Een schoorsteen moet jaarlijks gereinigd worden

Men kan zelf proberen de schoorsteen te reinigen, maar dit is niet aan te bevelen. Onontbeerlijk om de schoorsteen te reinigen is een goede stofzuiger. LET OP! Gebruik hiervoor niet uw gewone stofzuiger waarmee u de woonkamer stofzuigt. U hebt een speciale stofzuiger nodig die geschikt is om dit werk te doen. Deze stofzuigers kosten vrij veel en niet elke doe het zelver zal een dergelijk toestel willen of kunnen kopen.

Het is beter om de schoorsteen te laten reinigen door een professionele schoorsteenveger. U krijgt na afloop trouwens een attest dat u moet kunnen voorleggen aan de brandverzekering in geval van een schoorsteenbrand. Als u zelf uw schoorsteen reinigt het u zo geen attest.

Let op! Het beroep van schoorsteenveger is geregistreerd en niet iedereen mag zich zomaar deze titel geven. Indien Bob naast de deur uw schoorsteen komt reinigen omdat hij toevallig een borstel heeft dan wil dit niet zeggen dat de reiniging gebeurd is zoals het moet. De meeste brandverzekeringen vragen u om een attest voor te leggen van een erkend schoorsteenveger. Indien u zelf nog uw schoorsteen moet bouwen, zorg er dan voor dat u onderaan een deurtje voorziet waarlangs men het vrijgekomen roet kan verwijderen uit de schoorsteen.