Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verwarming-info.be Info & advies over de verschillende soorten verwarming.
header image
Verwarming-info.be

Ketel onderhoud

Verwarm je je woning, bedrijf, …  met gas of mazout? Dan ben je wettelijk verplicht om je verwarmingsketel regelmatig te laten onderhouden. Maar hoe vaak is zo’n ketel onderhoud nu verplicht? Wie moet het uitvoeren? Wat omvat het onderhoud van je cv-ketel allemaal en hoeveel kost het ongeveer? We zetten het allemaal op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Wie voert het onderhoud uit?
Prijs ketelonderhoud
Waarom is een onderhoud noodzakelijk?
Werkwijze ketelonderhoud
Alternatief: cv-ketel vervangen
Offertes aanvragen

 

Wanneer en hoe vaak is ketel onderhoud verplicht?

Heeft je verwarmingsketel een vermogen van meer dan 20 kilowatt (kW) (de meeste cv-ketels in woningen beschikken over dit vermogen)? Dan ben je wettelijk verplicht om die cv-ketel regelmatig te laten onderhouden. Twijfel je aan het vermogen van je ketel? Je vindt dat terug op het zilverkleurige kenplaatje op de buitenkant van de ketel. Let op, de gebruiker van de cv-installatie is verantwoordelijk voor het onderhoud. Bij huurwoningen moet dus de huurder de ketel laten onderhouden.

Hoe vaak dat ketelonderhoud nodig is, hangt af van het type brandstof. Een kort overzicht:

  • Onderhoud gasketel = verplicht om de 2 jaar: verwarm je je woning met een centraal stooktoestel op aardgas, propaan of brutaan? Dan moet je je cv-ketel om de 2 jaar laten onderhouden.
  • Onderhoud mazoutketel = jaarlijks verplicht: verwarm je je woning met een centraal stooktoestel op mazout (stookolie)? Dan moet je je cv-ketel jaarlijks laten onderhouden.

ketel onderhoud

 

Wie moet het onderhoud van de cv-ketel uitvoeren?

Niet eender wie mag het onderhoud van je cv-ketel voor zijn rekening nemen. Enkel de volgende experts mogen je verwarmingsketel nakijken:

  • Onderhoud gasketel → Erkende ’technicus gasvormige brandstof’
  • Onderhoud mazoutketel → Erkende ’technicus vloeibare brandstof’

Na het ketelonderhoud zal de erkende technicus je een reinigings- en verbrandingsattest overhandigen. Daarop staat de naam van de technicus in kwestie, zijn erkenningsnummer en handtekening. Ben je een huurder? Bezorg dan een kopie van dit attest aan de eigenaar van de woning. Hou zeker ook de laatste 2 attesten bij.

Belangrijk: alle technici die ingeschreven zijn bij de Buldit-offerteservice zijn erkend door de Vlaamse overheid. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij deze ervaren experts actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

Prijs ketelonderhoud

De kostprijs van een onderhoud van je ketel hangt vooral af van het type ketel en de brandstof. Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

  • Onderhoud gasketel: gemiddeld 100 à 200 euro, incl. btw
  • Onderhoud mazoutketel: gemiddeld 150 à 200 euro, incl. btw

Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% voor het onderhoud van je verwarmingsketel.

Let op: dit zijn slechts richtprijzen voor een standaard cv-ketel onderhoud. Moet de technicus ook bepaalde herstellingen uitvoeren of onderdelen vervangen (bv. expansievat, thermokoppel, …)? Dan kan de prijs van je ketelonderhoud natuurlijk hoger uitvallen. Benieuwd naar een prijsvoorstel op maat van jouw situatie? Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes van erkende technici via de offertepagina.

 

Druk de kosten met een onderhoudscontract

Cv-installateurs bieden ook onderhoudscontracten voor je verwarmingsketel aan. Dat komt op langere termijn doorgaans goedkoper uit dan afzonderlijke onderhoudsbeurten. Bovendien ben je zo ook zeker dat je je ketelonderhoud niet uit het oog verliest en dus in orde bent met de wettelijke verplichtingen. En kamp je met een storing of defect? Dan weet je onmiddellijk wie je moet contacteren voor de herstelling van je cv-ketel.

TIP: wil je zeker zijn van een correcte prijs? Vergelijk dan onderhoudscontracten van 2 à 3 cv-installateurs actief in je buurt. Ontvang gratis offertes en voorstellen via onze offerteservice.

 

onderhoud ketel

Waarom is regelmatig ketel onderhoud noodzakelijk?

