Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verwarming-info.be Info & advies over de verschillende soorten verwarming.
header image
Verwarming-info.be

Verwarmingsketel vervangen

Is je huidige cv-ketel intussen al meer dan 15 jaar oud? Of plan je een ingrijpende energetische renovatie van je woning? Dan is het tijd om je verwarmingsketel te vervangen. Maar uit welke opties kan je kiezen en welke ketel is voor jou het meest aangewezen? En hoe zit het met de prijzen en de mogelijke premies om de kosten te drukken? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe je verwarmingsketel vervangen?
Verwarmingsketel vervangen prijs
Belangrijke aandachtspunten
Welke premies & financiële voordelen?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom is je oude cv-ketel vervangen een goed idee?

Na 15 jaar daalt onvermijdelijk het rendement van een cv-ketel, afhankelijk van de kwaliteit, de plaatsing en het geleverde onderhoud. Na deze periode is het sowieso interessant om na te denken over het vervangen van je verwarmingsketel. Zo ben je namelijk 100% zeker van…

 • Lagere energiefactuur: laat je een nieuwe ketel plaatsen? Dan geniet je gegarandeerd van een energiezuinige werking. Zo verwarm je je woning efficiënter en daalt je energiefactuur flink. Zeker nu de energieprijzen de pan uit swingen.
 • Ketel op maat van je situatie: ga je voor een gewone vervanging van je huidige ketel met een kleine renovatie of plan je een volledige energetische renovatie van je woning? Wil je volledig elektrisch verwarmen met een warmtepomp of niet? Voor elke situatie bestaat er een cv-ketel op maat.
 • Geen defecten of storingen: samen met de leeftijd van je ketel stijgt ook het risico op storingen en defecten. Wil je niet in de kou komen te zitten in de winter? Door je verwarmingsketel te vervangen ben je zeker van een optimale werking zonder mogelijke technische problemen.
 • Toekomstgerichte investering: ga je voor een kleine of een ingrijpende energetische renovatie? Dan is het vervangen van je verwarmingsketel hét moment om minder of geen fossiele brandstoffen meer te gebruiken, bv. met een hybride of volledig elektrische warmtepomp, een pelletketel, …
 • Premies & financiële voordelen: dankzij de energiezuinige werking van een nieuwe ketel verdien je je investering op termijn terug. Bovendien kan je de kosten ook nog eens drukken met verschillende premies en financiële voordelen.

Hoe kies ik de juiste cv-ketel? Een erkende cv-installateur geeft je advies op maat van jouw situatie. Wil je een goed zicht op de verschillende mogelijkheden? Vraag dan meerdere voorstellen aan bij cv-installateurs actief in je buurt. Start je aanvraag hier!

 

Hoe je verwarmingsketel vervangen?

Wil je je oude mazout- of gasketel vervangen? Dan heb je verschillende opties, afhankelijk van jouw woonsituatie, je budget en je persoonlijke voorkeuren. Een kort overzicht van de mogelijkheden:

 

OPTIE 1: condensatieketel

verwarmingsketel vervangen

Wil je zo praktisch en budgetvriendelijk mogelijk je verwarmingsketel vervangen? Dan is een nieuwe condensatieketel op gas of mazout de beste optie. Zo’n cv-ketel recupereert de warmte van de rookgassen om je cv-water voor te verwarmen. Bovendien moet je je leidingen en je radiatoren niet vervangen. Zo spaar je veel arbeidskosten uit.

LET OP: je mag geen condenserende mazoutketel meer plaatsen in een bestaande woning als een aansluiting op aardgas mogelijk is. Voor nieuwbouwwoningen is het helemaal verboden.

Een goede keuze als… je geen grote energetische renovatie plant, als je woning niet optimaal geïsoleerd is, als je een cv-installatie nodig hebt die je woning snel opwarmt, …
Prijs condensatieketel: € 2.500 à 8.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis voorstellen op maat. 

 

 

OPTIE 2: hybride cv-ketel

cv ketel hybride

Met een condensatieketel bespaar je al 10 à 15% op je energiekosten. Wil je nog energiezuiniger en milieuvriendelijker verwarmen? Dan is een hybride cv-ketel ideaal. Met deze combinatie van een lucht-water warmtepomp en een condensatieketel kan je tot wel 40% op je energiefactuur besparen. Zo’n slimme ketel kiest altijd de energiebron die het voordeligst is: elektriciteit (warmtepomp) of gas/mazout (condensatieketel). Ook bij deze verwarmingsketel kan je je leidingen en radiatoren trouwens gewoon behouden.

Een goede keuze als… je breekwerken wil vermijden tijdens de plaatsing,  als je woning niet optimaal geïsoleerd is, als je minder afhankelijk wil zijn van fossiele brandstoffen en hun wisselende prijzen, …
Prijs hybride cv-ketel: € 5.000 à 12.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis voorstellen op maat.

 

 

OPTIE 3: warmtepomp

warmtepomp renovatie

Wil je een zo toekomstbestendig mogelijke investering doen en helemaal geen fossiele brandstoffen meer verbruiken? Dan is je verwarmingsketel vervangen door een warmtepomp een uitstekende keuze. Zo’n systeem onttrekt tot 80% van zijn geproduceerde warmte uit een omgevingsbron (lucht of aardwarmte). De overige 20% komt uit elektriciteit. Zo dalen je stookkosten met wel 50%. Let wel: een warmtepomp plaatsen kan enkel bij een ingrijpende energetische renovatie van je bestaande woning.

Een goede keuze als… je beschikt over een goed geïsoleerde woning, als je lage temperatuurverwarming hebt (bv. vloerverwarming), als je zonnepanelen hebt om te besparen op je stroomverbruik, …
Prijs warmtepomp: € 7.500 à 15.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis voorstellen op maat.

 

 

OPTIE 4: biomassaketel

pelletketel

Naast een condensatieketel op gas of mazout kan je ook kiezen voor een vaste, hernieuwbare brandstof als pellets, hout(snippers), … Je chauffageketel vervangen door bv. een pelletketel kan zowel bij een kleine als een ingrijpende energetische renovatie. De prijzen voor pellets en hout liggen momenteel ook een pak lager dan voor gas of mazout. Hou er wel rekening mee dat de aankoopprijs van zo’n biomassaketel aanzienlijk is en je voldoende opslagruimte nodig hebt.

Een goede keuze als… je niet wil afhangen van fossiele brandstoffen en hun wisselende prijzen, als je voldoende plaats hebt voor de opslag van de pellets  of hout, …
Prijs biomassaketel: € 10.000 à 20.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis voorstellen op maat.

 

 

OPTIE 5: zonneboilercombi

zonneboiler voorbeeld

Naast een warmtepomp kan je met een zonneboiler ook kiezen voor een andere duurzame warmteopwekker. Met een zonneboilercombi verwarm je namelijk niet enkel je sanitair water, maar ook je woning. Is er te weinig zon om het water in het voorraadvat te verwarmen? Dan springt de geïntegreerde cv-brander bij om je cv-water en sanitair water op de gewenste temperatuur te brengen. Let op: net als bij een warmtepomp vergt de installatie van zo’n zonneboilercombi een ingrijpende energetische renovatie van je woning.

Een goede keuze als… je beschikt over een goed geïsoleerde woning, als je lage temperatuurverwarming hebt (bv. vloerverwarming), als je volledig onafhankelijk wil zijn van fossiele brandstoffen, …
Prijs zonneboilercombi
: € 4.000 à 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis voorstellen op maat.

 

Welke nieuwe ketel laat ik het best plaatsen?

Dat hangt volledig af van je budget, je woonsituatie, … Hou je het liever zo goedkoop mogelijk? Dan kan je bv. je mazoutketel vervangen door een gasketel. Plan je een energetische renovatie van je woning? Dan zijn een (hybride) warmtepomp of een zonneboilercombi ook interessante opties. Om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden en hun prijzen leg je best meerdere voorstellen van cv-installateurs naast elkaar. Zo maak je een goede keuze tegen een correcte prijs.

Gratis en vrijblijvend voorstellen aanvragen? Je kan direct in contact komen met meerdere verwarmingsinstallateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Verwarmingsketel vervangen prijs

De prijs voor het vervangen van een verwarmingsketel hangt vooral af van het type ketel dat je kiest. Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van 2.500 à 20.000 euro, excl. btw en incl. plaatsing. Een kort overzicht van de mogelijkheden en de daarbij horende kosten:

Type verwarmingsketelGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)Prijs verbruik
Condensatieketel€ 2.500 à 8.000Goed
Hybride cv-ketel€ 5.000 à 12.000Zeer goed
Warmtepomp € 7.500 à 15.000Uitmuntend
Biomassaketel € 10.000 à 20.000Zeer goed
Zonneboilercombi€ 4.000 à 7.000Uitmuntend

LET OP: de kosten voor het vervangen van een verwarmingsketel kunnen sterk verschillen per project. Ben je benieuwd naar een prijs op maat van jouw situatie? Dan vraag je best meerdere prijsvoorstellen aan bij cv-installateurs actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier!

 

verwarmingsketel vervangen prijs

 

Belangrijke aandachtspunten

Wil je je huidige mazout- of gasketel vervangen? Voor zo’n grote investering ga je best niet over één nacht ijs. Samen met je verwarmingsinstallateur bespreek je best de volgende aandachtspunten:

 • Onderhoud van je nieuwe verwarmingsketel: een regelmatig onderhoud van je cv-ketel is belangrijk voor een optimale werking, een lange levensduur, … Maar de wettelijke verplichtingen variëren per type ketel. Zo is het onderhoud van een mazout- of pelletketel jaarlijks verplicht. Bij een gasketel gaat het om een verplicht onderhoud om de 2 jaar. Bij duurzame warmteopwekkers als warmtepompen en zonneboilers is er zelfs geen wettelijke verplichting, maar een onderhoud om de 2 jaar is wel sterk aanbevolen.
 • Kleine of ingrijpende renovatie: wil je je ketel vervangen? De beste keuze voor jouw situatie hangt sterk af van je renovatieplannen. Heb je enkel een vervanging van je ketel voor ogen met behoud van je leidingen en radiatoren? Dan zijn een condensatieketel of een hybride cv-ketel de beste opties. Bij een grote energetische renovatie heb je meer keuze en kan je ook  gaan voor een warmtepomp of zonneboilercombi.
 • Vermogen van je verwarmingsketel: ongeacht het type ketel is het essentieel om het vermogen goed af te stemmen op de isolatiewaarde van je woning, de afmetingen van de ruimtes, de grootte van je huishouden, … Zo vermijd je extra energiekosten (bij een te klein vermogen) of een te hoge aankoopprijs (bij een te groot vermogen). Een cv-installateur berekent voor jou altijd het meest aangewezen vermogen van je cv-ketel.
 • Juiste cv-installateur: laat altijd je verwarmingsketel vervangen door een erkende cv-installateur met de juiste specialisaties. Bij elk type warmtepomp of zonneboiler moet het bv. gaan om een groene energie-installateur (met het RESCert-certificaat). Anders kom je niet in aanmerking voor de mogelijke premies. Je vergelijkt best ook grondig de adviezen, materiaal- en arbeidskosten, … van meerdere specialisten.
 • Energieprijzen: momenteel liggen de gasprijzen erg hoog. Dergelijke prijsschommelingen kunnen ook een factor zijn bij de keuze voor een nieuwe ketel. Zo liggen de kosten voor pellets en hout lager en ook met een warmtepomp of zonneboilercombi heb je geen fossiele brandstoffen met wisselende prijzen meer nodig.

Advies op maat nodig? Een gespecialiseerde cv-installateur houdt rekening met al deze aandachtspunten en stemt die grondig af op jouw budget, woonsituatie, persoonlijke voorkeuren, … Zo ben je zeker van de juiste keuze op maat van jouw situatie. Vraag gratis voorstellen aan bij meerdere cv-installateurs bij jou in de buurt.

 

Welke premies & financiële voordelen?

Het vervangen van je verwarmingsketel is een grote investering. Gelukkig kan je de kosten behoorlijk inperken met verschillende verwarmingsketel premies. Een kort overzicht van deze mogelijke financiële voordelen:

 • Mijn VerbouwPremie: kies je voor een duurzame warmteopwekker als een warmtepomp of een zonneboilercombi? Of behoor je tot de laagste inkomencategorie en laat je een nieuwe gasketel plaatsen? Dan kom je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie. Je cv-installateur geeft je graag meer uitleg over de bedragen, de aanvraag, …
 • Totaalrenovatiebonus of EPC-labelpremie: laat je minstens 3 energiebesparende maatregelen uitvoeren binnen de 5 jaar? Dan heb je ook recht op de Totaalrenovatiebonus. Let op: de einddatum van je 1e investering moet wel liggen tussen 2017 en 2020. Ligt die datum in of na 2021? Of begin je nu pas met je energetische renovatie? Dan moet je kiezen voor de EPC-labelpremie van Fluvius.
 • Verlaagd btw-tarief: tot 31 december 2024 kan je voor woningen jonger dan 10 jaar genieten van het verlaagd btw-tarief op warmtepompen. Dan betaal je slechts 6% btw op alle materiaal- en arbeidskosten. Zo spaar je makkelijk enkele honderden euro’s uit op je eindfactuur. De belangrijkste voorwaarde? Dat je samenwerkt met een erkend installateur.

BELANGRIJK: een cv-installateur geeft je niet alleen advies over je nieuwe ketel zelf, maar ook over deze premies. Bovendien bezorgt hij je alle nodige documenten voor een correcte en vlotte aanvraag. Ontvang gratis advies op maat bij meerdere erkende vakmannen via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs