Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verwarming-info.be Info & advies over de verschillende soorten verwarming.
header image
Verwarming-info.be

Soorten gaskachels

Een gaskachel kan in elke woning geplaatst worden

Een gaskachel kan als inbouwcasette een zeer goede oplossing zijn voor een open haard. Open haarden halen in het beste geval een rendement van slechts 20%. Dit type van gaskachels kan vrij makkelijk ingebouwd worden. De originele schoorsteen van de open haard moet wel aangepast worden om gebruikt te kunnen worden voor een gaskachel. Dit betekend meestal dat er een nieuwe buis moet geinstalleerd worden in de schoorsteen.

Inbouwcasettes leveren voldoende warmte om de woonkamer aangenaam te verwarmen. De meeste modellen zijn uitgerust met een ventilator om de warmte in de kamer te brengen en met een thermostaat. Bij dit type van gaskachels heeft een ventilator wel degelijk nut aangezien anders de warmte voor een groot deel zal geabsorbeerd worden door het bestaande metselwerk van de vroegere open haard waardoor het lang zal duren vooraleer de kamer opgewarmd is.

Een vrijstaande gaskachel geeft meer warmte af dan een inbouwcasette omdat bij deze laatste het omringende metselwerk een deel van de warmte zal absorberen. Ook heeft men bij een vrijstaande gaskachel geen elektriciteitsverbruik aangezien deze meestal zonder ventilator kunnen werken. Er zijn veel verschillende modellen verkrijgbaar gaande van rustiek tot hypermodern.

Afhankelijk van de kwaliteit en mogelijkheden van de vrijstaande gaskachel hoeven sommige modellen niet aangesloten te worden op een schoorsteen. Men kan door middel van een muuraansluiting de verbrandingsgassen afvoeren. Vraag duidelijke uitleg aan de verkoper van dergelijke toestellen of het model dat u wil kopen dit kan. Dit bespaard u de kosten om ofwel een schoorsteen te bouwen of te renoveren. Het enige nadeel is wel dat men rondom de kachel een bepaalde hoeveelheid ruimte moet vrijlaten om brandgevaar te beperken. Hoeveel ruimte dit is hangt af van model tot model. Tegenwoordig kan men ook modellen verkrijgen waarbij de achterzijde geen warmte meer afgeeft en die men volledig tegen de muur kan plaatsen.

Inbouwcasettes zijn bedoeld om een bestaande klassieke open haard aan te passen. Met dit systeem hebt u een volwaardige verwarming in handen die u op minder koude dagen goed zal weten te waarderen, en die tegelijk zeer sfeervol overkomt. Ze kunnen in vrijwel elke open haard ingebouwd worden omdat ze in verschillende maten verkrijgbaar zijn. Indien blijkt dat er geen enkel model is dat past in het bestaande metselwerk van de haard dan kan men decoratieve panelen krijgen die de openingen rondom de casette mooi kunnen dichtmaken.
Moderne gaskachels zijn efficient en verbruiken weinig gas

Inbouw gaskachels verschillen van inbouwcasettes in die aard dat ze niet ontworpen werden om gebruikt te worden in een bestaande open haard, maar als kachel op zich waar een constructie rond gebouwd wordt. Men vind deze kachels veel terug in nieuwbouw woningen waar men door inventief design de kachel kan laten samensmelten met de rest van het interieur.

Ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende modellen en afmetingen. Sommige hebben glas aan 2 zijden of zelfs aan 3 zijden van de kachel. Sommige modellen zijn voorzien van een ventilator maar omdat ze meestal aan meerdere zijden vrijstaan kunnen ze voldoende warmte afgeven zonder ventilator. Ook bij deze modellen moet men een onderscheid maken tussen decoratieve kachels en hoog rendement kachels.

Goed werkende hoog rendement gaskachels hebben weinig uitstoot van schadelijke stoffen. Wanneer men de uitstoot vergelijkt met die van een houtkachel dan merkt men op dat er veel minder koolstofmonoxide en minder kleine schadelijke deeltjes vrijkomen. Het moet gezegd dat vrijwel geen enkele energiebron (op een paar uitzonderingen na) het milieu niet zal belasten, maar bij gas is dit effect het minste indien het gaat over een gaskachel met hoog rendement en indien de installatie goed onderhouden wordt. Wanneer fossiele brandstoffen gebruikt worden heeft men steeds een uitstoot van CO2 (koolstofdioxide), zo ook bij gas.

Het is mogelijk om met slechts 1 gaskachel een hele woning te verwarmen, maar alleen maar indien de woning gebouwd is met als belangrijkste eigenschap: energie efficientie. Meestal zijn dit zogenaamde “open” woningen waarbij er weinig of geen binnenmuren zijn waardoor de warmte zich snel kan verspreiden. Ook een centraal geplaatste trap naar de 1ste verdieping zorgt er voor dat de bovenste kamers meegenieten van de warmte die beneden aangemaakt wordt. Een vrijstaande kachel die centraal in de woning geplaatst is geeft voldoende warmte af om dit te bereiken, bij een inbouwcassette zal dit niet mogelijk zijn.

 

Offertes voor haarden/kachels ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen