Hydro-vloerverwarming installeren is niet makkelijk
Sommige fabrikanten van vloerverwarming kunnen de installatie verzorgen van A tot Z, of u kan zelf aan de slag gaan. Sommige bedrijven kunnen dan iemand langs sturen die alles komt opmeten en die zal uitrekenen wat u nodig hebt. De benodigde onderdelen worden voor u op maat gemaakt en wanneer alles klaar is wordt alles naar u verstuurd. De bijgevoegde blauwdruk laat u toe om alles op een vrij makkelijke manier zelf te installeren.
De installatie is vergelijkbaar met deze van centrale verwarming. Men heeft een boiler, brander, expansievat, ontluchtingsventiel en watertoevoer. De boiler bij een dergelijk systeem moet, net zoals bij alle andere boilers trouwens, goed geisoleerd zijn. Ook de leidingen die het water van de boiler naar de vloer voeren moeten goed geisoleerd worden. Hoe minder warmte verlies hoe minder verwarmingskosten.
Men moet opletten dat de juiste diameter van buizen gebruikt wordt. Een te dikke buis zal teveel warm water aanvoeren waardoor het al snel te warm zal worden in de kamer en een te dunne buis doet natuurlijke het tegenovergestelde. Een specialist ter zake zal perfect kunnen uitrekenen welke buizen uw woning nodig heeft.
Deze berekening hangt van veel factoren af. Welke ondergrond heeft uw vloer? Hebt u een kelder? Hoe goed is uw woning geisoleerd? Deze en nog talloze andere vragen zullen de vakman toelaten om perfect te berekenen wat u nodig hebt.
Elke kamer vertegenwoordigd een zone. Elke zone is tussen de 25 en 40 vierkante meter groot. Grote ruimten worden opgedeeld in meerdere zones. Elke zone maakt connectie met een dikkere hoofdbuis, een beetje hetzelfde systeem als bij centrale verwarming. Langs de hoofdbuis wordt het water doorheen elke kamer die voorzien is van een zone gepompt. Door middel van een regelknop kan men elke zone afzonderlijk aan of uit schakelen.
Hydro-vloerverwarming installeren vraagt planning vooraf
De buizen in een zone worden tussen de 15 en 30 centimeter uit elkaar gelegd in een uitgerokken S-patroon. De afstand tussen de buizen varieerd van fabrikant tot fabrikant. Elke fabrikant zal zijn eigen specifikaties meeleveren zodat u deze kan opvolgen. Kamers hoeven echter niet helemaal volgelegd te worden met buizen. Zo kan men selectief te werk gaan. Men kan vloerverwarming leggen voor het toilet, voor het bad en het badkamermeubel en in de zitruimte.
Andere plaatsen kan men bewust overslaan om energie te besparen. Het is niet nodig om de hal te doen, elke slaapkamer of de volledige leefruimte of keuken. Wat u kiest is uiteraard zeer afhankelijk van het comfort dat u verlangt en in welke mate uw woning geisoleerd is. Het is belangrijk om op voorhand te weten waar men meubels zal plaatsen zoals grote wandkasten, badkuip, ingebouwde kasten in de keuken, enz. Onder deze plaatsen hoeft u uiteraard geen verwarming te voorzien. Maak dus eerst een plattegrond van de woning en duid hier op aan waar de vloerverwarming moet geinstalleerd worden.
Het beton waar de buizen in lopen is tussen de 5 en 7 centimeter dik. Hoe dikker het beton hoe trager het de warmte opneemt, maar ook hoe langer het deze warmte kan vasthouden. Dit is geen gewoon beton. Het beton is speciaal ontwikkeld met het oog op vloerverwarming. Het is zachter en kan als dusdanig niet gebruikt worden om rechtstreeks op te lopen. De vloer moet afgewerkt worden met tegels, parket of laminaat.
Men kan onder het beton ook een laag isolatie aanbrengen. Dit zorgt er voor dat de koude vanuit de grond niet makkelijk het beton kan bereiken. In zeer koude streken mag men geen gewoon water gebruiken om door de vloerverwarming te stuwen. Het zou kunnen dat tijdens langere perioden van strenge vorst en wanneer u bv niet thuis bent gedurende meerdere dagen, het beton zodanig afkoelt dat het water in de buizen bevriest. U kan dan ofwel de verwarming regelmatig laten aanslaan, wat uiteraard een verspilling van energie is aangezien u niet thuis bent, of u kan de buizen vullen met een product dat vergelijkbaar is aan antivries voor in de radiator van uw wagen. Hierdoor zijn de buizen zeer goed beschermd tegen de vorst.
In uitzonderlijke gevallen kan het gebeuren dat er lucht in het buizenstelsel terechtkomt. Indien zich ergens een luchtbel vormt dan kan het gebeuren dat dit de stroming van het water onderbreekt waardoor de boiler oververhit en zichzelf uitschakeld.
Een kleine percentage van de systemen is uitgerust met een hoog debiet pomp. Deze pomp zal aanspringen van zodra de boiler te warm wordt waardoor de snelheid waarmee het water dat door de buizen stroomt drastisch opgevoerd wordt in een poging om de luchtbel verder door de buizen te duwen tot wanneer ze uiteindelijk in de boiler komt en automatisch ontlucht wordt. De hoog debiet pomp schakeld zichtzelf automatisch weer uit wanneer de temperatuur van de boiler weer voldoende gedaald is wat er op wijst dat het water weer normaal door de buizen stroomt.
De buizen voor hydro-vloerverwarming kan men leggen in een uitgerokken s-vorm of in spiraal vorm. Bij elektrische matten is men gebonden aan de layout die in de matten verwerkt zit. Om een mooie gelijkmatige verspreiding van de warmte over de vloer te bekomen mogen de buizen elkaar niet raken. Ook buizen die overlappen of elkaar kruisen moet vermeden worden. Indien men dit niet doet dan kan de tempratuur op die plaatsen te hoog oplopen wat een oncomfortabel gevoel kan geven.