Installateur is een gereglementeerd beroep

Een verwarming installateur is onmisbaar wanneer u uw woning op een correcte manier wil verwarmen. Het staat u steeds vrij om de installateur naar zijn getuigschriften te vragen. Dit is een gereglementeerd beroep waarbij men veiligheid zeer ernstig neemt. In eerste instantie zal de installateur langs komen om een correcte berekening te maken van de te verwarmen woning. Uiteraard zal hij of zij ook luisteren naar uw wensen en naar welke verwachtingen u heeft.

Deze berekening is noodzakelijk zodat de installateur een correcte inschatting kan maken van de vereisten. Als u er voor kiest om de woning met een houtkachel te verwarmen zal er een andere berekeningsmethode gebruikt worden dan wanneer u gebruik gaat maken van centrale verwarming.

Na het maken van de berekening kan de installateur overgaan tot het uittekenen van een plan en het maken van een kostprijsberekening. Van zodra er een definitieve offerte gemaakt is en u hiermee akkoord gaat, dan is deze bindend voor beide partijen. Zorg er voor dat de offerte een duidelijke prijs vermeld en dat ook de uit te voeren werkzaamheden in detail op deze offerte staan. Zo kan er later geen discussie zijn over welk werk voor welke prijs moest gedaan worden.

U doet er goed aan om de installateur zoveel mogelijk informatie te geven over uw woning zoals welke beglazing u heeft (dubbel of enkel glas), langs welke ramen schijnt er zonlicht binnen, hoe goed uw woning geïsoleerd is (muren en dak), waar ligt het noorden en staat uw woning bloot aan noordenwind. Al deze factoren zijn zeer belangrijk om een correcte berekening te kunnen maken.

Tijdens de installatie zal de installateur verantwoordelijk zijn voor de veiligheid. Dankzij een goede kennis van alle aspecten van de verwarmingsinstallatie kan u er zeker van zijn dat hij of zij de installatie volgens de regels van de kunst zal uitvoeren. Laat u niet verleiden om de installatie door een kennis uit te laten voeren die al wel eens “een buisje” heeft gelegd.

Een installateur heeft een grondige kennis van natuurkunde en scheikunde, plantekenen, bouwmaterialen en hun eigenschappen, warmteoverdracht en warmteverliezen, berekeningsformules, eigenschappen van de verschillende brandstoffen, het aansluiten van leidingen en ketels, verantwoordelijkheden op het gebied van veiligheid, kennis van elektriciteit en elektronica, en nog talloze andere belangrijke factoren.

Als de installatie voltooid is zal het systeem getest worden op veiligheid, rendement en doeltreffendheid. Alleen op deze manier kan u er zeker van zijn dat uw investering goed besteed is.

Berekening voor verwarming kan ingewikkeld zijn

Een juiste berekening maken is niet eenvoudig. Elke woning heeft zijn eigen kenmerken. Dit is ook zo voor de verschillende vormen van verwarming. Nadat u beslist heeft hoe u uw woning gaat verwarmen, komt de vraag hoeveel vermogen u hiervoor nodig heeft. Men moet rekening houden met tal van factoren zoals de ligging van uw woning, de gebruikte isolatie, de gewenste binnentemperatuur, enz.

Als u met een houtkachel of haard wenst te verwarmen dan moet u er rekening mee houden dat dit een lokale vorm van verwarming is. Dit wil zeggen dat alleen uw woonkamer en eventueel ook de keuken verwarmd zal worden. U zal voor de badkamer een ander verwarmingstoestel moeten aanschaffen zoals een elektrische convector.

Bij kachels en haarden wordt het vermogen uitgedrukt in watt of kilowatt. Meestal zal ook het aantal kubieke meter vermeld worden dat een bepaalde kachel kan opwarmen, maar met dit getal moet men wel even opletten. Stel, u heeft een woonkamer van 10 meter lang, 5 meter breed, en 2.8 meter hoog. Als we dit uitrekenen (10 x 5 x 2.8) dan komen we aan een inhoud van 140 kubieke meter. Als u een houtkachel of haard koopt die 150 kubieke meter kan verwarmen en u plaats deze in een matig geïsoleerde woning dan zal u in de winter een truitje bij aan moeten trekken. De getallen die door de fabrikanten meegegeven worden zijn namelijk bedoeld voor goed geïsoleerde woningen.

Als algemene regel neemt men het volgende:
Om een temperatuur van 18 graden Celsius te halen heeft men 70 watt per kubieke meter nodig. Per graad warmer moet men hier 5% bijtellen en per graad kouder moet men 5% aftrekken. De uitkomst is alleen correct indien uw woning ingesloten ligt tussen 2 andere woningen (rijtjeshuis) en wanneer deze goed geïsoleerd is.

Nog enkele opmerkingen:
Slecht geïsoleerde woning: benodigd vermogen +15%
Vrijstaande of hoekwoning: benodigd vermogen +10%

Als voorbeeld nemen we een woning met een te verwarmen inhoud van 140 kubieke meter. Als u deze ruimte wenst te verwarmen tot 18 graden Celsius is de berekening als volgt:
140 (kubieke meter) x 70 (watt per kubieke meter) = 9800 watt (9,8 kw)

Als u de ruimte wenst te verwarmen tot 20 graden Celsius is de berekening als volgt:
70 (watt per kubieke meter) + 10% (verhoging van 18 naar 20 graden Celsius)
= 77 watt per kubieke meter

140 (kubieke meter) x 77 (watt per kubieke meter) = 10780 watt (10,78 kw)
Betreft het hier een vrijstaande woning dan moet u hier nog 10% bijtellen.
10780 watt + 10% = 11858 watt.

Is de woning bovendien slecht geïsoleerd dan moet u nog 15% bijtellen.
11858 watt + 15% = 13636,7 watt.

Op deze manier kan u reeds een eerste schatting maken van hoeveel vermogen u nodig heeft om uw woning te verwarmen. Let op! Er zijn zeer veel factoren die een invloed kunnen hebben op het vermogen dat u nodig heeft. Deze berekening is alleen bedoeld als leidraad. Indien u twijfelt kan u best het advies vragen van een specialist op het gebied van verwarming.