Accumulatieverwarming: Verwarmen met accumulatoren
Accumulatieverwarming is een vorm van elektrische verwarming die werkt op basis van accumulatoren. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van het goedkopere nachttarief om elektriciteit om te zetten in warmte. Alles over de eigenschappen, werking en prijzen van accumulatieverwarming ontdek je in dit artikel.
Ga snel naar: Wat zijn accumulatoren? – Dynamische vs. Statische accumulatieverwarming – Tips – Alternatieven – Keramische verwarming
Wat zijn accumulatoren?
Elektrische verwarming volgens accumulatie werkt o.b.v. accumulatoren. Accumulatoren zijn een soort van opslagmedium. Ze maken gebruik van het goedkope nachttarief om elektriciteit om te zetten in warmte.
Een accumulator heeft een stenen kern waarin zich een weerstand bevindt. Wanneer de elektriciteit erdoor wordt geleid, warmt de weerstand op. De geproduceerde warmte wordt vervolgens vastgehouden door de stenen. De warmte die gedurende de nacht opgewekt wordt, wordt dus vastgehouden en gedurende de dag weer afgegeven.
Dynamische vs. Statische accumulatieverwarming
In principe bestaan er 2 soorten accumulatie verwarming, dynamische en statische accumulatiekachels. Het grootste verschil zit hem in de manier waarop de kachels hun warmte afgeven en het vermogen.
1. Dynamische accumulatieverwarming
Een dynamische accumulatiekachel maakt gebruik van een ventilator om de koude lucht aan te trekken. De kachelkern blaast de verwarmde lucht op zijn beurt weer naar buiten. Dynamische accumulatieverwarming is voorzien van een thermostaat, waardoor een nauwkeurige temperatuurregeling mogelijk is. Dankzij de ventilator is er een snelle warmteafgifte. Vandaar dat dit type accumulatiekachels vaak wordt toegepast in kantoren of woonkamers.
Gemiddelde prijs dynamische accumulatieverwarming: ± €800 (2000 Watt)
» Vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij erkende vakmannen kan via de offertepagina.
2. Statische accumulatieverwarming
Statische accumulatiekachels worden gekenmerkt door een geleidelijke warmteafgifte. De temperatuurregeling gebeurt ook minder nauwkeurig dan bij de dynamische variant. Verder is het vermogen van statische accumulatieverwarming eerder beperkt, 1700 Watt – 3000 Watt. Deze redenen maken dat dit soort elektrische verwarming vooral gebruikt wordt in ruimtes zoals de hal of slaapkamer.
De warmteafgifte gebeurt via natuurlijke convectie. Daarbij kan de hoeveelheid warmte die wordt afgegeven geregeld worden door een klep verder open of toe te doen. Ook de warmte die je ’s nachts wil opslaan kan geregeld worden via een knop.
Gemiddelde prijs statische accumulatieverwarming: ± €600 (1700 Watt)
» Vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij erkende vakmannen kan via de offertepagina.
Accumulatieverwarming kopen: tips
1. Let op met kinderen: Sommige elektrische kachels kunnen heel warm worden. Meestal zie je bij een accumulatiekachel geen gloeiend hete delen zoals bij kachels op fossiele brandstoffen, waardoor kinderen dikwijls niet weten dat de kachel aanstaat. Let vooral op met accumulatoren zonder ventilator. Deze worden zo mogelijk nog veel warmer aan de buitenzijde dan de modellen met ventilator.
2. Kies voor een model met een ingebouwde schakelaar: Deze schakelaar zorgt ervoor dat de kachel zichzelf uitschakelt indien deze omver valt. Dat vermindert het risico op brand. Ook een thermische beveiliging, die de kachel uitschakelt bij oververhitting, is noodzakelijk.
3. Ga na of elektrische verwarming met accumulatie de gepaste manier van verwarmen is: Indien je meerdere elektrische kachels wil gebruiken of indien de woning niet goed geïsoleerd is, kan dit een dure manier van verwarmen zijn.
4. Controleer op voorhand of de elektrische leidingen in de woning voldoende geschikt zijn: Het is gevaarlijk om meerdere toestellen met een hoog elektriciteitsverbruik aan te sluiten op verouderde of niet voldoende zware elektrische bedrading. In het slechtste geval kan er brand ontstaan in leidingen in de muren of tussen valse plafonds. Deze brandjes kunnen soms uren onopgemerkt blijven tot wanneer ze een zuurstofbron vinden waardoor ze zich snel kunnen ontwikkelen.
» TIP: Laat jouw elektrische installatie controleren alvorens accumulatieverwarming te installeren. Het is aangeraden daarvoor een professional in te schakelen. Elektriciteitswerken kunnen gevaarlijk zijn indien je er geen ervaring mee heeft. Uitgebreide info over elektriciteitswerken en de mogelijkheid om offertes aan te vragen vind je op https://www.elektricien.vlaanderen/.
5. Plaats de elektrische kachel op de best mogelijke plaats: Plaats de accumulatiekachel niet te kort bij brandbare materialen zoals zetels of gordijnen. Zorg er ook voor dat niemand kan struikelen over de elektriciteitskabel of kachel zelf. Laat de kabels ook nooit onder het tapijt doorgaan. Zo kan je ze niet meer regelmatig controleren op slijtage of beschadigingen.
6. Elektrische kachels hebben weinig of geen onderhoud nodig: Regelmatig de kachel stofvrij maken waar mogelijk is in principe voldoende. Gebruik geen water om de kachel te reinigen, alleen een vochtige doek. Alle onderhoud aan een elektrische kachel moet met de nodige voorzichtigheid gebeuren. Indien mogelijk dan schakel je de elektriciteit uit.
Van plan om te verwarmen met accumulatieverwarming? Vraag dan offertes aan bij verschillende aanbieders. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook termijnen, werkwijzes, … vergelijken en kies je het aanbod dat het best past bij jouw specifieke situatie en wensen. ✓ Vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij verschillende professionals kan via de offertepagina.
Alternatieven voor accumulatoren
Een mooi, maar logischerwijs ook duurder alternatief voor accumulatiekachels zijn de elektrische speksteenkachels met accumulatie. Bij deze kachels zijn zowel de buitenkant als binnenkant voorzien van speksteen. Het zijn sierlijke toestellen met een mooi design.
Wil je liever geen elektrische verwarming, maar wil je toch gebruik maken van accumulatie? Dan kan je ook kiezen voor een kachel op hout, gas, stookolie of kolen die voorzien is van speksteen. De kleinere en goedkopere modellen hebben tussen de 100 kg en 300 kg speksteen terwijl de echte mastodonten tot wel 1000 kg speksteen of meer hebben.
Hoe groter de hoeveelheid speksteen, hoe langer de opwarming zal duren en hoe langer de warmteafgifte zal zijn. Zo is het perfect mogelijk om rond 18 uur de kachel aan te maken. Wanneer je deze rond 21 uur terug laat uitgaan zal het speksteen nog gedurende de hele avond, nacht en vroege morgen voldoende warmte afgeven.
Vooral bij hoogrendement houtkachels is dat het geval. Deze kunnen gedurende een paar uur op een zeer hoge temperatuur branden (veel hoger dan bij gas of stookolie) waardoor het accumulerend vermogen van het speksteen optimaal benut wordt. Hoe meer warmte er verzameld kan worden, hoe meer warmte er kan afgegeven worden.
Een houtkachel met accumulatie is daarom een slimme keuze. Je verbruikt ruim de helft minder hout dan bij een klassieke kachel én de impact op het milieu is veel geringer.
Wat met keramische verwarming?
Keramische verwarming bestaat uit een kachel voorzien van keramische verwarmingselementen. Dat in tegenstelling tot een gewone elektrische kachel, waarbij de verwarmingselementen vervaardigd zijn uit ijzer. Het verbruik is bij beide systemen hetzelfde. Een keramische kachel van 2000 watt verbruikt dus evenveel elektriciteit als een gewone elektrische kachel van 2000 watt.
Keramische verwarming heeft enkele voordelen te bieden:
- Het belangrijkste voordeel van de keramische kachel is de veel lagere temperatuur waarop deze werkt (steeds onthouden dat het verbruik hetzelfde blijft). Terwijl de ijzeren verwarmingselementen in een elektrische straalkachel een temperatuur bereiken van 300 à 500°C, is dat bij een keramische kachel tussen de 180 en 250°C. Dat maakt ook dat een keramische kachel veiliger is. Door de lagere temperatuur van de verwarmingselementen is er een veel kleiner risico op lichamelijk letsel en brand. Bij een elektrische kachel daarentegen moet je opletten dat je hem niet te dicht bij het meubilair of de gordijnen plaatst.
- De temperatuur van de verwarmingselementen is uiteraard niet de temperatuur die de kachel aan de buitenkant heeft. De buitenkant zal afgekoeld worden door de luchtstroom over de kachel en door het gebruik van de inwendige ventilator. Deze ventilator is trouwens onmisbaar bij een straalkachel omdat de temperatuur in het toestel anders te hoog oploopt. Keramische verwarming daarentegen heeft geen ventilator nodig dankzij de lagere werkingstemperatuur.
- Keramische verwarming doet ook minder stof rondzweven in de woning. Dat komt omdat keramische kachels meestal geen ventilator hebben die het stof doet opwaaien, maar ook door de lagere temperatuur. Een hoge temperatuur geeft sterke luchtstroming die stof sneller meevoert.
- Elektrische straalkachels zullen een deel van het stof dat over de ijzeren verwarmingselementen passeert doen verbranden. Dat kan nare luchtjes geven en irriterend werken op de luchtwegen van gevoelige personen. Een keramische verwarming wekt geen nare luchtjes op en werkt niet irriterend op de luchtwegen.
Algemeen kan men stellen dat een keramische kachel evenveel elektriciteit verbruikt dan een straalkachel, maar met minder lawaai, minder stofverplaatsing en minder brandgevaar. Keramische kachels zijn duurder in aankoop, maar hebben een langere levensduur dankzij de lagere werkingstemperatuur. Benieuwd naar de prijs voor keramische verwarming op maat van jouw situatie? Vraag vrijblijvend offertes aan via onderstaand offerteformulier.