Die wettelijke verplichting van een jaarlijks of tweejaarlijks onderhoud van je ketel is natuurlijk geen toeval. Zo’n regelmatige check-up van je verwarmingsketel is noodzakelijk voor:

  • Optimaal rendement: dankzij een regelmatig onderhoud presteert je cv-ketel optimaal en verbruikt hij minder energie. Zo kan je behoorlijk besparen op je verwarmingsfactuur.
  • Langere levensduur: een regelmatig gecontroleerde verwarmingsketel gaat langer mee. Door versleten onderdelen te vervangen, de cv-ketel correct af te stellen, … ben je verzekerd van een langere levensduur van je ketel.
  • Minder kans op storingen: met een regelmatig cv-ketel onderhoud voorkom je abnormale slijtage. Daardoor loop je veel minder risico op een storing of defect en kom je letterlijk en figuurlijk niet in de kou te staan in de winter.
  • Preventie CO-vergiftiging: koolstofmonoxide (CO) is een giftig, kleur- en geurloos gas dat ontstaat door een onvolledige verbranding. De kans op de vorming van CO stijgt als je verwarmingsketel niet goed onderhouden is. Een reden te meer om je ketelonderhoud niet uit het oog te verliezen.
  • Lagere CO2-uitstoot: een cv-ketel met een optimaal rendement stoot ook minder CO2 uit. Zo draag je met een regelmatig onderhoud van je ketel je steentje bij aan het milieu.

 

Werkwijze onderhoud ketel

Een verwarmingsinstallateur heeft ongeveer 1 uur nodig voor het onderhoud van een gasketel. Een mazoutketel onderhoud neemt eerder 1,5u à 2u in beslag. Binnen dat tijdsbestek voert deze expert de volgende taken uit:

  1. Cv-ketel controleren en reinigen

    De technicus controleert en reinigt eerst de cv-ketel zelf, de brander en ook het rookkanaal. Hij checkt daarnaast ook de verluchting van het stooklokaal, de aanvoer van verbrandingslucht en de verbrandingswaarden. Merkt hij abnormale slijtage op bij bepaalde onderdelen van je installatie (bv. dichtingsringen, expansievat, …)? Dan voert hij ook de nodige herstellingswerken uit.

  2. Cv-ketel correct afstellen en metingen uitvoeren

    Na deze controle stelt de technicus je cv-ketel correct af en voert hij nog enkele wettelijk verplichte metingen uit.

  3. Opmaak attest

    Ten slotte maakt de technicus het verbrandings- en reinigingsattest op. Het is aangeraden om minstens de laatste 2 attesten bij te houden. Zo kan je bewijzen dat je in orde bent met alle wettelijke verplichtingen rond het cv-ketel onderhoud.

 

TIP: op zoek naar een erkende technicus actief in je buurt? Je kan gratis offertes aanvragen bij verschillende experten via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

Alternatief: cv-ketel vervangen

Een verwarmingsketel moet hard werken om je woning te verwarmen. Onvermijdelijk nemen het rendement en de efficiëntie van zo’n ketel na verloop van tijd af, zelfs met een regelmatig onderhoud. Dat vertaalt zich in een hogere energiefactuur. Is je cv-ketel ongeveer 15 jaar oud? Dan is het een slimmere keuze om je cv-ketel te vervangen. Maar waaruit kan je allemaal kiezen? Enkele opties op een rij:

 

condensatieketel 1) Condensatieketel

Om aan de huidige eisen rond verwarmingsinstallaties te voldoen, kies je beter voor een condensatieketel dan voor een hoogrendementsketel. Zo’n condensatieketel recupereert de warmte uit de waterdamp van de verbrandingsgassen om zo het water van de centrale verwarming voor te verwarmen. Door die energiezuinige werking kan je maar liefst tot 35% besparen op je energiefactuur. Een condensatieketel kan zowel werken op aardgas als op mazout.

→ Prijs condensatieketel: 2.500 à 5.000 euro, incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

warmtepomp 2) Warmtepomp

Heb je een goed geïsoleerde woning en beschik je over lage temperatuurverwarming (bv. vloerverwarming)? Dan kan je ook kiezen voor een warmtepomp. Dat is een heel energiezuinige én milieuvriendelijke manier van verwarmen. Warmtepompen werken namelijk op elektriciteit en onttrekken gratis warmte aan een bepaalde omgevingsbron (grondwater, de aardbodem of de buitenlucht). Je kan zo’n warmtepomp bovendien combineren met zonnepanelen.

→ Prijs warmtepomp: 7.500 à 25.000 euro, incl. btw en plaatsing.
Ontvang gratis offertes op maat.

 

zonneboiler 3) Zonneboiler

Er bestaat een zonneboilersysteem waarmee je niet alleen je sanitaire water, maar ook het water voor je centrale verwarming kan opwarmen. Naast zonnecollectoren en een voorraadvat is zo’n zonneboilercombi ook uitgerust met een geïntegreerde cv-brander. Ook dit milieuvriendelijke zonneboilersysteem is vooral geschikt in combinatie met lage temperatuurverwarming als vloer- en wandverwarming en lage temperatuur radiatoren. Zo verbruik je het minste energie.

→ Prijs zonneboilercombi: 4.000 à 7.000 euro, incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs