Een schoorsteenkap zorgt dat de schoorsteen droog blijft

Elke schoorsteen moet bovenaan voorzien zijn van een regenkap. Deze moet goed vastgemaakt worden zodat ze er door de wind niet kan afgeblazen worden. Deze kap beschermd de schoorsteen niet alleen tegen de regen, maar ook vogels kunnen hierdoor niet meer in de schoorsteen terechtkomen. Het gebeurd wel eens dat bepaalde vogelsoorten een nest maken in of op een schoorsteen. Ook kan het gebeuren dat men vogels in de woonkamer aantreft die per ongeluk in de schoorsteen zijn terechtgekomen. Een regenkap maakt hier komaf mee.

Er is een grote keuze uit verschillende standaardmaten en modellen. Meestal vind u wel een exemplaar dat geschikt is voor uw schoorsteen. Indien nodig kan u steeds een regenkap laten maken die op uw schoorsteen past. De meeste regenkappen zijn vervaardigd uit inox of roestvrij staal. Deze hebben een zeer lange levensduur. Een regenkap beschermd het dak en omliggende gebouwen tegen gloeiend hete asdeeltjes die uit de schoorsteen kunnen ontsnappen en ze zal er voor zorgen dat deze asdeeltjes niet te ver weg kunnen vliegen. Gloeiend hete asdeeltjes die terechtkomen op geparkeerde wagens of brandbare materialen kunnen redelijk veel schade aanrichten. In extreme gevallen kunnen ze brand veroorzaken wanneer ze terechtkomen op omliggende daken.

Uiteraard zal een regenkap in eerste instantie dat doen wat haar naam doet vermoeden, namelijk de schoorsteen beschermen tegen de regen. Water kan veel schade aan de schoorsteen toebrengen. Indien uw schoorsteen bestaat uit steen dan zal deze na verloop van tijd verzadigd geraken van het opgenomen water. Hierdoor zal vervolgens het voegcement loslaten waardoor de schoorsteen zeer onstabiel wordt met alle rampzalige gevolgen vandien. Bij een sterke wind kan het verzwakte deel van de schoorsteen afbreken en veel schade aanrichten aan het dak, of nog erger, lichamelijk letsel aan toevallige voorbijgangers.

Hou bij het kopen van een regenkap rekening met het feit dat regen zelden recht omlaag valt. De regenkap moet dus groter zijn dan de schoorsteen om er voor te zorgen dat wanneer de regen schuin valt er toch geen water in de schoorsteen kan komen.