Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verwarming-info.be Info & advies over de verschillende soorten verwarming.
header image
Verwarming-info.be

Aardgas: kies voor een condensatieketel

Aardgas is 1 van de meest gebruikte brandstoffen voor verwarming. Het is bovendien de minst vervuilende fossiele brandstof. Aardgas heeft ook een hoge calorische waarde. Dit wil zeggen dat bij het verbranden van eenzelfde hoeveelheid andere brandstof, aardgas meer warmte geeft en dus een hoger rendement heeft.

Steeds meer mensen kiezen voor aardgas. Toch is het landelijke gasverbruik nauwelijks gestegen. Dit komt omdat moderne verwarmingsapparaten zuiniger geworden zijn. Als u aardgas wenst te gebruiken voor de verwarming van uw woning, dan kiest u best een toestel met een rendement van minstens 90%. Dit wil zeggen dat slechts 10% van de energie die in het aardgas zit, verloren gaat. Hoe hoger het rendement, hoe lager het verbruik.

Verwarming met aardgas heeft ook aanzienlijk minder onderhoud nodig dan verwarming met een andere fossiele brandstof. Dit komt omdat aardgas een ‘droge’ brandstof is die na de verbranding weinig reststoffen achterlaat.

Er bestaan verschillende systemen voor de verwarming met aardgas. Het meest gekende systeem bestaat uit een ketel met boiler die een bepaalde hoeveelheid water gaat opwarmen. Dit water wordt vervolgens door een netwerk van buizen naar meerdere radiatoren gepompt. Deze radiatoren warmen op en geven hun warmte af in de ruimte waar ze staan opgesteld. Bij een tweede systeem wordt er alleen lucht opgewarmd dewelke met een ventilator door kanalen geblazen wordt.

Voordat u tot de aankoop overgaat van een systeem met aardgas voor de verwarming van uw woning is het aangewezen om volgende punten in acht te nemen:
– Zorg er voor dat de ketel voldoende vermogen heeft
– Laat dit uitrekenen door een specialist
– Zorg voor voldoende ventilatie in uw woning
– Vergelijk de aankoopprijzen van verschillende toestellen
– Hou daarbij rekening met hun vermogen en hun rendement
– Vraagt een offerte aan minstens 3 verschillende leveranciers
– Zorg er voor dat de offerte alle werkzaamheden vermeld
– Vergelijk de garantieperiode van de verschillende toestellen
– Kies alleen voor een toestel dat voorzien is van een keurmerk

U kan kiezen tussen grote vloerketels, compacte wandketels, of afzonderlijke gasvuren. Bij bestaande verwarmingssystemen met radiatoren is het niet altijd mogelijk om deze uit te breiden. Dit is vooral het geval wanneer het vermogen van de ketel net voldoende is om de aanwezige radiatoren op te warmen. In dit geval kan het bijplaatsen van extra radiatoren er aanleiding toe geven dat deze niet voldoende meer opwarmen. U kan er in dit geval beter voor kiezen om in de te verwarmen ruimte een gasradiator te plaatsen.

Een condensatieketel heeft vrijwel steeds een rendement van meer dan 90%. Dit hoge rendement kan bereikt worden dankzij een ingenieus systeem waarbij er warmte gewonnen wordt uit de verbrandingsgassen. Deze warme gassen worden bij gewone ketels langs de schoorsteen uitgestoten. Bij een condensatieketel wordt er zoveel mogelijk warmte onttrokken aan deze gassen zodat het rendement stijgt.

Gasverwarming is gebruiksvriendelijk

Als u kiest voor gasverwarming, dan kiest u voor gebruiksgemak en gezelligheid. Iedereen kent ongetwijfeld het mooie vlammenspel van een houtkachel. Hetzelfde effect kan men ook bereiken met gasverwarming, maar dan zonder dat men de kachel steeds moet bijvullen met hout.

Gasverwarming is tevens een zeer efficiënte verwarming. Moderne toestellen kunnen een rendement van 85 tot 95% halen, wat zeer hoog is. Bovendien is het ook een zeer sfeervolle manier van verwarmen. Moderne kachels kunnen voor een prachtig vlammenspel zorgen waarbij het rendement nog steeds gewaarborgd blijft. Het is tevens een snelle manier van verwarmen.

Met 1 druk op de knop ontsteekt u de gasverwarming waarna u binnen de 5 minuten kan genieten van een behaaglijke warmte. Sommige kachels zijn zelfs uitgerust met afstandsbediening waardoor u deze kan ontsteken of regelen vanuit uw zetel.

Gasverwarming is ook veilig. Elk toestel moet aan de strengste Europese veiligheidsnormen voldoen en mag alleen door een erkend gasinstallateur aangesloten worden. Deze zal tevens controleren of de schoorsteen geschikt is en dat deze naar behoren werkt.

Men maakt ook een onderscheid tussen directe gasverwarming en indirecte. Directe zijn de kachels en haarden, indirecte is alle gasverwarming die niet in de kamer zelf staat zoals cv op gas of luchtverwarming op gas. Directe gasverwarming geeft sneller warmte maar heeft als nadeel dat elk toestel moet aangesloten worden op een schoorsteen. Bij cv of luchtverwarming zal men werken met een centrale ketel en heeft men slechts 1 schoorsteen nodig.

Moderne gaskachels zijn stijlvol en zuinig

Een gaskachel kan als inbouwcassette een zeer goede oplossing zijn voor een open haard. Open haarden halen in het beste geval een rendement van slechts 20%. Dit type van gaskachels kan vrij makkelijk ingebouwd worden. De originele schoorsteen van de open haard moet wel aangepast worden om gebruikt te kunnen worden voor een gaskachel. Dit betekend meestal dat er een nieuwe buis moet geïnstalleerd worden in de schoorsteen.

Inbouwcassettes leveren voldoende warmte om de woonkamer aangenaam te verwarmen. De meeste modellen zijn uitgerust met een ventilator om de warmte in de kamer te brengen en met een thermostaat. Bij dit type van gaskachels heeft een ventilator wel degelijk nut aangezien anders de warmte voor een groot deel zal geabsorbeerd worden door het bestaande metselwerk van de vroegere open haard waardoor het lang zal duren vooraleer de kamer opgewarmd is.

Een vrijstaande gaskachel geeft meer warmte af dan een inbouwcassette omdat bij deze laatste het omringende metselwerk een deel van de warmte zal absorberen. Ook heeft men bij een vrijstaande gaskachel geen elektriciteitsverbruik aangezien deze meestal zonder ventilator kunnen werken. Er zijn veel verschillende modellen verkrijgbaar gaande van rustiek tot hypermodern.

Afhankelijk van de kwaliteit en mogelijkheden van de vrijstaande gaskachel hoeven sommige modellen niet aangesloten te worden op een schoorsteen. Men kan door middel van een muuraansluiting de verbrandingsgassen afvoeren. Vraag duidelijke uitleg aan de verkoper van dergelijke toestellen of het model dat u wil kopen dit kan. Dit bespaard u de kosten om een schoorsteen te bouwen of te renoveren. Het enige nadeel is wel dat men rondom de kachel een bepaalde hoeveelheid ruimte moet vrijlaten om brandgevaar te beperken. Hoeveel ruimte dit is hangt af van model tot model. Tegenwoordig kan men ook modellen verkrijgen waarbij de achterzijde geen warmte meer afgeeft en die men volledig tegen de muur kan plaatsen.

Inbouwcassettes zijn bedoeld om een bestaande klassieke open haard aan te passen. Met dit systeem hebt u een volwaardige verwarming in handen die u op minder koude dagen goed zal weten te waarderen, en die tegelijk zeer sfeervol overkomt. Ze kunnen in vrijwel elke open haard ingebouwd worden omdat ze in verschillende maten verkrijgbaar zijn. Indien blijkt dat er geen enkel model is dat past in het bestaande metselwerk van de haard dan kan men decoratieve panelen krijgen die de openingen rondom de cassette mooi kunnen dichtmaken.

Inbouw gaskachels verschillen van inbouwcassettes in die aard dat ze niet ontworpen werden om gebruikt te worden in een bestaande open haard, maar als kachel op zich waar een constructie rond gebouwd wordt. Men vind deze kachels veel terug in nieuwbouw woningen waar men door inventief design de kachel kan laten samensmelten met de rest van het interieur.

Ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende modellen en afmetingen. Sommige hebben glas aan 2 zijden of zelfs aan 3 zijden van de kachel. Sommige modellen zijn voorzien van een ventilator maar omdat ze meestal aan meerdere zijden vrijstaan kunnen ze voldoende warmte afgeven zonder ventilator. Ook bij deze modellen moet men een onderscheid maken tussen decoratieve kachels en hoog rendement kachels.

Goed werkende hoog rendement gaskachels hebben weinig uitstoot van schadelijke stoffen. Wanneer men de uitstoot vergelijkt met die van een houtkachel dan merkt men op dat er veel minder koolstofmonoxide en minder kleine schadelijke deeltjes vrijkomen. Het moet gezegd dat vrijwel geen enkele energiebron (op een paar uitzonderingen na) het milieu niet zal belasten, maar bij gas is dit effect het minste indien het gaat over een gaskachel met hoog rendement en indien de installatie goed onderhouden wordt. Wanneer fossiele brandstoffen gebruikt worden heeft men steeds een uitstoot van CO2 (koolstofdioxide), zo ook bij gas.

Het is mogelijk om met slechts 1 gaskachel een hele woning te verwarmen, maar alleen maar indien de woning gebouwd is met als belangrijkste eigenschap energie efficiëntie. Meestal zijn dit zogenaamde “open” woningen waarbij er weinig of geen binnenmuren zijn waardoor de warmte zich snel kan verspreiden. Ook een centraal geplaatste trap naar de 1ste verdieping zorgt er voor dat de bovenste kamers meegenieten van de warmte die beneden aangemaakt wordt. Een vrijstaande kachel die centraal in de woning geplaatst is geeft voldoende warmte af om dit te bereiken, bij een inbouwcassette zal dit niet mogelijk zijn.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs