Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verwarming-info.be Info & advies over de verschillende soorten verwarming.
header image
Verwarming-info.be

Jaarlijks onderhoud van uw gaskachel

De belangrijkste bron van informatie met betrekking tot onderhoud en veiligheid van uw gaskachel staat in de gebruikershandleiding. Hier kan u alle informatie in vinden die u nodig heeft. Met een gaskachel hoeft u zich geen zorgen te maken over het vuur aangezien u ten alle tijden controle hebt over de kachel. Het onderhoud van een gaskachel is zeer eenvoudig. Op het gebied van veiligheid is het vanzelfsprekend dat u kinderen uit de buurt moet houden van de kachel. Ook na het uitzetten kan deze nog geruime tijd zeer warm zijn.

Zorg er voor dat er geen brandbare materialen kort bij de kachel staan en het vensterglas mag men niet reinigen wanneer het warm is. Het glas is dan breekbaarder dan wanneer het koud is en het risico op brandwonden is te groot. Controleer af en toe, indien uw toestel is uitgerust met een ventilator, of deze vrij kan ronddraaien. Soms kan het nodig zijn deze stofvrij te maken. Zoals bij alle kachels is het aan te raden om een CO (koolstofmonoxide) detector te installeren in de kamer waar de kachel staat.

Wees waakzaam voor vreemde geuren. Indien u gas ruikt moet iedereen onmiddellijk de woning verlaten en contacteer zo snel mogelijk de hulpdiensten. Indien mogelijk kan u op weg naar buiten nog snel een venster openzetten maar neem geen onnodige risico’s. Laat de voordeur open, hierdoor zal de concentratie van gas in de woning niet zo hoog worden. Maak geen licht aangezien de kleinste elektrische vonk het gas kan laten ontbranden met een explosie tot gevolg. Indien uw kachel is aangesloten op een opening die rechtstreeks naar buiten gaat, vergewis u er dan regelmatig van dat er geen planten voor deze opening groeien of andere objecten voor gezet worden.

Indien het u opvalt dat uw kachel niet op dezelfde wijze werkt zoals normaal kan dit duiden op een probleem. Let vooral op wanneer de waakvlam spontaan uitgaat, de kachel moeilijk aangaat of wanneer u ziet dat er roet in de kachel neerslaat. Indien uw CO detector afgaat moet u dezelfde richtlijnen volgen dan wanneer u een gaslucht ruikt. Let op! CO is een onzichtbaar en ruikloos gas dat zeer gevaarlijk is. Alle gekeurde kachels hebben een systeem dat de gastoevoer automatisch uitzet indien de vlammen doven.

Een gaskachel is zuinig en geeft snel warmte

Gaskachels zijn de laatste jaren veel veranderd en verbeterd. Bij sommige modellen kan men zelfs moeilijk zien of het nu een gaskachel of een houtkachel is, wat natuurlijk ten goede komt aan de sfeer in de woonkamer. Een gaskachel heeft meer voordelen dan een houtkachel. Het is alleen interessant om een houtkachel te kopen indien u bereid bent om zelf uw hout te zagen en te klieven, en indien u uw hout gratis ergens kan krijgen.

Indien dit niet het geval is en indien u er niets voor voelt om zelf hout te verwerken, of indien u niet de plaats heeft om voldoende hout te bewaren, dan is een gaskachel beter geschikt. De voordelen zijn een snelle warmteafgifte, zonder problemen het vuur harder te laten branden, men hoeft zich geen zorgen te maken over de houtvoorraad, er is weinig of geen onderhoud nodig aan een gaskachel en aan de schoorsteen, en moderne kachels halen een heel hoog rendement.

Er zijn een paar zaken waar men moet op letten als men een nieuwe gaskachel gaat kopen. Probeer een kachel te kopen die de verbrandingsgassen rechtstreeks door de muur kan afvoeren. Hierdoor heeft u geen schoorsteen nodig. Koop ook een kachel met een venster in keramisch glas. Dit zal meer hitte doorlaten dan ander glas. Koop indien mogelijk een model met ventilator. Dit is zeker zo voor een inbouwcassette. Vraag of de zijkanten en bovenkant van de inbouwcassette voldoende geïsoleerd zijn zodat u niet te veel van de warmte verliest aan het metselwerk rondom de kachel.

Een thermostaat is noodzakelijk. Maar informeer of de kachel ook kan branden met grotere vlammen zodat men de indruk krijgt dat men een houtvuur heeft. Dit heeft niets te maken met zuinigheid, maar wel met het gevoel van gezelligheid en comfort. Let er ook op dat u geen gaskachel koopt die teveel of te weinig vermogen heeft. In een speciaalzaak zal men aan de hand van de afmetingen die u opgeeft van een bepaalde kamer kunnen uitrekenen welke kachel geschikt is.

Decoratieve sfeerverwarming met gas

Indien u een klassieke open haard heeft die u liever niet wil veranderen kan u kiezen voor zogenaamde gasblokken. Deze zien er net uit als echte houtblokken maar ze zijn vervaardigd uit keramisch materiaal. Er zijn veel verschillende modellen verkrijgbaar om uit te kiezen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en bestaan uit 3 of meer blokken. Meestal zijn deze keramische blokken reeds gemonteerd op een stalen haardframe waarin ook de branders gemonteerd zitten.

De branders worden weggewerkt door gebruik te maken van realistisch uitziende as en gloeiende kolen, die echter ook uit vuurvast materiaal vervaardigd zijn, zoals bijvoorbeeld vulkaangesteente. Het vlammenspel is natuurgetrouw aan een echte klassieke open haard en deze systemen zijn op het gebied van sfeervorming en echtheid nauwelijks te onderscheiden van een echte open haard. De intensiteit van de vlammen kan geregeld worden door middel van een thermostaat. Ze zijn ook meestal uitgerust met een waakvlam zodat ze makkelijk te ontsteken zijn.

Een open haard zal tijdens het branden een enorme hoeveelheid lucht aan de kamer onttrekken die moet aangevuld worden uit aanpalende kamers of van buitenaf. Hierdoor is het rendement zeer laag omwille van de toevoer van grote hoeveelheden koude lucht. Bij het systeem van gasblokken is deze luchtstroming minder nadrukkelijk aanwezig aangezien ze minder hevig branden dan een klassieke haard.

Men kan steeds de haard voorzien van deurtjes met keramisch hittebestendig glas zodat er nog minder lucht aan de kamer onttrokken wordt en het rendement iets hoger zal zijn. Het zal ondertussen al duidelijk zijn dat dit systeem niet kan gebruikt worden wanneer u uw woning wil verwarmen met gas. Hiervoor heeft men een hoog rendement gaskachel nodig. Het systeem met gasblokken geeft een kleine hoeveelheid warmte en is bedoeld in de eerste plaats als sfeerverwarming.

De hoeveelheid gas die men op deze manier verbrand staat niet in verhouding tot de kleine hoeveelheid warmte die men terugkrijgt. Een bijkomend probleem is dat de schoorsteen voor een traditionele open haard berekend is op hoge temperaturen met een geringe luchtvochtigheid. Gas geeft tijdens de verbranding een bepaalde hoeveelheid water af. Dit in combinatie met de lage verbrandingstemperatuur kan problemen geven om de verbrandingsgassen af te voeren door de originele schoorsteen.

Bij elke vorm van open vuur moet men zeer attent zijn op de mogelijkheid tot CO (koolstofmonoxide) vergiftiging, en dit is bij het gebruik van deze decoratieven blokken niet anders. Installeer zeker een CO melder indien u van dit systeem gebruik wil maken.

 

Offertes voor haarden/kachels ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen