Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verwarming-info.be Info & advies over de verschillende soorten verwarming.
header image
Verwarming-info.be

Installeren van een houtkachel

Bij de installatie van een houtkachel moet men er op letten dat er voldoende ruimte is tussen de kachel en alle brandbare materialen in de kamer. Meestal is gezond verstand voldoende om er voor te zorgen dat meubels en dergelijke ver genoeg van de kachel staan. Men kan echter al snel dingen over het hoofd zien zoals een brandbare vloerbedekking of schoorsteenmantel.

Het is de bedoeling dat de kachel zo weinig mogelijk plaats inneemt in het interieur maar men moet tegelijkertijd het brandgevaar tot een minimum herleiden. Om dit te bekomen kan men hittewerende materialen gebruiken. Deze materialen mag men niet tegen de te beschermen oppervlakten plaatsen, maar men moet ruimte tussenlaten. Hierdoor kan er lucht circuleren achter het hittewerende materiaal zodat achterliggende oppervlakten niet te warm worden. Men kan verschillende materialen gebruiken hiervoor zoals: ijzer of inox, aluminium, steen of tegels. Sommige materialen die speciaal ontwikkeld werden voor dit doel zijn zodanig hittebestand dat men ze wel rechtstreeks tegen de muur kan bevestigen. Hiervoor neemt men dan best kontakt op met een gespecialiseerde leverancier van dergelijke produkten.

De meeste houtkachels geven hun warmte af naar de zijkanten en naar boven. Ze zijn al voorzien van een hittewerende onderplaat zodat ze zonder problemen op brandbare vloerbedekking kunnen geplaatst worden. Eventuele vonken die uit de kachel springen op het moment dat u wil bijvullen met hout kunnen er dan weer wel voor zorgen dat uw vloerbedekking beschadigd wordt.

We geven u een paar richtlijnen om uw kachel zo goed en veilig mogelijk aan de schoorsteen aan te sluiten. Deze zijn geen verplichting maar zullen er wel voor zorgen dat u later weinig of geen problemen ondervind met het gebruik van de kachel.

Probeer om de kachel zo kort mogelijk bij het aansluitpunt van de schoorsteen te plaatsen. Vermijd het gebruik van buizen van langer dat 3 meter om tot aan de schoorsteen te geraken en probeer om de aansluiting zo recht mogelijk te maken. Gebruik indien u een bocht van 90 graden moet maken met de buis liever 2 bochten van 45 graden. Hierdoor zal er minder turbulentie in de buis ontstaan. Als u toch gebruik moet maken van bochten van 90 graden probeer dit dan tot een minimum te herleiden. Dit zal anders de opwaartste luchtstroom in de schoorsteen nadelig kunnen beinvloeden door een teveel aan turbulentie in de buis.

Gebruik liefst geen gegalvaniseerd staal maar zwarte buizen. Gegalvaniseerd staal is meestal voorzien van een extra laag die onder invloed van de hoge temperatuur zal verdampen. Hierdoor kunnen schadelijke gassen vrijkomen. Wanneer meerdere buizen gebuikt worden moeten de aansluitingen elkaar minstens 3cm overlappen. Hetzelfde geld voor aansluitingen op bochten. Elke aansluiting moet door middel van schroeven vastgezet worden. Het niet vastmaken van verbindingen kan aanleiding geven tot het lekken van giftige dampen in de kamer. Indien de aansluiting van kachel naar schoorsteen horizontaal is moet men er voor zorgen dat de buis naar de schoorsteen toe hoger ligt dan aan de kachel. Anders kan de rook bij weinig opwaartse luchtstroom terug in de kachel komen.
Houtkachel en schoorsteen, een goede samenwerking

Probeer om de buizen zodanig te plaatsen dat het reinigen makkelijk kan gebeuren. Vermijd in elk geval dat de kachel moet verplaatst worden om de schoorsteen te reinigen. Een buis mag nooit door een brandbare vloer of muur gaan. Deze aansluitingsbuis wordt zodanig heet dat het omliggende materiaal vuur zou kunnen vatten.

Neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij en vraag hen om u duidelijk te laten weten, liefst schriftelijk, waar u moet op letten om nog steeds verzekerd te zijn. Vraag ook hoe de installatie van een houtkachel uw premie van de brandverzekering beïnvloed.

Indien u de installatie laat doen, overleg dan met de installateur wat er allemaal gaat gedaan worden en wanneer. Stel een schema op van de werkzaamheden. Laat ook op voorhand een duidelijke offerte maken voor de werken die zullen uitgevoerd worden. Indien u alles zelf installeerdt, zorg er dan voor dat u kan rekenen op advies, desnoods tegen betaling, van een gespecialiseerd iemand. Dit advies kan zeer belangrijk zijn indien u twijfelt over bepaalde stappen van de installatie.

Lees de handleidingen die geleverd worden bij de kachel. Soms wordt ook bij de buizen die u gebruik om in de schoorsteen te plaatsen een beknopte folder geleverd met installatie instructies. Wijk nooit af van de aanbevelingen van de fabrikant. Kachels en schoorstenen worden uitvoerig getest door de fabrikanten en de handleiding is eigenlijk een rapport met hun bevindingen en aanbevelingen. Na de installatie is het aan te bevelen om zowel een rookdetector als een CO (koolstofmonoxide) detector te installeren in de kamer waar de kachel staat. Ook een brandblusapparaat is een basisvereiste op het gebied van veiligheid.

Laat minstens 1 maal per jaar uw schoorsteen controleren door een schoorsteenveger. Vraag deze persoon om vooral goed te kijken naar roetafzetting op de wanden van de schoorsteen. De aanwezigheid van veel roet in de schoorsteen kan er op wijzen dat het hout dat u gebruikt veel te nat is of dat er een onvolledige verbranding is. Ook kan het een teken zijn dat er niet voldoende opwaartste luchtstroom is in de schoorsteen. Dit kan duiden op een schoorsteen die niet warm genoeg wordt of die niet hoog genoeg is. Problemen met overmatige roetafzetting kunnen vele oorzaken hebben. Indien u een oude kachel hebt is deze waarschijnlijk de boosdoener. Oude kachels hebben een slechtere verbranding dan nieuwe hoog rendements kachels.

 

Offertes voor haarden/kachels ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen