Infrarood verwarming: directe warmte zonder verlies

Op zoek naar een veilige, gezonde, zuinige en onderhoudsvriendelijke manier van verwarmen? Dan is infrarood verwarming misschien wel de oplossing. Alles over de mogelijkheden, prijs en eigenschappen lees je hier.

 

infraroodverwarming installerenInfraroodverwarming, hoe werkt dat?

Klassieke verwarmingssystemen zoals kachels en radiators warmen eerst de lucht op. De warmte van de opgewarmde lucht wordt vervolgens overgedragen naar objecten en personen in de buurt. Daarbij gaat een deel van de warmte verloren doordat deze in de muren en het plafond trekt.

Bij infrarood verwarming wordt niet de lucht, maar wel voorwerpen en lichamen in de ruimte opgewarmd. Deze nemen de warmte op en geven deze op hun beurt weer af aan de omgeving. Op die manier gaat er een minimum aan warmte verloren. Zo’n 95% à 100% van de gebruikte energie wordt omgezet in bruikbare warmte. De warmte van infraroodverwarming kan je het best vergelijken met zonnestralen.

Infrarood verwarming is dus veel zuiniger dan klassieke verwarmingssystemen. Personen aanwezig in de kamer voelen onmiddellijk wanneer infraroodverwarming ingeschakeld wordt. Ir verwarming geeft dus sneller het gewenste warmtegevoel, en dat bij een relatief lage luchttemperatuur van ongeveer 16 of 17°C. De luchttemperatuur zal wel geleidelijk aan stijgen doordat voorwerpen de opgenomen warmte langzaam weer afgeven aan de lucht. Daardoor kan men infraroodverwarming sneller uitschakelen terwijl de lucht nog steeds verder opwarmt.

Interesse in infraroodverwarming en benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw project?
✓ Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij erkende installateurs.

 

 

Kies uit verschillende uitvoeringen

Infrarood verwarming werkt zonder kachels of radiators waardoor je heel wat plaats kan besparen in de woning. Hoe krijgt infraroodverwarming dan wel vorm? We geven een overzicht.

 

1. Infrarood panelen

Infrarood panelen zien er eigenlijk uit als flatscreens die aan de muur of het plafond bevestigd kunnen worden. Ze kunnen zelfs ingebouwd worden waardoor ze minimaal opvallen.

De panelen werken elektrisch, maar zijn wel veel efficiënter op vlak van verbruik en warmtegevoel dan elektrische verwarming. Eenmaal ze op temperatuur zijn, hoeven de verwarmingspanelen niet op vol vermogen te blijven werken. Ook bij een lager vermogen stralen ze nog voldoende warmte uit om een comfortabel gevoel te creëren. Je kan ze ook combineren met een thermostaat waardoor je de temperatuur in elke kamer perfect kan regelen.

Infrarood verwarmingspanelen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Ze kunnen zelfs op maat gemaakt worden. Het gewicht van de standaard modellen ligt tussen de 1kg en 15kg. Ook wat betreft de uitvoeringen is de keuze ruim. Infraroodpanelen in metaal, keramiek, glas of zelfs in de vorm van een spiegel… Het is allemaal mogelijk. Heb je het liever wat specialer, dan kan je ook kiezen voor design verwarmingspanelen.

 

Infrarood panelen en je portemonnee:
De prijs is vooral afhankelijk van het vermogen, soort paneel, de grootte en afwerking. Hou ook rekening met het nodige aantal panelen, vooral afhankelijk van het soort ruimte en de grootte van de ruimte die verwarmd moet worden. Zo moet een badkamer warmer zijn dan een slaapkamer. 

Voor 1 infraroodpaneel met een vermogen van 1000 Watt betaal je een gemiddelde prijs van zo’n €500 à €600. Ga ervan uit dat je met zo’n paneel een ruimte van 20 à 25m² kan opwarmen. Designpanelen zijn vanzelfsprekend duurder dan standaard modellen. De prijs kan daarbij als snel oplopen tot meer dan €1000.

Infraroodpanelen laten plaatsen en benieuwd naar een voorstel en prijs op maat? 
✓ Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij professionele installateurs

 

infrarood panelen badkamer

 

 

2. Infrarood vloerverwarming

Anders dan bij de traditionele methoden van vloerverwarming, werkt infrarood vloerverwarming op basis van infraroodstralen. Het gaat daarbij om een droog systeem waarbij infraroodmatten onder de vloer worden geplaatst.

Er zijn zeker een aantal voordelen verbonden aan ir vloerverwarming in vergelijking met andere vloerverwarming. Het werkt bijvoorbeeld efficiënter doordat de matten snel opwarmen en dus meteen warmte kunnen afgeven. Bovendien dringen infraroodstralen dieper in het lichaam waardoor het zorgt voor een aangenamer warmtegevoel. Infrarood vloerverwarming is ook relatief makkelijk te installeren.

 

Infrarood vloerverwarming en je portemonnee:
De kostprijs van vloerverwarming volgens het infraroodsysteem is vooral afhankelijk van de oppervlakte van de vloer. In principe kan je rekenen op een prijs van €50 à €75 per m². Hou er rekening mee dat ook de plaatsing kosten met zich meebrengt die afhankelijk zijn van vakman tot vakman.

Infrarood vloerverwarming laten plaatsen en benieuwd naar een voorstel en prijs op maat? 
✓ Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij professionele installateurs

 

infrarood vloerverwarming plaatsen

 

 

3. Infraroodstralers

Infraroodstralers kennen we vooral van de terrasverwarmers. Ze zijn verkrijgbaar in staande vorm, ook wel infraroodkachels genoemd, of als plafondheater om te monteren aan het plafond.

Er zijn twee soorten infraroodstralers te onderscheiden. Donkere of lange golf stralers, ook wel carbonstralers genoemd, geven geen licht en worden vooral voor binnentoepassingen gebruikt. De heldere of korte golf stralers zijn vooral geschikt voor buiten en geven goudgeel licht. Daarbij kunnen verschillende lampen gebruikt worden:
– Halogeen lampen: gerichte warmtestralen
– Kwartslampen: goedkope variant en windgevoelig
– Golden tube lampen: Dure variant maar efficiënte verwarming

 

Infraroodstralers en je portemonnee:
De prijs is afhankelijk van het vermogen en soort lampen dat gebruikt wordt. Een infraroodstraler van 1500 à 2000 Watt met golden tube lampen kost zo’n €300 à €400. Stralers met kwartslampen zijn over het algemeen goedkoper en heb je al voor een prijs van ongeveer €100.

Infraroodstralers laten plaatsen en benieuwd naar een voorstel en prijs op maat? 
✓ Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij professionele installateurs

 

infraroodstralers installeren

 

 

4. Daar stopt het niet: Andere mogelijkheden

We somden nu de belangrijkste uitvoeringen van infraroodverwarming op, maar daar stopt het niet. Denk maar aan enkele wellness toepassingen zoals een infraroodcabine of een infrarood douche.

Bij een infraroodsauna of -cabine verwarmen de warmtestralen niet de lucht maar wel de objecten en personen in de sauna. Een infraroodsauna wordt daardoor niet heet maar gewoon aangenaam warm. Een perfect alternatief dus voor mensen die de hitte van een Finse sauna niet aankunnen. Infrarooddouches zijn er dan weer voor mensen die tijdens het douchen graag willen genieten van aangename warmte.

 

Infrarood wellnesstoepassingen en je portemonnee:

– Infraroodsauna: Prijs vooral afhankelijk van de grootte, afwerking en extra’s (radio, …)
Infraroodsauna 2 personen: €1000 à €2000
Infraroodsauna 3 personen: €1500 à €3000

– Infrarood douche: 
Standaard half body model: ± €750
Luxueuzer full body model + UV-licht: tot ± €2200

 

infraroodsauna

 

 

Voordelen van infraroodverwarming opgesomd

Nog niet helemaal overtuigd van infraroodverwarming? We sommen de voordelen nog even op:

  • Vraagt vrijwel geen onderhoud.
  • De werking is geluidloos en reukloos.
  • Goed voor de gezondheid want er is geen luchtcirculatie waardoor stof en dergelijke rondvliegen. Bij infraroodverwarming is er ook geen uitdroging van de lucht. Bovendien komen geen schadelijke stoffen vrij.
  • Lage installatiekosten omdat er bijvoorbeeld geen schoorstenen, buizen of ketels moeten geplaatst worden.
  • Snelle installatie is mogelijk omdat het om een simpel systeem gaat.
  • Keuze uit vele uitvoerings- en afwerkingsmogelijkheden.
  • Lager energieverbruik omdat infraroodverwarming gerichte warmte afgeeft aan objecten, niet aan de lucht. Dat creëert ook een aangenamer warmtegevoel dan bij andere verwarmingsmethoden.