Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verwarming-info.be Info & advies over de verschillende soorten verwarming.
header image
Verwarming-info.be

Convector verwarming

Op zoek naar een manier om je woning snel op te warmen? Dan is convector verwarming de ideale oplossing. Door dit type verwarming geniet je gedurende de koude maanden van een comfortabele warmte. Zo’n convector kan je bovendien perfect integreren in je interieur. Benieuwd naar de toepassingen, de prijs en een mogelijk alternatief? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen convector verwarming
Toepassingen convectie verwarming
Convector verwarming prijzen
Alternatief: radiator verwarming
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wat is convector verwarming?

Convectoren wekken convectiewarmte op. Onderaan de convector loopt een buis met water, omringd door aluminium lamellen die de convectiewarmte opvangen en verspreiden. In tegenstelling tot bij radiatoren komt hier dus veel minder vloeibaar water bij te pas. De warmte is ook minder sterk waarneembaar, waardoor verbrandingsgevaar is uitgesloten. Er bestaan 2 soorten convectoren:

 • Elektrische convector: een elektrische convector kan je overal gebruiken waar je een stopcontact hebt. Als je een mobiel model hebt, kan je het toestel eenvoudig verplaatsen naar de kamer waar je het nodig hebt. Daarnaast bestaan er ook modellen die je aan de muur kan bevestigen.
 • Convector verwarming op gas: deze convector is aangesloten op je centrale verwarmingsketel. Daarvoor heb je toegang nodig tot een gasleiding, waarvoor vaak een convectorput wordt gegraven. Een convectorput vind je doorgaans onder raampartijen zodat de convector niet in het zicht staat.

Wil je graag meer informatie over convector verwarming? Dan kan je steeds advies vragen aan een van onze experts. Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van professionals in jouw buurt!

convector verwarming

 

Voordelen convector verwarming

Is convector verwarming geschikt in jouw situatie? Wij hebben alvast de voordelen op een rijtje gezet. Op die manier kan je een geïnformeerde keuze maken.

 • Snelle opwarming: een reguliere radiator heeft wat tijd nodig om een ruimte op te warmen. Dat is bij een convector niet het geval. Dit soort toestel brengt een kamer snel op een comfortabele temperatuur. Eens je een convector uitzet, is er ook geen sprake van nagloeien.
 • Lager verbruik: in vergelijking met standaard radiatoren kennen convector toestellen een lager verbruik. Dat merk je dan ook aan je energiefactuur. Bovendien brengen convectoren de ruimte sneller op temperatuur en kennen ze geen restwarmte.
 • Integreerbaar in interieur: het is mogelijk om convectoren verwarming in de vloer in te bouwen. Op die manier heb je geen last van grote, onhandige kasten waar je moeilijk omheen kan. Is de vloer geen optie? Dan is een omkasting mogelijk, zodat je dit eenvoudig in je interieur kan verwerken.
 • Comfortabele warmte: convectoren voorzien een gelijkmatige warmteverdeling. Zo geniet je steeds van een comfortabele warmte. Bovendien kennen convectoren ook een lagere aanraaktemperatuur. Daardoor is er minder verbrandingsgevaar en zijn deze toestellen veiliger voor kinderen.

Toepassingen convectie verwarming

Convector verwarming kan je op verschillende manieren gebruiken. Welke is het meest geschikt in jouw situatie? We sommen hieronder de opties op:

 • Vloerconvector: vloerconvectoren zijn ingebouwd en afgewerkt met een beloopbaar rooster. Deze laten verwarmde lucht in de ruimte stromen langs de uitblaasopening bovenaan. Een vloerconvector is ideaal als je je verwarming discreet wil integreren in je interieur.
 • Wandconvector: wandconvectoren zijn elektrische verwarmingstoestellen die voor of tegen een wand zijn gemonteerd. Een andere benaming is vaste convectoren omdat ze vaak een permanente plaats krijgen. Muur- of wandconvectoren zijn te verkrijgen in allerlei afmetingen, types en modellen.
 • Convector verwarming badkamer: een badkamer wordt in de meeste gevallen bijverwarmd. Moderne convector kachels zijn vaak dubbel geïsoleerd, waardoor ze bestand zijn tegen vocht en nagenoeg spatwaterdicht zijn. Ideaal dus voor in de badkamer!

 

Convector verwarming prijzen

De prijs van convector verwarming is afhankelijk van het vermogen van het toestel, de toepassing, het design, … en varieert tussen € 100 – 775 (excl. btw). Hieronder maken we een onderscheid tussen de prijzen van de verschillende toepassingen:

Type convector verwarmingGemiddelde prijs (excl. btw)
Wand€ 375 à 420
Vloer€ 700 à 775
Vrijstaande convector€ 100 à 450

LET OP: deze prijzen zijn slechts een indicatie. Wil je graag een specifiek prijsvoorstel voor convector verwarming? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van installateurs actief in jouw buurt!

 

convector verwarming vloer

 

Alternatief: radiator verwarming

Niet zeker of convector verwarming de juiste keuze is in jouw situatie? Dan is radiator verwarming het overwegen waard. Wij sommen alvast de belangrijkste verschillen op:

 • Energieverbruik: een reguliere radiator verbruikt meer energie dan een convector. Een convector kent ongeveer 10% minder energieverbruik en heeft geen restwarmte. Wil je graag een verschil zien op je energiefactuur? Dan kies je dus beter voor convector verwarming.
 • Warmtebron: bij een radiator loopt het warme water van boven naar beneden door buizen die op hun beurt de ruimte opwarmen. In een convector stroomt het warme water door een buis met lamellen die het contactoppervlak vergroten met de omringende lucht.
 • Opwarmsnelheid: een radiator neemt enige tijd om een ruimte op te warmen, terwijl een convector dat sneller kan. Bovendien kan een convector de warmte ook gelijkmatiger verdelen. Heb je een grote ruimte om op te warmen? Dan is een convector toestel dus een betere keuze.
 • Esthetisch: een convector kan je in de grond plaatsen of in een omkasting stoppen. Een radiator neemt best een groot oppervlak in om de warmte-overdracht zo efficiënt mogelijk te maken. Dat zorgt er wel voor dat dit toestel moeilijker te verwerken is in je interieur.
 • Verbrandingsgevaar: een radiator heeft een hogere aanraaktemperatuur. Daardoor is het verbrandingsgevaar hoger bij een radiator dan bij een convector. Een convector gloeit bovendien ook niet na en is daarom geschikter voor een huis met kinderen.
 • Gezondheid: bij convectiewarmte adem je warme lucht in, die uit een verwarmingselement komt en wellicht stof meebrengt. Daarom is stralingswarmte uit een radiator ietsje beter voor onze gezondheid.

 

Kies ik best een convector of een radiator?

Of je beter een convector of een radiator kiest, hangt af van jouw persoonlijke situatie en wensen. Wil je graag de meest esthetische optie met het laagste verbruik? Dan ga je best voor een convector. Een radiator is met stralingswarmte dan weer ietsje gezonder. Twijfel je wat de beste keuze is? Dan is het verstandig om advies te vragen aan een professional.

Op zoek naar een installateur voor jouw convector verwarming? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van professionals in jouw buurt. Start hier je aanvraag!

 

Enkele veelgestelde vragen

Als je met vragen zit over convector verwarming, kan je steeds terecht bij een van onze experts. Hieronder vind je alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen: • Wat zijn lage temperatuur convectoren?
  Lage temperatuur convectoren verwarmen je woning net als reguliere toestellen. Het enige verschil is dat de temperatuur van het water dat door het toestel stroomt, lager is dan je gewend bent. Door de lagere temperatuur heeft het systeem een groter oppervlak nodig om toch voldoende warmte te kunnen afgeven. Daarom zijn vloerverwarming en wandverwarming hiervoor ideaal, maar ook convectoren kunnen voldoen.


 • Hoe moet ik mijn convector ontluchten?
  Merk je een borrelend geluid op of heb je je convector onlangs laten bijvullen? Dan is het aangeraden om je toestel te ontluchten. Hiervoor zet je de thermostaat zo laag mogelijk en trek je de stekker uit het stopcontact. Daarna kan je ontluchten en vervolgens de stekker opnieuw insteken en de waterdruk controleren.


 • Is convector verwarming zuinig?
  Tegenover andere elektrische verwarming is een convector toestel zuinig. Het heeft een relatief laag energieverbruik in vergelijking met een reguliere radiator. Je verbruikt 10% minder elektriciteit en hebt geen restwarmte met een convector.

 

TIP: laat je convector verwarming installeren door een professional!

Een elektrische convector kan je eenvoudig zelf installeren. Je moet namelijk enkel de stekker in het stopcontact stoppen en de temperatuur regelen. Voor een convector op gas, schakel je wel best een professional in. Hoe ben je dan zeker van de beste garantie op een correcte prijs? Simpel, je vraagt gewoon meerdere offertes aan. Zo maak je een weloverwogen keuze.

Zoek je een installateur om jouw convector toestellen te laten plaatsen? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat ontvangen van professionals actief in jouw buurt via het offerteformulier hieronder:

 

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs