
Een stookolietank kan best niet in de zon staan

Vermijd het plaatsen van de tank in de volle zon. Door het opwarmen van de tank zal er zich binnenin condensatievocht vormen wat naar de bodem van de tank zakt. Water is namelijk zwaarder dan de stookolie. Hierdoor zal men regelmatig het water moeten draineren uit de tank wat een omslachtig en vuil karwei kan zijn. Indien men dit niet doet dan kan het water de uiterst gevoelige mechanische delen in de kachel beschadigen of kan tijdens een strenge winter het water bevriezen waardoor de kachel onbruikbaar wordt of in het slechtste geval de leidingen kapot vriezen.

Leg een tank nooit zomaar rechtstreeks op de grond of op een houten onderstel. Een draagsysteem van staal of steen is zeker nodig om het gewicht te kunnen dragen van de tank en de brandstof. Indien uw kachel werkt zonder pomp om de brandstof tot in de verbrandingskamer te krijgen, dan moet de tank uiteraard hoger geplaatst worden dan de kachel.

De brandstof loopt dan op natuurlijke wijze naar de kachel. De hoogte van de tank moet tussen de 40 en 80cm zijn. Bij minder dan 40cm zal er waarschijnlijk niet genoeg brandstof naar de kachel kunnen lopen indien deze op volle capaciteit werkt. Meer dan 80cm heeft tot gevolg dat de klep in de kachel de druk van de brandstof niet aankan wanneer men de kachel trager wil laten branden.

Als het niet anders kan dan heeft men de moglijkheid om een tank hoger of later te plaatsen. Er moeten dan wel enige wijzigingen gebeuren aan de tank om er voor te zorgen dat men geen problemen heeft met de toevoer van brandstof. Deze algemene regels zijn niet op alle kachels van toepassing. U kan het beste vragen aan de verkoper van uw kachel wat er mogelijk is. Niet alle kachels zijn namelijk gelijk wat betreft design en functionaliteit.

Elke tank kan best uitgerust worden met een kraantje zodat men de toevoer van de brandstof kan afsluiten wanneer men bv voor langere tijd op reis is. Ook een kraantje aan de kachel zelf kan handig zijn. Hierdoor kan er tijdens het onderhoud weinig of geen brandstof gemorst worden in de kachel. De toevoer naar de kachel moet ook voorzien zijn van een filter om onzuiverheden uit de brandstof te halen.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs