Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verwarming-info.be Info & advies over de verschillende soorten verwarming.
header image
Verwarming-info.be

Vloerverwarming: 6 pluspunten op een rij!

Laat je een nieuwbouw plaatsen of ga je voor een ingrijpende energetische renovatie? Dan is het logisch om vloerverwarming te overwegen in plaats van de klassieke radiatoren. Als de vloerhoogte geen obstakel is, heeft vloerverwarming sowieso een (warm) voetje voor op wandverwarming aan je muren. Maar waarom precies? Hier lees je meer over de 6 grootste voordelen van vloerverwarming!

 

Wat zijn de 6 grootste voordelen van vloerverwarming?

Het klopt: vloerverwarming plaatsen komt duurder uit dan traditionele radiatoren en de werken duren ook iets langer. Die 2 nadelen van vloerverwarming wegen echter niet op tegen de grote voordelen van zulke verwarmingsbuizen onder je vloer. We zetten kort de 6 belangrijkste pluspunten op een rij:

Ook interesse in vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming in je woning? Een erkende specialist geeft je graag meer uitleg en maakt een vrijblijvende offerte voor je op. Zo weet je meteen waar je aan toe bent. Vergelijk nu gratis meerdere vakbedrijven in je buurt!

voordelen vloerverwarming

 

VOORDEEL 1: energiezuinige verwarmingsmethode

Vloerverwarming heeft als grootste voordeel dat je een lager energieverbruik hebt. In vergelijking met een gewone cv-ketel met radiatoren loopt de besparing op je energiekosten maar liefst op tot 30%. Vanwaar dat grote verschil op je energiefactuur? De belangrijkste redenen op een rij:

 

  • In combinatie met warmtepomp: vloerverwarming vormt het ideale huwelijk met een warmtepomp als warmteopwekker. Zo’n systeem haalt tot wel 80% van zijn geproduceerde warmte uit de omgeving (buitenlucht, bodem of grondwater). Een groot verschil in energieverbruik met een gewone cv-ketel.
  • Lagere watertemperatuur: bij een gasketel bedraagt de temperatuur van het cv-water 65 à 85 °C, maar bij een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming volstaat een aanvoertemperatuur van 35 tot 55 °C. Kortom, je verwarmingsinstallatie moet minder hard werken om je woning op temperatuur te houden.
  • Gelijkmatige warmte-afgifte: radiatoren verwarmen eerst de nabije lucht, waardoor het niet overal in huis even warm is. Dankzij het grote oppervlak van de verwarmingsbuizen geniet je met vloerverwarming wél van een gelijkmatige temperatuurverdeling in heel de woonruimte. Zo kan je de thermostaat tussen 2 à 4 °C koeler zetten dan normaal.

Ook maximaal besparen op je energiefactuur? Een erkende vloerverwarming-installateur zorgt met een optimale plaatsing van je verwarmingsbuizen voor een maximaal rendement. Ontvang gratis advies op maat!

 


VOORDEEL 2: veel groter wooncomfort

Naast een lagere energiefactuur biedt vloerverwarming in huis ook het ultieme wooncomfort. Heb je eenmaal het behaaglijke gevoel van een warme vloer ervaren? Dan wil je nooit meer terug naar de tijd van de radiatoren. Vooral de volgende elementen maken van vloerverwarming de meest comfortabele oplossing voor jouw nieuwbouw of renovatie:

 

  • Groot warmte-oppervlak: radiatoren verwarmen je huis eerder lokaal. Dat is bij vloerverwarming gelukkig niet het geval. De warmte stijgt gelijkmatig op vanuit de vloer, waardoor je overal van dezelfde warmte-afgifte geniet. Bovendien is die afgifte subtiel. Enkel op ijskoude dagen voel je echt dat de vloer warm is.
  • Zoneregeling: wil je vloerverwarming in meerdere woonruimtes? Dan kan je werken met zoneregeling. Zo stuur je de warmtevraag in elke ruimte afzonderlijk aan. Met een zoneregelaar verwarm je je woonkamer bijvoorbeeld tot 21 °C, terwijl de temperatuur in je slaapkamer een aangename 17 °C bedraagt.
  • Minder stof in huis: vloerverwarming werkt met stralingswarmte. Daardoor vindt er geen continue luchtcirculatie plaats in je woning. Het resultaat? Geen op- en neerdwarrelend stof in huis en dus ook minder stofzuigen.

 


VOORDEEL 3: meer leefruimte in je woning

Vloerverwarming zit uiteraard volledig ingewerkt in je vloeropbouw. Terwijl je bij een cv-installatie met radiatoren dus verwarmingstoestellen aan je muren hebt hangen. Die extra leefruimte dankzij vloerverwarming heeft een dubbel voordeel:

 

  • Functioneel voordeel: dankzij de extra ruimte heb je meer vrijheid om je woning in te richten zoals jij dat wil. Je kan je woonkamer bv. optimaal indelen door een uitgekiende plaatsing van je meubels. Ook extra opbergruimte is altijd een grote troef.
  • Esthetisch voordeel: vloerverwarming is onzichtbaar. Terwijl radiatoren zelden een esthetische blikvanger zijn in een interieur. Daardoor geniet je automatisch van een strakkere, minimalistische look dankzij vloerverwarming in huis.

 


VOORDEEL 4: veilig en goed voor je gezondheid

Een deel van het gebruikscomfort van vloerverwarming schuilt ook in de veiligheid en de gezondheidsvoordelen van zo’n systeem. Concreet gaat het om de volgende pluspunten:

 

  • Geen scherpe randen of hete oppervlakken: heb je kleine kinderen in huis? Dan investeer je met vloerverwarming ook in hun veiligheid. Ze kunnen zich geen pijn doen aan de randen van een radiator of zich verbranden aan het hete oppervlak van zo’n verwarmingstoestel.
  • Betere luchtkwaliteit in huis: vloerverwarming is het ideale verwarmingssysteem als je last hebt van allergieën of een aandoening aan de luchtwegen als astma. Door de gelijkmatige temperatuurverdeling circuleert er minder stof en lucht in je woning. Zo blijft de lucht in huis fris en zuurstofrijk. Ook de luchtvochtigheid blijft beter op peil.

 


VOORDEEL 5: ook ideaal om je woning te koelen

Wist je dat je met vloerverwarming ook je woning kan koelen? Op warme dagen stroomt er dan koud water door de buizen onder je vloer. Zo onttrekt je vloer de warmte uit je woning en je warmtepomp geeft die warmte af aan de buitenomgeving. Dankzij deze vloerkoeling voorkom je efficiënt hoge warmtepieken in huis. Zo moet je niet extra investeren in een airco. Koelen met vloerverwarming heeft namelijk de volgende voordelen:

 

  • Geluidloze koeling: een lucht warmtepomp produceert onvermijdelijk geluid in je woning. Dat is niet zo bij vloerverwarming. Er is namelijk geen ventilator die koude lucht in huis blaast.
  • Geen koude luchtstroming: de koude lucht van een airco kan voor een onaangenaam tochtgevoel zorgen. Bij vloerverwarming gebeurt de koeling subtieler en zonder zo’n luchtstroming door je huis.
  • Energiezuiniger: koel je je woning met je vloerverwarming? Dan verbruik je heel wat minder stroom in vergelijking met een airco. Kortom, nog een extra besparing op je energiekosten dus.

 


VOORDEEL 6: mogelijk bij vele vloerafwerkingen

Bang dat je met vloerverwarming minder keuze zal hebben qua eindvloer in je woning? Dat is nergens voor nodig. Vele vloerafwerkingen zijn namelijk uitstekend geschikt in combinatie met vloerverwarming. We lichten er kort enkele uit het aanbod:

 

  • Tegelvloer: tegels uit natuursteen of keramiek zijn ideaal in combinatie met vloerverwarming. Niet alleen geleiden ze de opgewekte warmte goed, maar ze houden die ook lang vast. Uitzetvoegen zijn wel belangrijk om scheurtjes door uitzet- en krimpspanningen te vermijden.
  • Gietvloer: zo’n vloerafwerking is naadloos, hygiënisch en bovendien ook dun. Ideaal als je opbouwhoogte beperkter is. Vooral een kunststof gietvloer is uitermate geschikt bij vloerverwarming vanwege de elasticiteit van deze vloerafwerking.
  • Betonvloer: naast een dunne gietvloer met een betonlook kan je ook voor een echte betonvloer kiezen. Let wel op: zo’n gepolierde betonvloer moet wel minstens 10 cm dik zijn (met 2 wapeningsnetten).
  • Vinylvloer: hou je het liever iets goedkoper? Dan is een vinylvloer zeker het overwegen waard. Die zijn beschikbaar in tal van uitvoeringen en geleiden warmte uitstekend. Je kiest wel best voor een kunststof vloer met een voldoende dikke toplaag.

 

TIP: vergelijk verschillende vloerverwarming installateurs!

vloerverwarming voordelen

Weeg je de voor- en nadelen van vloerverwarming tegen elkaar af? Dan is het duidelijk dat de pluspunten groter zijn dan de minpunten. Als je interesse hebt in vloerverwarming voor jouw woning is het wel belangrijk om meerdere installateurs te vergelijken. Dat doe je op de volgende vlakken:

  • Volgens specialisatie: sommige installateurs zijn eerder gespecialiseerd in elektrische vloerverwarming en andere in warmwater vloerverwarming. Let dus zeker op deze specialisatie als je  een keuze maakt.
  • Volgens adviezen: welk legpatroon is voor jouw woning het meest geschikt? Welke capaciteit is vereist? Is het nodig om je chape uit te breken of niet? Leg zeker de adviezen van meerdere experts naast elkaar om een goed geïnformeerde keuze te maken.
  • Volgens kostenposten: vergelijk grondig de materiaal-, arbeids- en verplaatsingskosten van meerdere experts. Ga ook na welke werken allemaal inbegrepen zijn in de offerte. Zijn eventuele voorafgaande breekwerken bv. meegeteld of niet? Zo vergelijk je geen appelen met peren.
  • Volgens uitvoertermijn: bij een nieuwe vloeropbouw heb je meerdere vakspecialisten nodig (chapper, vloeren-expert, …). Het is belangrijk om alle werken nauwkeurig op elkaar af te stemmen. Daarom check je best grondig binnen welke termijn een vloerverwarming-installateur kan starten met de werken en hoelang die zullen duren.

Vrijblijvend offertes aanvragen bij meerdere installateurs? Dan kan. Dankzij onze offerteservice kom je snel en gratis in contact met meerdere vakbedrijven. Vul dus zeker het onderstaande offerteformulier in:

 

 

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs