Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verwarming-info.be Info & advies over de verschillende soorten verwarming.
header image
Verwarming-info.be

Verwarming van sanitair water

Het meeste sanitair in de woning heeft warm water nodig. Hieronder vallen de spoelbak in de keuken, de lavabo in de badkamer, de douche, en het bad. Het is ook best mogelijk dat u nog ergens anders een sanitaire installatie heeft die u wenst te voorzien van warm water, zoals bijvoorbeeld een spoelbak in de garage of in het tuinhuis. Er zijn verschillende mogelijkheden om sanitair warm water aan te maken.

De eenvoudigste manier om uw sanitair snel van warm water te voorzien is door gebruik te maken van een kleine elektrische boiler. Deze zijn verkrijgbaar in allerlei afmetingen. U kan onder de spoelbak in de keuken of onder de lavabo in de badkamer een elektrische boiler installeren van 10 tot 15 liter.

Deze boilers warmen het water op tot de gewenste temperatuur en wanneer u sanitair warm water verbruikt dan vullen deze boilers zichzelf weer bij en verwarmen ze het water terug tot de gewenste temperatuur. Het voordeel is dat het warm water vrijwel onmiddellijk beschikbaar is. De boilers van de nieuwste generatie zijn zeer goed geïsoleerd en dus verbruiken ze een minimale hoeveelheid elektriciteit. Het nadeel is dat de voorraad warm water voor sanitair gebruik beperkt is tot de inhoud van de boiler. Wanneer het warm water opgebruikt is moet u een tijd wachten tot wanneer de boiler het water weer voldoende opgewarmd heeft.

Als u een onbeperkte hoeveelheid sanitair warm water wenst in de keuken, dan kan u beter kiezen voor een doorstroom gasboiler. Het nadeel is dat u moet zorgen voor een aansluiting op het gasnetwerk en dat u een afvoer moet voorzien voor de verbrandingsgassen. Oudere boilers werken met een open waakvlam waardoor u een continu gasverbruik heeft. De moderne toestellen werken met een elektronische ontsteking waardoor u geen gas verbruikt wanneer de boiler niet in werking is.

U kan kiezen voor een kleine gasboiler als u alleen maar sanitair warm water nodig heeft in de keuken, maar meestal worden dergelijke boilers ook gekoppeld aan de douche of het bad. De continu aanvoer van sanitair warm water zorgt er voor dat u zonder problemen 3 keer na elkaar een bad kan vullen of 2 uur onder de douche kan blijven staan (als u dit al zou willen uiteraard).

Grote elektrische boilers (150 tot 300 liter) kunnen ook gebruikt worden om uw bad of douche van warm water te voorzien. Deze vereisen een voldoende grote ruimte om ze te kunnen plaatsen en bovendien moet u er voor zorgen dat de vloer het gewicht kan dragen. Een oude zolder is dus niet geschikt om een boiler van 300 liter te plaatsen. Het nadeel is dat het warm water meestal alleen maar gedurende de nacht aangemaakt wordt (nachttarief).

Als men dus tijdens de dag al het warm water heeft opgebruikt, dan moet men wachten tot de volgende dag om weer warm water te hebben. Wanneer men niet over nachttarief beschikt dan moet het water verwarmd worden tegen het veel duurdere dagtarief waardoor dit een dure manier is om warm water aan te maken. Bovendien is de hoeveelheid warm water ook beperkt door de inhoud van de boiler.

Een dergelijke boiler is wel interessant wanneer men deze kan koppelen aan zonnecollectoren of zonnepanelen. Zonnecollectoren zijn panelen die voorzien zijn van talloze kleine buisjes waardoor water stroomt dat vervolgens door de zon opgewarmd gaat worden. Dit warme water stroomt dan terug naar de boiler waardoor het sanitair water opgewarmd wordt. Dit systeem is goedkoper in aankoop dan zonnepanelen, maar vereist wel dat er voldoende direct zonlicht op de collectoren valt om het water op te warmen.

Zonnepanelen zijn veel duurder in aankoop, maar leveren ook op bewolkte dagen een bepaalde hoeveelheid elektriciteit die kan gebruikt worden om het sanitair water op te warmen. Tijdens zonnige dagen is de opbrengst natuurlijk veel hoger. De opgewekte elektriciteit kan omgeleid worden zodat deze uitsluitend gebruikt wordt om het water in de boiler op te warmen.

Als u kiest voor zonnecollectoren of zonnepanelen doet u best eerst een keertje navraag bij het gemeentebestuur van uw woonplaats want het zou best kunnen dat u in aanmerking komt voor een premie.
Water verwarming : geiser of boiler ?

Het verwarmen van water verbruik veel energie. Er bestaan echter doeltreffende systemen waardoor u dit verbruik tot een minimum kan herleiden wat een lagere energiefactuur tot gevolg heeft, en wat uiteraard ook minder belastend is voor het milieu. De keuze van het toestel zal bepalend zijn voor uw comfort en gebruiksgemak.

Het meest gebruikte systeem is de elektrische boiler. Meestal is dit een kleine boiler met een capaciteit van 10 tot 15 liter die kort bij het aftappunt voor warm water geplaatst is, zoals onder de gootsteen. Een tweede soort zijn de grote boilers van 100 tot 300 liter die in de warm water levering op alle aftappunten doorheen de woning kan voorzien, met inbegrip van douche en bad.

De eenvoudige installatie van de kleinere modellen zorgt ervoor dat deze zeer populair zijn bij de doe-het-zelver. Er moeten namelijk geen leidingen voor gas aangelegd worden zoals dit nodig is bij een gasgeiser. De grotere modellen kunnen voor meer problemen zorgen. Men moet enige kennis hebben van het aansluiten van elektriciteit en de plaatsing kan men vrijwel onmogelijk alleen doen omwille van het hoge gewicht van een dergelijke boiler.

Wanneer deze boiler op een bovenverdieping geplaatst wordt moet u er zich van vergewissen dat de vloer het gewicht van het water + de boiler kan dragen. Bij een grote boiler van 300 liter loopt het totaalgewicht al snel op tot ruim 360 kilogram of meer. Bedenk ook dat wanneer u al het warm water verbruikt heeft, u zal moeten wachten tot wanneer het water weer voldoende opgewarmd is. Bij een boiler die werkt op nachttarief is dit pas de volgende dag.

Elektrische boilers gaan zeer gulzig om met elektriciteit. Wanneer u niet beschikt over een elektriciteitsmeter met nachttarief dan zullen de kosten voor de verwarming van het water al snel hoog oplopen. Van zodra er voldoende groene stroom (met windturbines of waterkracht) kan opgewekt worden is een elektrische boiler wel weer aan te raden omdat de impact op het milieu dan veel minder zal zijn in tegenstelling tot warm water productie met gas of stookolie.

Een gasgeiser daarentegen heeft een veel hoger rendement. Ruim 90% van de opgewekte energie wordt ook daadwerkelijk omgezet in warmte die door het water zal opgenomen worden. Een geiser is een doorstroomapparaat. Dit wil zeggen dat de voorraad warm water onbeperkt is aangezien het water pas opgewarmd zal worden wanneer u de warmwaterkraan openzet.

Een nadeel is echter dat het debiet (de hoeveelheid warm water dat uit de kraan komt per minuut) bij de meeste toestellen laag is. Het is echter wel voldoende om een douche te nemen, maar een bad vullen zal langer duren. De grotere gasgeisers hebben een groter debiet waardoor dit probleem verholpen wordt. U kan eventueel ook kiezen voor een gasboiler. Deze hebben een veel grotere inhoud en het debiet is veel hoger dan bij een gasgeiser. Deze nemen wel meer plaats in en de installatie vereist de tussenkomst van een erkend installateur.

Een zonneboiler is het minst belastend voor het milieu aangezien er geen brandstof moet verbruikt worden om het water op te warmen. De installatie bestaat uit de boiler en uit zonnecollectoren die op het dak geplaatst worden. De collectoren warmen op door de zonnestralen en ze geven deze warmte door aan het water in de boiler.

Het is nog wel steeds nodig om het water bij te verwarmen aangezien de temperatuur in de collectoren meestal niet hoog genoeg is. Deze bijverwarming gebeurt dan elektrisch. Toch is een dergelijke boiler in staat om de energiekosten voor de opwarming van het water met 30 tot 40% terug te dringen. Dit is een aanzienlijke besparing.

De aankoop en plaatsing van een dergelijk systeem is wel duurder dan bij een gewone boiler of geiser, maar deze meerkost zal men snel terugverdienen. Het zelfs mogelijk om in de winter voldoende warmte op te wekken om het water te verwarmen.

 

Offertes voor een boiler ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs