Serre verwarming: bescherming tegen vorstschade

Een serre verwarmen tijdens koude perioden is duur. Veel hangt natuurlijk af van hoe groot uw serre is, maar door gebruik te maken van isolatie kan u flink besparen op de verwarmingskosten. Het is echter niet eenvoudig om een serre te isoleren.

Men kan gebruik maken van serre verwarming die werkt op petroleum. De prijs van petroleum is ongeveer 10 tot 20% duurder dan deze van stookolie. Men plaatst verschillende petroleumvuurtjes in de serre waardoor men de temperatuur boven het vriespunt kan houden op koude dagen. Het kan nodig zijn om tijdens de nacht extra vuurtjes bij te plaatsen.

Elektrische verwarming is wel gebruiksvriendelijker dan petroleumvuurtjes, maar alleen maar interessant indien u deze kan aansluiten op een elektriciteitsmeter met drievoudig uurtarief. Dan nog kan de elektriciteitsfactuur hoog oplopen, vooral wanneer het langere tijd koud blijft. Als tijdens de dag de zon niet schijnt en de temperatuur beneden het vriespunt is, kan men best overschakelen op petroleumvuurtjes.

Elektrische bodemverwarming daarentegen zal geen enkele bescherming bieden tegen vorstschade aan het loof. Wortels en zaden kunnen wel beschermd worden op deze manier. Bodemverwarming is dus niet geschikt om een serre vorstvrij te houden, wel om planten sneller te laten groeien.

Hou er rekening mee dat wanneer op een koude winterdag de zon schijnt, u geen gebruik zal hoeven te maken van extra verwarming. Een serre zal zeer snel opwarmen dankzij de infraroodstraling die makkelijk door het glas kan dringen en die gevangen blijft in de gesloten ruimte.

Een dubbelwandige serre zal er voor zorgen dat u flink kan besparen op verwarmingskosten. De meeste dubbelwandige serres zijn vervaardigd uit kunststof. Indien uw serre enkel glas heeft dan kan u de binnenzijde bekleden met isolatiefolie. Dit is een lichtdoorlatende kunststof die er voor gaat zorgen dat de warmte langer in de serre blijft. Hou er wel rekening mee dat men tussen 10 en 20% minder licht in de serre krijgt door deze folie.

Aquarium verwarming is nodig voor tropische vissen

Aquarium verwarming is onmisbaar indien u tropische vissen wil houden. Het water in een aquarium zal zelden meer dan 22 graden worden zonder verwarming, en voor sommige tropische vissen is dit te weinig. De ideale temperatuur ligt tussen de 22 en 28 graden, uiteraard afhankelijk van de soort vissen.

Het meest voorkomende type van aquarium verwarming is de staafverwarming. Dit is een toestel dat voorzien is van een weerstand die het water gaat opwarmen. Dit opwarmen gaat traag en niet gelijkmatig. Het toestel is tevens voorzien van een thermostaat die er voor gaat zorgen dat de verwarming afslaat van zodra de ingestelde temperatuur bereikt is.

Voor grote aquariums is deze verwarming minder geschikt omdat men meerdere toestellen moet gebruiken om het water voldoende op te warmen. Ze verbruiken ook vrij veel energie in verhouding tot de hoeveelheid warmte die ze leveren. Wanneer men meerdere apparaten in het aquarium hangt zal dit ook het zicht ontsieren. Het is ook een plaatselijke verwarming met een slechte warmteverdeling, tenzij men er voor zorgt dat er voldoende stroming is langs het verwarmingselement.

Men moet wel regelmatig zelf de temperatuur van het water controleren aan de hand van een klassieke thermometer aangezien sommige toestellen niet zeer nauwkeurig werken. Voor kleinere aquariums kan men dergelijke verwarming gebruiken, maar voor een aquarium met een inhoud van meer dan 150 liter zal het elektriciteitsverbruik te hoog oplopen in verhouding tot het rendement.

Omdat warm water stijgt, en dit type van verwarming ergens halverwege het aquarium hangt, zal het water bovenin het aquarium warmer zijn dan het water op de bodem. Dit kan er voor zorgen dat sommige planten niet goed groeien en dat bepaalde vissen alleen maar bovenaan of onderaan willen zwemmen. Tenzij men natuurlijk voldoende circulatie in het water voorziet.

Bodemverwarming is veel beter voor de planten en vissen, maar ook veel duurder. Bodemverwarming is 10 tot 20 maal zo duur als staafverwarming, maar verbruikt wel minder elektriciteit. Op de bodem van het aquarium legt men een verwarmingskabel die vastgeklikt wordt in klemmen. De verwarmingskabel wordt dan aangesloten op een transformator. Nadien kan men hierover grind gieten.

Zorg er voor dat het grind zo weinig mogelijk kalk bevat. Kalk zal namelijk onder invloed van de warmte vrijkomen in het water wat de kwaliteit van het water gaat beïnvloeden. U moet steeds waakzaam zijn wat betreft de waterkwaliteit in het aquarium en u kan dit best wekelijks controleren.