Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verwarming-info.be Info & advies over de verschillende soorten verwarming.
header image
Verwarming-info.be

Verwarming berekenen

Een verwarming installateur is onmisbaar wanneer je op een correcte manier je woning wil verwarmen. Het staat je steeds vrij om de installateur naar zijn getuigschriften te vragen. Dit is een gereglementeerd beroep waarbij men veiligheid zeer ernstig neemt.

 

Een correcte berekening maken

In eerste instantie zal de installateur langs komen om een correcte berekening te maken van de te verwarmen woning. Uiteraard zal hij of zij ook luisteren naar je wensen en naar welke verwachtingen je hebt.

Deze berekening is noodzakelijk zodat de installateur een correcte inschatting kan maken van de vereisten. Als je er voor kiest om de woning met een houtkachel te verwarmen, zal er een andere berekeningsmethode gebruikt worden dan wanneer je gebruik gaat maken van centrale verwarming.

Na het maken van de berekening kan de installateur overgaan tot het uittekenen van een plan en het maken van een kostprijsberekening. Van zodra er een definitieve offerte gemaakt is en je hiermee akkoord gaat, dan is deze bindend voor beide partijen. Zorg er voor dat de offerte een duidelijke prijs vermeld en dat ook de uit te voeren werkzaamheden in detail op deze offerte staan. Zo kan er later geen discussie zijn over welk werk voor welke prijs moest gedaan worden.

Je doet er goed aan om de installateur zoveel mogelijk informatie te geven over je woning. Al deze factoren zijn zeer belangrijk om een correcte berekening te kunnen maken:

  • Welke beglazing je hebt (dubbel of enkel glas)
  • Langs welke ramen er zonlicht binnen schijnt
  • Hoe goed je woning geïsoleerd is (muren en dak)
  • Waar het noorden ligt
  • Of je woning blootgesteld is aan noordenwind.

Tijdens de installatie zal de installateur verantwoordelijk zijn voor de veiligheid. Dankzij een goede kennis van alle aspecten van de verwarmingsinstallatie kan je er zeker van zijn dat hij of zij de installatie volgens de regels van de kunst zal uitvoeren. Laat je niet verleiden om de installatie door een kennis uit te laten voeren die al wel eens “een buisje” heeft gelegd.

Een installateur heeft een grondige kennis van natuurkunde en scheikunde, plantekenen, bouwmaterialen en hun eigenschappen, warmteoverdracht en warmteverliezen, berekeningsformules, eigenschappen van de verschillende brandstoffen, het aansluiten van leidingen en ketels, verantwoordelijkheden op het gebied van veiligheid, kennis van elektriciteit en elektronica, en nog talloze andere belangrijke factoren.

Als de installatie voltooid is zal het systeem getest worden op veiligheid, rendement en doeltreffendheid. Alleen op deze manier kan je er zeker van zijn dat je investering goed besteed is.

 

Berekening voor verwarming afhankelijk van veel factoren

Een juiste berekening maken is niet eenvoudig. Elke woning heeft zijn eigen kenmerken. Dit is ook zo voor de verschillende vormen van verwarming. Nadat u beslist heeft hoe je je woning zal verwarmen, komt de vraag hoeveel vermogen je hiervoor nodig hebt. Men moet rekening houden met tal van factoren zoals de ligging van de woning, de gebruikte isolatie, de gewenste binnentemperatuur, enz.

Kachel of haard

Als je met een houtkachel of haard wenst te verwarmen dan moet je er rekening mee houden dat dit een lokale vorm van verwarming is. Dit wil zeggen dat alleen je woonkamer en eventueel ook de keuken verwarmd zal worden. Je zal voor de badkamer een ander verwarmingstoestel moeten aanschaffen zoals een elektrische convector.

Bij kachels en haarden wordt het vermogen uitgedrukt in watt of kilowatt. Meestal zal ook het aantal kubieke meter vermeld worden dat een bepaalde kachel kan opwarmen, maar met dit getal moet men wel even opletten. Stel, je hebt een woonkamer van 10 meter lang, 5 meter breed, en 2.8 meter hoog. Als we dit uitrekenen (10 x 5 x 2.8) dan komen we aan een inhoud van 140 kubieke meter. Als je een houtkachel of haard koopt die 150 kubieke meter kan verwarmen en je plaatst deze in een matig geïsoleerde woning dan zal je in de winter een truitje bij aan moeten trekken. De getallen die door de fabrikanten meegegeven worden zijn namelijk bedoeld voor goed geïsoleerde woningen.

 

Bereken je verwarming

Als algemene regel neemt men het volgende:
Om een temperatuur van 18 graden Celsius te halen heeft men 70 watt per kubieke meter nodig. Per graad warmer moet men hier 5% bijtellen en per graad kouder moet men 5% aftrekken. De uitkomst is alleen correct indien je woning ingesloten ligt tussen 2 andere woningen (rijtjeshuis) en wanneer deze goed geïsoleerd is.

Nog enkele opmerkingen:
Slecht geïsoleerde woning: benodigd vermogen +15%
Vrijstaande of hoekwoning: benodigd vermogen +10%

Als voorbeeld nemen we een woning met een te verwarmen inhoud van 140 kubieke meter. Als je deze ruimte wenst te verwarmen tot 18 graden Celsius is de berekening als volgt:
140 (kubieke meter) x 70 (watt per kubieke meter) = 9.800 watt (9,8 kw)

Als je de ruimte wenst te verwarmen tot 20 graden Celsius is de berekening als volgt:
70 (watt per kubieke meter) + 10% (verhoging van 18 naar 20 graden Celsius)
= 77 watt per kubieke meter

140 (kubieke meter) x 77 (watt per kubieke meter) = 10.780 watt (10,78 kw)
Betreft het hier een vrijstaande woning dan moet je hier nog 10% bijtellen.
10.780 watt + 10% = 11.858 watt.

Is de woning bovendien slecht geïsoleerd dan moet je nog 15% bijtellen.
11.858 watt + 15% = 13.636,7 watt.

Op deze manier kan je reeds een eerste schatting maken van hoeveel vermogen je nodig hebt om je woning te verwarmen. Let op! Er zijn zeer veel factoren die een invloed kunnen hebben op het vermogen dat je nodig hebt. Deze berekening is alleen bedoeld als leidraad. Indien je twijfelt kan je best het advies vragen van een specialist op het gebied van verwarming.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs