Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verwarming-info.be Info & advies over de verschillende soorten verwarming.
header image
Verwarming-info.be

Verwarmingsinstallateur

Een deskundige verwarmingsinstallateur is de beste garantie op een energiezuinige, veilige verwarmingsinstallatie met een lange levensduur. Zo’n specialist plaatst je cv-installatie niet alleen correct, maar zorgt ook voor een regelmatig onderhoud en een eventuele herstelling. Maar hoe kies je nu de beste verwarming installateur op jouw maat? En waarom is die juiste vakman zo belangrijk? Je ontdekt het hier!

Ga snel naar:
Wat doet een verwarmingsinstallateur?
Hoe verwarmingsinstallateur kiezen?
Prijs verwarmingsinstallateur
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

Welke verwarmingsinstallateur heb ik nodig?

Een verwarmingsketel installeren mag je zelf doen, maar wil je zeker zijn van een correcte uitvoering van de werken en kwalitatief resultaat? Dan schakel je beter een gespecialiseerde installateur in. De keuring bij de 1e ingebruikname moet zelfs verplicht gebeuren door een erkend technicus. Hetzelfde geldt voor het onderhoud en/of de verwarmingsaudit van je cv-ketel. Maar welke verwarming installateur heb je nu precies nodig? Een kort overzicht:

 • Gasketel = erkende technicus gasvormige brandstof: deze erkende verwarming installateur keurt je gasketel bij de 1e ingebruikname. Hij zorgt ook voor het verplichte onderhoud om de 2 jaar en de verwarmingsaudit om de 5 jaar. Zijn erkenningsnummer van de Vlaamse overheid begint met de letters GV (+ 5 cijfers).
 • Mazoutketel = erkende technicus vloeibare brandstof: deze erkende verwarming installateur keurt je mazoutketel bij de 1e ingebruikname. Hij zorgt ook voor het verplichte jaarlijkse onderhoud en de verwarmingsaudit om de 5 jaar. Zijn erkenningsnummer van de Vlaamse overheid begint met de letters TV (+ 5 cijfers). LET OP: nieuwe mazoutketels zijn alleen nog toegestaan voor bestaande woningen waar een aansluiting op het aardgasnet niet mogelijk is.
 • Biomassaketel = geschoolde vakman: deze verwarming installateur keurt je biomassaketel (pellets, hout(snippers), …) bij de 1e ingebruikname. Hij zorgt ook voor het verplichte jaarlijkse onderhoud. De verwarmingsaudit om de 5 jaar moet gebeuren door een erkende technicus verwarmingsaudit. Zijn erkenningsnummer van de Vlaamse overheid begint met de letters VA+ (+ 5 cijfers).
 • Warmtepomp/zonneboiler = groene energie-installateur: deze verwarming installateur beschikt over een ‘certificaat van bekwaamheid’ (RESCert). Wil je in aanmerking komen voor de premie van netbeheerder Fluvius? Dan ben je verplicht om je warmtepomp of zonneboiler te laten installeren door een verwarmings installateur met zo’n certificaat.

verwarmingsinstallateur

 

Wat doet een verwarmingsinstallateur?

Je kan bij een verwarming installateur terecht als je een verwarmingsinstallatie wil laten plaatsen, onderhouden of herstellen. We zetten deze 3 taken kort op een rij:

 

1. Verwarmingsinstallatie plaatsen

Wil je een cv-installatie plaatsen in je nieuwbouwwoning? Of is je huidige cv-ketel meer dan 15 jaar oud en wil je die laten vervangen door een energiezuinigere condensatieketel, hybride warmtepomp, …? Dan kan je bij een professionele verwarmings installateur terecht.

BELANGRIJK: het is niet verplicht om je verwarmingssysteem te laten plaatsen door een verwarming installateur (met uitzondering van warmtepompen en zonneboilers). Je bent wel verplicht om je verwarmingsinstallatie te laten keuren door zo’n vakman voor de 1e ingebruikname. Toch is het sterk aangeraden om je cv-installatie ook te laten plaatsen door een gespecialiseerde verwarmingsinstallateur. Zo ben je zeker van:

 • Advies op maat over de beste keuze voor jouw woning
 • Correcte plaatsing en afstelling van je cv-installatie
 • Kwalititatieve cv-ketel, warmtepomp of zonneboiler
 • Keuringsrapport en verbrandingsattest (bij cv-ketel op gas, mazout of vaste brandstof)
 • Optimaal rendement en duurzame cv-installatie
 • Recht op premies & financiële voordelen

Prijs nieuwe verwarmingsinstallatie: € 7.500 à 23.000 (incl. btw en plaatsing), afhankelijk van de gekozen brandstof, ketel en verwarmingstoestellen. Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Verwarmingsinstallatie onderhouden

Verwarm je je woning met gas, mazout of vaste brandstof (pellets, hout(snippers), …)? Dan ben je wettelijk verplicht om je verwarmingsketel regelmatig te laten onderhouden bij een vermogen van meer dan 20 kilowatt (de meeste cv-ketels in woningen beschikken over dit vermogen). Bij cv-ketels op mazout en vaste brandstof is een jaarlijks onderhoud verplicht. Bij gasketels gaat het om een verplicht 2-jaarlijks onderhoud. Daarvoor kan je terecht bij een erkende verwarmings installateur.

BELANGRIJK: bij warmtepompen en zonneboilers is zo’n regelmatig onderhoud niet wettelijk verplicht, maar wel sterk aangeraden. Kortom, voor elke cv-installatie is een periodiek onderhoud door een verwarming installateur essentieel. Zo ben je zeker van:

 • Optimaal rendement en lange levensduur van je cv-installatie
 • Minder kans op defecten, storingen en duurdere herstellingen
 • Preventie van CO-vergiftiging door onvolledige verbranding (bij cv-ketels)
 • Wettelijk verplichte reinigings- en verbrandingsattest (bij cv-ketels)
 • Verlaagd btw-tarief van 6% i.p.v. 21% (als je woning ouder is dan 10 jaar)

Prijs onderhoud verwarmingsinstallatie: € 100 à 250 (incl. btw), afhankelijk van het soort verwarmingsinstallatie. Ontvang gratis offertes op maat.

 

3. Verwarmingsinstallatie herstellen

Werk je samen met een gecertificeerde installateur voor je verwarming? Dan beperk je de kans op defecten al tot een minimum. Het kan echter altijd dat je te maken krijgt met een haperende mazoutbrander, een probleem met het koelcircuit van je warmtepomp , een breuk in een waterleiding, … Of misschien ontdekt je verwarmings installateur een tekortkoming tijdens het onderhoud van je cv-installatie. In dat geval kan je cv-installateur in de meeste gevallen je verwarmingsinstallatie herstellen.

BELANGRIJK: centrale verwarming installateurs bieden meestal onderhoudscontracten aan. Dat komt goedkoper uit dan afzonderlijke onderhoudsbeurten. Als je zo’n contract hebt afgesloten, weet je onmiddellijk bij welke verwarming installateur je moet aankloppen als je kampt met een defect. Zo ben je zeker van:

 • Snelle herstelling bij een dringend probleem
 • Kwalitatieve nieuwe onderdelen voor je cv-installatie
 • Helder zicht op de herstellingskosten
 • Verlaagd btw-tarief van 6% i.p.v. 21% (als je woning ouder is dan 10 jaar)

Prijs herstelling verwarmingsinstallatie: € 65 à 140 per uur (incl. btw en excl. verplaatsingskosten en de nodige wisselstukken), afhankelijk van de tarieven van de cv-installateur en het moment van de herstelling (binnen of buiten de kantooruren). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Vergelijken loont: vraag advies aan meerdere verwarmingsinstallateurs

Of het nu gaat om de plaatsing, onderhoud of herstelling van je cv-installatie, je vraagt best advies op maat aan meerdere centrale verwarming installateurs. Is het bij een defect bv. beter om je cv-ketel te vervangen in plaats van te herstellen? Kies je beter voor een nieuwe condensatieketel of voor een hybride cv-ketel? Door voorstellen te vergelijken krijg je een beter zicht op de mogelijkheden en kan je een weloverwogen keuze maken tegen een correcte prijs.

Op zoek naar verwarmingsinstallateurs actief in je buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offertepagina. Start je aanvraag hier. 

 

3 TIPS bij het kiezen van een verwarmingsinstallateur

Hoe kies je nu de meest geschikte verwarmings installateur om jouw cv-installatie te plaatsen, onderhouden of herstellen? We zetten 3 belangrijke tips op een rij:

 

TIP 1: kies voor een verwarming installateur met de juiste specialisatie

Condensatieketels, hybride cv-ketels, warmtepompen, …: er bestaan meer en meer manieren om onze woning te verwarmen. Om zeker te zijn van een cv-installateur met de juiste kwalificaties, kies je dus best voor een vakman die gespecialiseerd is in jouw specifieke cv-installatie. De ideale verwarming installateur voor een biomassaketel is bv. niet noodzakelijk dezelfde als die voor een warmtepomp.

BELANGRIJK: een verwarmingsinstallateur met de juiste expertise werkt ook sneller, is op de hoogte van de laatste technologische innovaties, werkt met kwalitatieve merken, … Vraag gratis offertes aan.

 

TIP 2: vergelijk verschillende offertes van verwarming installateurs

Wil je zeker zijn van een correcte plaatsing, onderhoud of herstelling van je verwarmingsinstallatie tegen de beste prijs? Dan vergelijk je best verschillende offertes van centrale verwarming installateurs. Hoeveel bedragen bv. de kosten voor de nodige onderdelen? Wat is hun uurtarief? Met welke merken van verwarmingsinstallaties werken ze (Vaillant, Bulex, Viessmann, Buderus, …)?

BELANGRIJK: je kiest ook best voor een cv-installateur actief in je buurt. Zo beperk je de aangerekende verplaatsingskosten van je vakman. Vraag gratis offertes aan.

 

TIP 3: laat je grondig informeren en adviseren

De prijzen van centrale verwarming installateurs zijn een belangrijke factor, maar staar je er ook niet blind op. Hou naast de kosten ook rekening ook met de concrete adviezen die verwarmingsinstallateurs je aanreiken. Welke alternatieven voor je oude mazout- of gasketel raden deze specialisten je bv. aan? Is het interessant om te werken met domotica voor een grotere gebruiksvriendelijkheid van je cv-installatie? Moet je rookgasafvoer vervangen worden voor een vlotte afvoer van de verbrandingsgassen? Kan je je cv-ketel combineren met een zonneboiler? Dankzij deskundig advies op maat kan je op lange termijn ook geld uitsparen.

BELANGRIJK: het is essentieel dat het vermogen van je verwarmingsketel is afgestemd op de isolatiewaarde van je woning, de afmetingen van de ruimtes, … Laat het correcte vermogen dus zeker berekenen door verschillende verwarming installateurs. Vraag gratis offertes aan.

 

verwarming installateur

Prijs verwarmingsinstallateur

Hoeveel betaal je gemiddeld voor het werk van een verwarmingsinstallateur? De prijzen van verwarming installateurs hangen vooral af van de aard van de werkzaamheden. Gaat het bv. om de plaatsing van een volledige cv-installatie (ketel, leidingen en verwarmingstoestellen) of om een periodiek onderhoud? Enkele richtprijzen op een rij:

Soort werkzaamhedenPrijs verwarmingsinstallateur
(incl. btw & plaatsing)
Volledige cv-installatie plaatsen€ 7.500 à 23.000
Nieuwe verwarmingsketel plaatsen€ 2.150 à 15.000
Periodiek onderhoud uitvoeren€ 100 à 250
Herstelling uitvoeren€ 65 à 140 per uur
(excl. verplaatsingskosten en nieuwe onderdelen)

TIP: de kosten van een verwarmingsinstallateur hangen uiteraard af van jouw specifieke situatie. Zo is een nieuwe gascondensatieketel flink goedkoper dan een warmtepomp. Daarnaast kunnen ook de arbeids- en materiaalkosten verschillen van installateur tot installateur. Wil je gericht prijzen, maar ook werkwijzen, adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij 2 à 3 verwarming installateurs actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

BELANGRIJK: druk je kosten met premies & financiële voordelen

Werk je samen met een gecertificeerde installateur van verwarmingsinstallaties? Dan kom je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor verschillende premies & financiële voordelen: premie van de netbeheerder voor warmtepompen en zonneboilers, overkoepelende renovatiepremie voor een nieuwe condensatieketel of biomassaketel, gemeentelijke premies, …

Meer weten? Ontdek in dit artikel alles over de premies voor verwarming.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs