Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verwarming-info.be Info & advies over de verschillende soorten verwarming.
header image
Verwarming-info.be

Vloerverwarming

Vloerverwarming wordt steeds populairder. Het is dan ook een volwaardige en zuinige manier om te verwarmen. Bovendien heb je geen last van radiatoren op ongewenste plaatsen en kan je genieten van een regelmatige en makkelijke temperatuurregeling. Ontdek hier meer over de eigenschappen, soorten en kostprijs.

Van plan om vloerverwarming te plaatsen en benieuwd naar prijzen en advies op maat?

✓ Vraag hier gratis en vrijblijven offertes aan bij erkende installateurs.

 

  Voorbeeld vloerverwarming plaatsen Waarom vloerverwarming?

Verwarming in de vloer is energiebesparend. Je kan zonder problemen een aangename temperatuur in stand te houden zonder hoge stookkosten.

Met vloerverwarming kan je verwarmen op een lage watertemperatuur (ongeveer 35 graden). Dat is een pak minder in vergelijking met andere systemen zoals centrale verwarming.

Warmte concentreert zich steeds rond het element dat de warmte afgeeft. Bij verwarming in de vloer liggen de verwarmingsbuizen op een vaste afstand van elkaar over de volledige ruimte. Deze warmte verzamelt verzamelen tegen het plafond en keert gelijkmatig terug naar beneden. Door deze gelijkmatige warmteverdeling vanaf de grond kan een hele kamer gelijktijdig worden opgewarmd.

Vloerverwarming is duur, maar deze kosten kan je dus snel terugwinnen dankzij de betere warmteverdeling en een lager energieverbruik.

 

 

Soorten vloerverwarming

In principe zijn er twee soorten vloerverwarming. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen hydro vloerverwarming met water en elektrische vloerverwarming.

 

Hydro vloerverwarming 1. Hydro vloerverwarming

Bij hydro vloerverwarming met water loopt er een buizencircuit onder de vloer waardoor warm water stroomt.

De installatie is vergelijkbaar met deze van centrale verwarming. Men heeft een boiler, brander, expansievat, ontluchtingsventiel en watertoevoer.

De boiler en de leidingen die het water van de boiler naar de vloer voeren moeten goed geïsoleerd zijn. Hoe minder warmteverlies hoe minder verwarmingskosten.

 

Hydrovloerverwarming kan op verschillende manieren in de vloer ingewerkt worden:

Vloerverwarming nat systeem:
Hierbij worden de buizen rechtstreeks in de cementdekvloer of anhydrietdekvloer geplaatst. Onder de dekvloer wordt ook een isolatielaag aangebracht. Bij vloerverwarming met een nat systeem wordt de chape steeds voorzien van een wapeningsnet of staalvezelbewapening. Zo worden barsten in de vloer of chape vermeden. Om dezelfde reden worden ook uitzetvoegen en randisolatie voorzien.

Vloerverwarming droog systeem:
Verwarmingsbuizen worden hier in voorgevormde isolatieplaten gelegd die dienen als warmtegeleider. In vergelijk met het natte systeem heb je minder opbouwhoogte nodig.

Vloerverwarming frezen:
Vloerverwarming frezen betekent dat de verwarmingsbuizen in de bestaande vloer ingewerkt worden. De sleuven, waar de verwarmingsleidingen komen in te liggen, worden dan in de bestaande chape gefreesd.

 

 

Elektrische vloerverwarming 2. Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is minder populair en brengt ook hogere stookkosten met zich mee.

Het wordt daarom vaak als bijverwarming gebruikt in combinatie met andere verwarmingssystemen. Het is vooral handig voor het verwarmen van ruimtes die niet constant gebruikt worden en moeten verwarmen.

Een badkamer, hal, bureau, … zijn daar voorbeelden van.

 

Ondanks het minder wordt toegepast kent het elektrische systeem een makkelijke en goedkope installatie. Een dure ketel of leidingen zijn niet nodig.

Elektrische vloerverwarming bestaat in drie soorten. Zo kan je ervoor kiezen om te verwarmen met matten, elektrische kabels of elektrische foliesystemen. Afhankelijk van soort kies je daarmee voor een andere dikte, capaciteit, opbouw en toepassing.

 

 

Vloerverwarming prijs per m2

De prijs van vloerverwarming is eerst en vooral afhankelijk van het soort vloerverwarming.

Kies je voor hydro vloerverwarming, dan zal ook de gekozen plaatsingsmethode bepalend zijn voor de prijs. Voor vloerverwarming met een nat systeem betaal je zo’n 50 euro per m2. Bij vloerverwarming met een droog systeem ligt de prijs doorgaans zo’n 20% hoger dan het nat systeem. Vloerverwarming infrezen kost gemiddeld 40 euro per vierkante meter.

Voor elektrische vloerverwarming kan je rekenen op een prijs van ongeveer 60 euro per m2.

Het is vanzelfsprekend dat het aantal vierkante meters, de gewenste afwerking van de vloer en de moeilijkheidsgraad (soort ondervloer en bereikbaarheid) de prijs zullen beïnvloeden.

De verschillende soorten van buizen, ondergrondmateriaal, isolatie en afwerkingsmogelijkheden doen soms zelfs de meest doorgewinterde doe het zelver duizelen. Indien u niet zeker weet wat u moet kiezen kan u best de hulp van een vakman inschakelen. Het heeft weinig zin om een vloerverwarming te installeren om daarna tot de ontdekking te komen dat ze ontoereikend werkt.

 

Benieuwd naar een prijs en advies op maat voor uw project? Maak gebruik van onze offerteservice.
✓ Vraag vrijblijvend offertes aan op maat bij erkende installateurs.

 

voorbeeld plaatsen vloerverwarming

 

Vloerverwarming en chape

Bij vloerverwarming is een dikkere vloeropbouw noodzakelijk, bijvoorbeeld:

  • Vloerverwarming droog systeem: Totale vloeropbouw (inc. isolatie): 13-18 cm

Bij een droog systeem worden de verwarmingsbuizen boven de uitvullaag geplaatst. Daarboven komt een afwerkchape van 6cm. Bij een anhydrietchape bedraagt de hoogte 4cm.

  • Vloerverwarming nat systeem: Totale vloeropbouw (inc. isolatie): 18-20 cm

Bij dit systeem liggen de verwarmingsbuizen in de chape zelf. Om een correcte temperatuurverdeling te verzekeren is een chapedikte van zo’n 6cm tot 8cm nodig. De dikte van de chape boven de leidingen moet minimum 30mm dik zijn.

Naast de aanwezigheid van vloerverwarming is de dikte van de chape ook afhankelijk van het soort dekvloer en de samenstelling van de mortel. Wil je meer te weten komen over de noodzakelijke dikte van de chape? Uitgebreide info vind je op chapewerken.vlaanderen/dikte-chape.

 

vloerverwarming

 

Voordelen vloerverwarming plaatsen

  • Aangename temperatuur & makkelijke temperatuurregeling.
  • Energiezuinig.
  • Onderhoudsvriendelijk.
  • Goed voor de gezondheid de minimale luchtverplaatsingen en hogere luchtvochtigheid in de ruimte.
  • Plaatsbesparing doordat geen andere verwarmingstoestellen nodig zijn.
  • Geruisloos.

 

Nadelen vloerverwarming plaatsen

  • Hogere kostprijs ten opzichte van traditionele radiatoren.
  • Moeilijker te integreren in reeds afgewerkte kamers en woningen.
  • Grondige afwerking van de ondergrond (chape, isolatielaag, PE-folie…) en de muren is noodzakelijk.
  • Risico op uitbraak bij lekkages of beschadiging.
  • De opwarming en afkoeling van de vloer duurt vrij lang.

 

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs