Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verwarming-info.be Info & advies over de verschillende soorten verwarming.
header image
Verwarming-info.be

Elektrische vloerverwarming: systemen en prijs per m2

Wil je vloerverwarming aanleggen, dan is elektrische vloerverwarming een van de mogelijkheden. In dit artikel overlopen we de voor- en nadelen, de mogelijke systemen en de prijs voor het plaatsen van vloerverwarming op elektriciteit.

 

Voor- en nadelen

Het grote voordeel van elektrische vloerverwarming is dat de plaatsing doorgaans vrij eenvoudig kan verlopen. Aangezien het systeem vaak als bijverwarming wordt gebruikt, hoeft het bijvoorbeeld niet aangesloten te worden op een centrale verwarmingsketel. Dit zal een gunstige invloed hebben op de plaatsingskosten. Daarnaast liggen de verwarmingselementen bij de meeste systemen van elektrische vloerverwarming redelijk dicht bij het vloeroppervlak. Dit betekent dat de warmte snel overgedragen kan worden.

De ligging van de verwarmingselementen dicht tegen het vloeroppervlak kan echter ook een nadeel zijn; de warmteafgifte gebeurt weliswaar snel, maar minder geleidelijk. Hierdoor kan je de temperatuur minder goed onder controle houden. Ook het redelijk hoge verbruik van elektrische vloerverwarming maakt dit systeem minder aantrekkelijk.

 

Verschillende systemen van elektrische vloerverwarming

elektrische vloerverwarming kabels 1. Elektrische kabels

Bij dit systeem komen er elektrische verwarmingskabels in de vloer te liggen. Bij renovaties worden ze dan in gefreesde sleuven geplaatst, bij nieuwe vloeren kunnen ze eenvoudigweg in de chape gelegd worden.

Dit systeem is door zijn flexibiliteit erg interessant. De kabels kunnen namelijk zowel diep als ondiep gelegd worden. De opwarming zal bij diepe plaatsing iets trager verlopen, maar de warmte wordt dan wel langer vastgehouden.

 

elektrische matten vloerverwarming 2. Elektrische vloerverwarming met matten

Het grote voordeel aan het plaatsen van elektrische vloerverwarming met matten is dat de matten op een bestaande vloer kunnen geplaatst worden. Bovenop de elektrische verwarmingsmatten kan men bijvoorbeeld tegels gebruiken als afwerking van de vloer.

Aangezien de matten net onder het vloeroppervlak liggen, zal de warmte snel afgegeven worden. Dit systeem wordt vooral gebruikt als bijverwarming of voor de verwarming van kleinere ruimtes.

 

elektrische vloerverwarming folie 3. Folie

Elektrische vloerverwarming aanleggen kan ook met een kunststof folie. In deze folie zitten de verwarmingsbanen verwerkt. De folie is erg dun, waardoor de vloeropbouw beperkt kan gehouden worden.

Elektrische vloerverwarmingsfolie wordt voornamelijk toegepast bij parket- en laminaatvloeren. De plaatsing kan erg snel gebeuren, maar vereist wel wat technische kennis. Men moet er bijvoorbeeld goed op letten dat de folie niet doorboord raakt.

 

Elektrische vloerverwarming prijs

De kosten voor het plaatsen van elektrische vloerverwarming zijn afhankelijk van verschillende factoren. Onder meer het gekozen systeem, de totale oppervlakte en de moeilijkheidsgraad van de werken (eventueel breekwerk) zullen de prijs per m2 bepalen. Ook de toepassing (hoofd- of bijverwarming) en de vloerafwerking zijn belangrijke prijsbepalers.

Voor de materialen alleen kan je je verwachten aan een prijs van 45 à 60 euro per m2. Hou er rekening mee dat de plaatsing door een professionele installateur extra kosten met zich meebrengt en dat sommige bedrijven minimumtarieven hanteren voor kleine oppervlaktes.

Wil je elektrische vloerverwarming aanleggen en hiervoor een vakman inschakelen? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij experts in verwarmingsinstallaties.
Klik hier voor meer informatie.

elektrische vloerverwarming leggen

 

Aandachtspunten bij de installatie

  • Het aanleggen van vloerverwarming op elektriciteit vereist uiteraard voorzichtigheid en technische kennis. Voor alle zekerheid moet men een ohm-meter (om weerstand te meten) bij de hand hebben. Door te controleren op weerstand kan je nagaan of het verwarmingssysteem werkt. Na de installatie moet dit nogmaals gebeuren en als laatste net voordat het beton gegoten wordt. De ohm-meter zal aangeven wanneer een bepaald deel van de installatie geen stroom doorlaat, en bijgevolg niet zal werken.

 

  • Elektrische vloerverwarming is voornamelijk geschikt als bijverwarming en voor ruimtes die niet de hele tijd verwarmd moeten worden, zoals de badkamer of een hobbykamer. Aangezien dit verwarmingssysteem een ruimte snel kan opwarmen, is dit een geschikt systeem voor kamers in de woning waar je niet vaak komt. Wegens de redelijk hoge verbruikskosten is het systeem minder aangeraden als hoofdverwarming en voor ruimtes die vaak gebruikt worden, zoals de woonkamer of de keuken.

 

  • Niet alle vloeren zijn even geschikt voor het plaatsen van elektrische vloerverwarming. Je vraagt best advies aan een installateur om te weten te komen of jouw vloer geschikt is voor het plaatsen van vloerverwarming op elektriciteit.

 

Wil je elektrische vloerverwarming kopen en laten aanleggen door een vakman? Via de offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen aanvragen bij professionele installateurs van verwarmingstoestellen. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken.

 

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs