Zorgeloos verwarmen met centrale verwarming

Bij centrale verwarming zet 1 toestel, de verwarmingsketel, de energiebron zoals elektriciteit, aardgas of stookolie om naar warmte waarna het deze warmte doorgeeft aan de verwarmingstoestellen. Welke brandstof, cv-ketel en verwarmingstoestellen je uiteindelijk kiest, zal afhangen van jouw eigen voorkeuren, beschikbare budget en gewenste comfortgevoel. Alles over de mogelijkheden en prijs lees je hier.

 

Mogelijkheden centrale verwarming

De installatie van centrale verwarming gaat gepaard met enkele keuzes. Welk soort centrale verwarming je precies kiest hangt af van de brandstof waarmee je wil verwarmen, de gekozen cv-ketel en de verwarmingstoestellen.

Onderdeel centrale verwarming Gemiddelde prijs
Brandstof Aardgas€1.000 (20.000 kWh/jaar)
Stookolie€940 (20.000 kWh/jaar)
Elektriciteit €5.400 (20.000 kWh/jaar)
Pellets€1.100 (20.000 kWh/jaar)
Verwarmingsketel Condensatieketel€2.500 à €5.000
Hoogrendementsketel€1.500 en €2.500
Warmtepomp€7.500 en €25.000
Zonneboiler€4.000 à €6.000
Verwarmingstoestellen Radiatoren€70 en €200 per stuk (excl. btw)
Convectoren€275 tot €1.000 (excl. plaatsing)
Vloerverwarming€50 per vierkante meter
Luchtverwarming€3.000 à €6.500 (inc. btw & plaatsing)
Wandverwarming€50 en €100 per vierkante meter
Vrijblijvend offertes aanvragen voor centrale verwarming kan via de offertepagina.

 

voorbeeld zonnepanelen1. Brandstof

Eerst moet je beslissen op welke brandstof de centrale verwarmingsinstallatie moet werken. Aangezien je brandstof regelmatig zal moeten betalen, is het belangrijk om op voorhand goed na te denken over je keuze.

Een vaak gebruikte brandstof is aardgas. Het grote voordeel daarvan is dat je aardgas nergens hoeft te stockeren en je het niet moet betalen alvorens je er ook echt gebruik van maakt.

Mazout of stookolie moet je daarentegen wel zelf stockeren. Dat betekent wel dat je het kan aankopen wanneer je dat zelf wil, bijvoorbeeld wanneer de prijs laag staat. Op die manier heb je de prijs die je betaalt toch voor een deel in eigen handen.

Het voordeel van een cv-installatie op elektriciteit is dat je het niet hoeft op te slaan. Geen kosten voor een ketel dus. Wil je het milieuvriendelijk aanpakken, dan kan je zelfs je eigen elektriciteit opwekken door zonnepanelen te plaatsen.

Een ketel die werkt op pellets is dan weer een aanrader omdat deze biobrandstof niet uitputbaar is. De prijzen zullen daardoor ook minder hard schommelen in vergelijking met andere brandstoffen.

 

voorbeeld cv-ketel2. Verwarmingsketel

Welke cv-ketel je kiest hangt voornamelijk af van de oppervlakte van de woning en het aantal gezinsleden.

Een hoogrendementsketel, ook lage temperatuurketel genoemd, werkt op aardgas of mazout. Deze heeft een hoger rendement in vergelijking met een conventionele gasketel. Dat komt omdat koud retourwater in de warmtewisselaar voorverwarmd wordt met rookgassen. Hoogrendementsketels herken je aan het Optimaz-label voor stookolieketels of HR+-label voor aardgasketels.

Een condensatieketel werkt net zoals een hoogrendementsketel op aardgas of stookolie. Deze hoge temperatuurketel heeft een hoog rendement doordat het de waterdamp van de rookgassen die tijdens het verwarmingsproces ontstaan ook omzet in warmte.

De kostprijs van een warmtepomp is dan wel duurder dan die van andere verwarmingsketels, je kiest wel voor een milieuvriendelijke manier van verwarmen. Warmtepompen halen het grootste deel van hun energie uit hun omgeving (lucht, water, …) waardoor je bovendien tot 50% kan besparen op stookkosten.

In geval van een zonneboiler tenslotte worden collectoren in de tuin of op het dak gelegd. Daarin stroomt water dat via de zon opgewarmd wordt. In combinatie met centrale verwarming wordt de zonneboilercombi aangeraden. Daarmee kan je het opgewekte warme water voor zowel de centrale verwarming als voor leidingwater gebruiken.

 

voorbeeld radiator3. Verwarmingstoestellen

Hoe we de warmte in huis precies ervaren hangt af van de verwarmingstoestellen die de warmte verspreiden. Deze spelen ook de grootste rol bij het uitzicht.

Het meest bekende en populairste verwarmingstoestel is zonder twijfel de radiator. Radiators kunnen een ruimte snel opwarmen en zijn ook makkelijk en snel te installeren aangezien ze niet in de muren of vloer ingewerkt moeten worden.

Convectoren zijn voorzien van een ventilator. Ze warmen daardoor sneller op dan radiators, maar koelen ook sneller weer af. Toch zijn ze zo’n 10% energiezuiniger. Convectoren kunnen wel worden ingewerkt in de vloer, kast, … waarbij meestal enkel een rooster zichtbaar blijft.

Vloerverwarming is enorm populair aangezien het onzichtbaar is. Je verliest dus geen plaats, zoals bij radiators bijvoorbeeld wel het geval is. Verder zorgt vloerverwarming voor een aangename en gelijkmatige warmteverdeling. Het is ook energiezuinig aangezien er 2°C minder nodig is om dezelfde warmte als van radiatoren te ervaren.

Bij luchtverwarming wordt verwarming gecombineerd met ventilatie. Het is enkel zichtbaar via kleine roosters die via een buizennetwerk lucht door de woning verspreiden.

Wandverwarming kan dienen als bijverwarming of hoofdverwarming. Aangezien het minder hoge temperaturen nodig heeft om een aangenaam gevoel te creëren heeft het een goed rendement.

 

Is jouw verwarmingsketel aan vernieuwing toe of ben je op zoek naar een nieuwe cv-installatie? Vraag vrijblijvend prijzen en voorstellen aan bij erkende installateurs via de offertepagina.

voorbeeld centrale verwarming

 

Het belang van een waterverzachter

Opdat een cv-installatie optimaal zou werken, is het belangrijk dat er zo weinig mogelijk kalkvorming optreedt in de verwarmingselementen, leidingen en de cv-ketel zelf. Je doet er dan ook goed aan een waterontharder te plaatsen. Een waterverzachter zet hard water om in zacht water. Dat heeft een gunstig effect op de levensduur, werking en het rendement van je cv-installatie en ook andere huishoudtoestellen.

De kostprijs van een waterontharder is afhankelijk van verschillende factoren zoals het type en de capaciteit van het toestel. Je rekent best op een gemiddelde prijs vanaf €750 euro, exclusief installatiekosten. Uitgebreide info over waterontkalkers (prijs, onderhoud, werking, …) ontdek je op https://www.waterontharder-expert.nl/prijs-waterontharder.

 

 

Aandachtspunten bij het plaatsen van centrale verwarming

Van plan om een centrale verwarmingsinstallatie te laten plaatsen? Dan kan onderstaande info interessant zijn:

1. Thermostaat voor een praktische temperatuurregeling

Via een centraal geplaatste thermostaat kan de temperatuur automatisch geregeld worden. Hij kan ingesteld worden om op de tijdstippen die jij kiest de kamer op te warmen. Zo kan jij bijvoorbeeld thuiskomen of opstaan in een huis dat aangenaam verwarmd is.

Met een programmeerbare thermostaat heb je jouw verbruik beter onder controle en kan je onnodig verwarmen verhinderen. Dat levert natuurlijk een aanzienlijke besparing op de energiefactuur op.

2. Schoorsteen of afvoer door de muur?

De meeste systemen hebben een schoorsteen nodig om de verbrandingsgassen af te voeren. Er zijn nu ook nieuwere systemen op de markt waarbij men dankzij het halen van extra warmte uit de verbrandingsgassen een nog hoger rendement kan halen.

De verbrandingsgassen worden daarbij afgekoeld en de verkregen warmte wordt gebruikt om in omloop te brengen. Tijdens dat proces condenseert het vocht in de gassen. Er is geen schoorsteen meer nodig, een afvoer door de muur volstaat. Wel moet men een mogelijkheid voorzien om het condensatievocht te laten weglopen.

3. Let hierop bij de plaatsing van radiatoren of convectoren

Radiatoren of convectoren die niet in de vloer worden ingewerkt monteert men best een stukje van de muur af. Ook aan de onderzijde dient plaats te worden gelaten om een goede luchtstroom te verkrijgen en daarmee ook een maximale warmteopname en warmteverdeling.

De ideale plaats voor een radiator of convector is onder het raam. De koude lucht die vanaf het raam naar beneden gaat, wordt daardoor direct opgewarmd. Het verschil in temperatuur in de kamer is daardoor kleiner.

Een radiator tegen een muur plaatsen die recht tegenover een raam gelegen is kan een omgekeerd effect hebben. Koude lucht valt dan vanaf het raam omlaag om vervolgens via de grond aan de andere kant van de kamer opgewarmd te worden door de radiator, die de warme lucht omhoog stuwt. Deze circulatie kan een ongunstige luchtstroom op gang brengen. Dat heeft een negatieve invloed op het algemene comfortgevoel in de kamer. Dubbele beglazing kan dat probleem voor een groot stuk verhelpen.

4. Kies een cv-installatie op maat van de woning

Het is belangrijk om te kiezen voor een cv-installatie op maatvan jouw specifieke situatie. Om het nodige vermogen correct in te schatten laat je best een expert langskomen die met alle factoren rekening zal houden om te berekenen hoe zwaar de centrale verwarmingsinstallatie precies moet zijn.

Een te kleine boiler heeft als gevolg dat de brander gedurende de winter constant zal aanslaan om de woning op temperatuur te houden. Niet alleen het verbruik gaat daardoor de hoogte in, ook vroegtijdige slijtage kan een probleem worden.

Bij een systeem met een te groot vermogen kan er in de woning een algemeen onaangenaam gevoel ontstaan omdat de brander veel zuurstof nodig heeft. Een te zwaar systeem kan meestal aangepast worden. Een te klein systeem is moeilijker om zonder grote kosten te veranderen.

Het uitrekenen van het vermogen dat de centrale verwarming moet kunnen leveren is niet eenvoudig. Er moet namelijk met heel wat zaken rekening worden gehouden: Betreft het een open bebouwing of een gesloten bebouwing? Is het dak geïsoleerd? Zijn de muren geïsoleerd? Heeft de woning dubbel glas? Hoeveel kamers worden er 24 uur op 24 verwarmd? Heeft de woning een kelder of niet? Heeft noordenwind vrij spel op een muur met veel ramen of een deur?

Interesse in advies en een prijs voor centrale verwarming op maat van jouw situatie en wensen? vrijblijvend offertes aanvragen bij erkende installateurs kan via de offertepagina.

voorbeeld convectoren