Stralingswarmte is warmte door energiegolven

Warmte-energie in de vorm van straling beweegt altijd van een heet oppervlak naar een koeler oppervlak. Denk aan de Zon. De zon verwarmt de aarde vanop grote afstand enkel en alleen met stralingsenergie. Zelfs voordat de lucht warm is, kan men de warmte van de zon voelen zoals op een heldere winterse ochtend, of op de top van een besneeuwde berg. Stralingswarmte van de zon is onmiddellijk. U ervaart dit als de zon van achter een wolk te voorschijn komt. Dus misschien is het geen verrassing dat vloerverwarming in de vorm van stralingswarmte het meest comfortabel is.

Verwarmingstoestellen met stralingswarmte gebruiken hetzelfde principe als dat van de zon om voorwerpen, oppervlakken, en mensen rechtstreeks te verwarmen in plaats van eerst de lucht op te warmen. Dit voorkomt verspilling van warmte en energie zoals bij convectiewarmte waarbij eerst de lucht opgewarmd wordt zoals bij de traditionele verwarmingssystemen. Door het opwarmen van de lucht ontstaat een convectiestroom waardoor warme lucht naar het plafond van de kamer stijgt. De stijgende warme lucht wordt vervangen door koude lucht en dit zorgt voor een convectiestroom, wat over het algemeen een onaangename koude luchtstroom met zich meebrengt.

Met convectie verwarming, zoals bij traditionele wandgemonteerde radiatoren, zal een groot deel van de warmte verloren gaan doordat de warmte zich bovenaan in de kamer ophoopt. Dit is een echt probleem in kamers met hoge plafonds of hellende daken. De luchttemperatuur kan zelfs zoveel als 3 graden Celsius verhogen voor elke verticale meter in een kamer. En als warme lucht verloren gaat door het openen van ramen of deuren is er meer energie nodig is om inkomende koele lucht op te warmen.

Mensen voelen zich meer comfortabel met vloerverwarming. Het is immers een natuurlijke warmtebron omdat we de warmte-energie direct voelen bij lagere luchttemperaturen Dit is vastgesteld door ervaring, testen, en studies. Dit is overigens opgenomen in de Europese norm voor het ontwerp van verwarmingsinstallaties waarvan de ontwerper de nodige berekeningen maakt om met lagere operatieve temperaturen toch een aangenaam klimaat te kunnen garanderen. Stralingsverwarming reageert direct op de vraag van de gebruiker. Er is geen noodzaak om een kamer te verwarmen. Eenvoudig aanzetten en je voelt meteen de warmte.

Stralingswarmte vermindert warmteverlies en zorgt voor comfort bij lagere kamertemperatuur waardoor het verbruik van grote hoeveelheden energie niet meer nodig is. Stralingswarmte gebruikt 25% minder energie dan een traditioneel systeem als alle besparingen worden opgeteld. Het gehele verwarmingsoppervlak wordt verwarmd tot een constante temperatuur en zendt een natuurlijke infraroodwarmte uit met als gevolg een gelijkmatige temperatuur in heel de kamer. Het systeem is goedkoper dan conventionele verwarming om verschillende redenen zoals: Tot 75% van de gebruikte energie wordt omgezet in warmte, er is geen service of onderhoud nodig, iedere kamer kan afzonderlijk verwarmd worden tot de gewenste temperatuur, en de luchttemperatuur kan ongeveer 3 graden Celsius lager zijn dan bij conventionele systemen zonder aan comfort in te boeten wat aanzienlijke energiebesparingen met zich meebrengt.

Mensen met een allergie geven vaak de voorkeur aan stralingswarmte omdat de verspreiding van stofdeeltjes minimaal is in vergelijking met gedwongen lucht systemen. Hydro (vloeistof gebaseerde) systemen gebruiken weinig elektriciteit, een voordeel voor woningen die niet rechtstreeks aangesloten zijn op het elektriciteitsnet of in gebieden waar elektriciteit heel duur is. Hydro systemen kunnen een breed scala van energiebronnen gebruiken om de vloeistof die door de panelen stroomt op te warmen zoals gas- of olie gestookte ketels, houtgestookte ketels, zonneboilers, of een combinatie van deze.